StoryEditorOCM
Svijetbudućnost je ovdje

Jeste li spremni za digitalni novčanik? EU ga priprema, a evo u kojim sve stvarima bi vam mogao biti koristan

Piše vijesti sd
3. ožujka 2024. - 09:56

EU razvija "digitalni novčanik" koji će omogućiti Europljanima obavljanje svih poslova koji su do sada zahtijevali "papirnate" dokumente. To je prvi korak u razvoju digitalnog identiteta europskih građana, objašnjava hrvatska eurozastupnica Romana Jerković.

Jerković je pripremila izvješće koje je usvojeno na protekloj plenarnoj sjednici u Strasbourgu, a potom je vodila pregovore s državama članicama o pravilima za razvoj takve aplikacije. Novi "europski digitalni novčanik" omogućit će građanima i poduzećima digitalnu identifikaciju za razne svrhe, kao što su osobne i zdravstvene iskaznice, putovnice, vozačke dozvole te online kupovina.

"Smisao je bio ponuditi građanima nešto sigurno za korištenje u virtualnom svijetu", ističe Jerković.

"Danas već postoje digitalni novčanici, poput onih koje imaju Apple i Google, koji se koriste za pohranu "boarding pass"-ova i bankovnih kartica za beskontaktno plaćanje", dodaje Jerković.

Francuska je nedavno pokazala prototip svog digitalnog novčanika koji uključuje elektroničku iskaznicu, osobnu i elektronsku vozačku dozvolu, nazivajući to "francuskim identitetom". Ideja je da se novčanik koristi za identifikaciju u različitim situacijama, poput kontrola u prometu, ukrcaja u zrakoplov ili liječničkih pregleda.

image
/Shutterstock

Komisija je u lipnju 2021. predložila europski okvir za digitalni identitet, koji bi trebao biti dostupan svim državljanima EU-a i europskim poduzećima putem napredne aplikacije, tzv. digitalnog novčanika.

"Vidim puno pozitivnih stvari u ovom projektu, kao što su modernizacija javne uprave, sigurniji alati za korištenje, ušteda vremena i novca", kaže Jerković.

Europski novčanici digitalnog identiteta trebali bi imati najnaprednije sigurnosne funkcije kako bi se osigurala zaštita osobnih podataka i privatnosti korisnika.

Jerković ističe da je zaštita privatnosti ugrađena u temelje ovog koncepta te da će uporaba digitalnog identiteta biti dobrovoljna i besplatna.

"Države članice će morati uključiti ovaj digitalni identifikator u svoje nacionalne identifikacijske sheme, a oblik tog identifikatora bit će u nadležnosti država članica", objašnjava Jerković.

U ovom trenutku detalji o tome kako će novčanik funkcionirati nisu potpuno razrađeni, ali prototipovi se očekuju do 2025. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. srpanj 2024 08:54