StoryEditorOCM
Svijet‘mi smo reakcija!‘

Glasnogovornik Hamasa: ‘Reći ću vam tko je kriv za napade od 7. listopada! Nemojte me pitati koliko je živih talaca‘

Piše vijesti sd
14. lipnja 2024. - 09:36

Glasnogovornik Hamasa i član političkog biroa te organizacije Osama Hamdan rekao je kako "nitko nema pojma" koliko je zarobljenika koji se drže u Gazi još živo, u opširnom intervjuu koji je dao za CNN.

Na pitanje žali li Hamas zbog napada na jugu Izraela sedmog listopada prošle godine, s obzirom na sve šta je potom uslijedilo, Hamdan je napad opravdao kao "reakciju protiv okupacije".

"Onaj koji je nadležan ili odgovoran za to je izraelska okupacija. Ako se oduprete okupaciji, oni će vas ubiti, ako se niste opirali okupaciji, oni će vas također ubiti i deportirati iz vaše zemlje. Dakle, što trebamo raditi, samo čekati?", odgovara Hamdan.

Hamdan je također naglasio da je uvjeravanje SAD-a izraelske vlade da pristane na trajni prekid borbi ključno za uspjeh pregovora o prekidu vatre, prenosi Klix.ba.

"Izraelci žele prekid vatre samo na šest tjedana, a onda se žele vratiti borbi, za koju mislim da ih Amerikanci do sada nisu uvjerili da prihvate trajni prekid vatre", mišljenja je on.

image

Glasnogovornik Hamasa ne zna koliko je još zatočenika u njihovim rukama?!

-/Afp

S druge, Netanyahu je pod sve većim pritiskom da postigne dogovor koji bi osigurao povratak preostalih talaca koji su još u Gazi. Izrael vjeruje da je više od 70 talaca - od više od 100 koji se još uvijek drže u Gazi - živo.

U razgovoru za CNN, Hamdan je rekao da ne zna koliko ih je još živo.

"Nemam pojma o tome! Nitko nema pojma o tome", rekao je on, navodeći da je "izraelska operacija oslobađanja" četvorice talaca u subotu rezultirala smrću još troje, uključujući jednog američkog državljanina.

Strahuje se da bi moglo biti više mrtvih nego što se javno zna.

Hamas je u travnju rekao međunarodnim posrednicima kako nije u mogućnosti ispuniti zahtjev Izraela da oslobodi 40 preostalih talaca u prvoj fazi sporazuma, uključujući sve žene, kao i bolesne i starije muškarce, jer nema 40 živih talaca koji "ispunjavaju kriterije za puštanje", podsjetio je CNN.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. lipanj 2024 09:41