StoryEditorOCM
Svijetukrajinci napreduju

Greškom ovog Putinovog generala otvorena su vrata prvoj stranoj invaziji na ruski teritorij nakon Drugog svjetskog rata!

Piše Vijesti sd
21. kolovoza 2024. - 21:01

Ruski general-pukovnik Aleksandar Lapin odgovoran je zato što je ove godine oslabljena obrana granice Kurska s Ukrajinom, pokazuje novo izvješće koje je objavio Wall Street Journal.

Istaknuti ruski zapovjednik, koji je već bio kritiziran zbog lošeg upravljanja ratom tijekom 2022., raspustio je naime ovoga proljeća, Vijeće sastavljeno od predstavnika ruskih vlasti zaduženih za osiguranje ruske granice s ukrajinskom regijom Sumi, izvijestio je Wall Street Journal. Tvrdio je da samo vojska ima snagu i resurse za zaštitu ruske granice.

WSJ navodi kako su bez centraliziranog tijela pokušaji suočavanja s Ukrajincima postali "kaotični i neučinkoviti" te da je na   granici stvorena praznina koju su Ukrajinci znali iskoristiti.

Bez obzira na obavještajne podatke, trupe dok su bile pod Lapinovim zapovjedništvom, nisu pojačale obrambene linije ili postavile mine, kao što su to učinili ruski vojnici prošle godine kako bi spriječili veliku i dobro telegrafiranu ukrajinsku protuofenzivu. Kad su ukrajinski vojnici ušli na ničiju zemlju između Ukrajine i Rusije, nisu naišli na otpor, a unutar Rusije ni na snage teritorijalne obrane koje bi ih usporile.

Naravno da Lapin nije samo tako otvorio vrata prvoj stranoj invaziji na ruski teritorij nakon Drugog svjetskog rata. Bio je suočen s kritičnim nedostatkom ljudi, ali njegov pogrešan korak karakterističan je za vrhušku koja često nije u dodiru s realnošću bojnog polja. 

Tko je Lapin?

Lapin je smijenjen s mjesta načelnika ruskog središnjeg vojnog okruga u listopadu 2022., kada je Ukrajina brzo vratila teritorij u munjevitoj protuofenzivi.

Ruskog zapovjednika su tada kritizirali mnogi, uključujući Ramzana Kadirova i Jevgenija Prigožina. Tvrdili su da je upravo on kriv za to što je Ukrajina ponovno zauzela Liman, strateško tranzitno čvorište na istoku zemlje.

Izvješća ruskih državnih medija s početka 2023. sugerirala su da je Lapin imenovan načelnikom stožera moskovskih kopnenih snaga. U proljeće 2024. postao je načelnik Lenjingradskog vojnog okruga, duž zapadne granice Rusije s NATO-om u Europi.

ISW: Ukrajina dodatno napredovala u invaziji na Kursk

Ukrajinske snage dodatno su napredovale u svojoj invaziji na rusku regiju Kursk, objavio je Institut za proučavanje rata (ISW). Think-tank sa sjedištem u Washingtonu rekao je da kijevske snage nastavljaju s napadima na ruske pontonske mostove i pontonsku inženjersku opremu.

U svojoj procjeni navodi da ukrajinske trupe ne kontroliraju cijeli teritorij iza prednje linije gdje djeluju u Rusiji. No navodi se da moskovsko vojno zapovjedništvo nastavlja komplicirati i birokratizirati svoju do sada neučinkovitu zapovjednu i kontrolnu strukturu za odgovor na napad.

Također je navedeno da su ruske vlasti rasporedile postrojbe iz sektora nižeg prioriteta na prvoj liniji u Ukrajini natrag u Rusiju kako bi odgovorile na invaziju u Kursku.

ISW je rekao da je ranije primijetio da bi takvo raspoređivanje moglo utjecati na tempo ruskih ofenzivnih operacija, ali da će vjerojatno trebati nekoliko tjedana za razmatranje mogućih učinaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. rujan 2024 09:46