StoryEditorOCM
SvijetBLISKI ISTOK

Građani o bombadiranju Bejruta: ‘Zgrade su se tresle, isprva sam mislila da je potres. Zvukovi su bili zaglušujući‘

Piše K.Đ., Hina, S.N., I.P. /JL
6. listopada 2024. - 20:23

Tisuće propalestinskih prosvjednika okupile su se u nedjelju u gradovima diljem svijeta uoči prve godišnjice smrtonosnog napada Hamasa na Izrael 7. listopada koji je pokrenuo rat u Gazi.

Prosvjedi su održani u većim gradovima od Jakarte do Istanbula i Rabata, a uslijedili su nakon demonstracija u subotu u glavnim europskim prijestolnicama te u Washingtonu i New Yorku.

U Parizu se židovska zajednica okupila kako bi obilježila godinu dana od napada palestinske militantne skupine Hamas, kada su njezini pripadnici napali južne izraelske zajednice, ubivši 1200 ljudi i otevši oko 250 talaca, prema izraelskim podacima

U izraelskoj vojnoj ofenzivi protiv Hamasa u Gazi koja je uslijedila ubijeno je gotovo 42.000 Palestinaca, prema ministarstvu zdravstva Gaze, piše Jutarnji list.

image
-/Afp

U Jakarti, glavnom gradu Indonezije, najmnogoljudnije zemlje s muslimanskom većinom, najmanje tisuću propalestinskih prosvjednika okupilo se blizu američkog veleposlanstva tražeći da Washington prestane isporučivati ​​oružje Izraelu.

U Sydneyu su tisuće propalestinskih prosvjednika mahale libanonskim i palestinskim zastavama uz jaku policijsku prisutnost. Jedna je osoba uhićena jer je mahala izraelskom zastavom s kukastim križem u sredini umjesto Davidove zvijezde.

U Rabatu su tisuće Marokanaca marširale pozivajući na zaustavljanje nasilja u Gazi i Libanonu, u jednom od najvećih prosvjeda u zemlji od početka rata u Gazi.

U izraelskim zračnim napadima tijekom noći i u ranim jutarnjim satima u nedjelju pogođena su južna predgrađa Bejruta, a riječ je o najintenzivnijem bombardiranju libanonske prijestolnice otkako je Izrael prošloga mjeseca naglo pojačao djelovanje protiv skupine Hezbolah koju podržava Iran.

Tijekom noći eksplozije su odjekivale Bejrutom, a svjedoci i vojni analitičari rekli su za lokalne televizije da je to najveći izraelski napad na Bejrut do sada.

"Sinoć je bilo najnasilnije u odnosu na prethodne noći. Zgrade su se tresle oko nas, isprva sam mislila da je to potres. Bilo je više desetaka udara, nismo ih mogli sve prebrojati, a zvukovi su bili zaglušujući," rekla je Hanan Abdulah koja živi u južnom predgrađu Bejruta.

Izrael je objavio da je zrakoplovstvo "izvelo niz ciljanih napada na nekoliko skladišta oružja i mjesta s terorističkom infrastrukturom koja pripada terorističkoj organizaciji Hezbolah u području Bejruta."

Libanonske vlasti nisu odmah objavile što su projektili pogodili niti kakvu su štetu prouzročili.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. listopad 2024 20:25