StoryEditor
Svijetdvije verzije napada

Govore li Amerikanci neistinu? Novi detalji bacaju novo svjetlo na incident u Omanskom zaljevu: vlasnik oštećenih brodova otkrio što su njegovi mornari vidjeli par sekundi prije eksplozije 

Piše JL, Hina
14. lipnja 2019. - 14:08

Vlasnik broda Kokuku Courageous oglasio se o napadu na njegov tanker u Omanskom zaljevu. On je u Tokiju izjavio kako su mornari tog broda prije napada vidjeli 'leteće predmete', što u prijevodu znači da mine nisu oštetile taj brod. Yutaka Katada nije ponudio nikakve dokaze za svoje tvrdnje, koje su u suprotnosti s vojnim očitovanjem SAD-a o ovom napadu, javlja AP.

Katada je rekao i da su njegovi članovi posade u blizini vidjeli i iranski vojni brod, no nije precizirao jesu li ga vidjeli prije ili nakon napada.

Podsjetimo, napadi su se dogodili u četvrtak u zoru, 40-ak kilometara od južne obale Irana. Tanker Front Altair, napunjen zapaljivom naftom iz Ujedinjenih Arapskih Emirata se zapalio i pozvao pomoć, a nedugo nakon toga se zapalio i brod Kokuka Courageous, koji je prevozio metanol iz Saudijske Arabije i Katara.

Američka mornarica poslala je u pomoć razarača USS Bainbridge, rekao je Joshua Frey, glasnogovornik Pete američke flote, čija je baza u Bahreinu. On je rekao i da su brodovi pogođeni u napadu, no bez dodatnog obrazloženja tih izjava.

Američko Središnje zapovjedništvo objavilo je rano jutros videozapis, za koji, kako prenosi Jutarnji list, tvrde da pokazuje posadu s iranskog patrolnog broda kako uklanja neeksplodiranu morsku minu s jednog od tankera koji je napadnut blizu Hormuškog tjesnaca u utorak.

Iran je danas priopćio da je odgovoran za održavanje sigurnosti tjesnaca Hormuz u zaljevu, izvijestio je državni radio, dodajući kako je američko okrivljavanje Teherana za ove napade 'zabrinjavajuće'.

'Mi smo odgovorni za sigurnost tjesnaca i spasili smo posadu tih napadnutih tankera u najkraćem mogućem roku. Očito je da je optuživanje Irana za takav sumnjiv nesretni incident najjednostavniji način i nešto najprikladnije za Pompea i ostale američke dužnosnike. Te su optužbe alarmantne', rekao je Abbas Mousavi,glasnogovornik iranskog Ministarstva vanjskih poslova, prenosi Reuters.

Podsjetimo, američki državni tajnik Mike Pompeo u četvrtak je izjavio da obavještajni podaci upućuju da je Iran odgovoran za napade, a službeni Teheran u četvrtak je kategorički odbacio neutemeljene tvrdnje.

- Iran kategorički odbacuje neutemeljene tvrdnje Washingtona glede incidenata s tankerima 13. lipnja i osuđuje ih najoštrijim mogućim riječima - navodi se u izjavi.

- Američki ekonomski rat i terorizam protiv iranskog naroda, kao i masovna američka vojna nazočnost u regiji, glavni su izvor nesigurnosti i nestabilnosti u široj regiji Zaljeva - stoji također u izjavi.

Iran šalje tim na tanker u Zaljevu kako bi provjerio može li se posada vratiti

Iran je u petak objavio da je poslao stručnjake na tanker čiju je posadu spasio od požara koja je uslijedila nakon napada, kako bi se utvrdilo mogu li se vratiti na brod.

Europska unija je pozvala na maksimalnu suzdržanost nakon što su Sjeidnjene Države optužile Iran za napade na dva tankera u četvrtak u Omanskom zaljevu. Iran niječe odgovornost za napade.

"Vatra je ugašena na oba tankera....Poslali smo stručnjake kako bi vidjeli može li se posada koju je Iran spasio vratiti na (jedan) tanker", rekao je Allahmorad Afifipour, šef lučke uprave u pokrajini Hormozgan, prenjela je agencija Tasnim.

Državna novinska agencija IRNA objavila je da su iranski spasioci polipili 44 mornara s oštećenih tankera i prebacili ih u lučki grad Bandar Jask.

No, američko središnje zapovjedništvo tvrdi da je 21 člana posade japanskog tankera Kokuka spasila nizozemska teglenica i prevezla na američki razarač USS Bainbridge.

Iranske televizije prikazale su 23 spašena mornara, navodeći da se radi o 11 Rusa, 11 Filipinaca i Gruzijcu.

Hina

item - id = 608788
related id = 0 -> 1127819
related id = 1 -> 1127109
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. rujan 2021 21:22