StoryEditor
SvijetOrban na mukama

EU zamrzava svoje novce Mađarskoj zbog korupcije, zloporaba i kršenja vladavine prava. Orbanov anti-LGBT zakon, tihu patnju Nikole Grmoje, osuditi će posebnom rezolucijom

7. srpnja 2021. - 14:22

     Zastupnici u Europskom parlamentu koji rade u odboru za proračunski nadzor pozvali su predsjednicu Europske komisije Ursulu von der Leyen da suspendira pristup EU fondovima Mađarskoj.

    To je potrebno, tvrde, kako bi se natjeralo Viktora Orbana da konačno prestane s politikom korupcije, pritisaka na medije i manjine te politiziranih sudova. Mogućnost zamrzavanja isplate europskih novaca problematičnim državama u kojima se bilježe „teška kršenja vladavine prava“ od početka ove godine omogućava EU legislativa.

     Posljednja je to europska salva pritisaka na despotskoga mađarskoga premijera, koji se prošloga mjeseca suočio s neviđenom kritikom EU kolega zbog zakona koji zabranjuje prikazivanje homoseksualaca u obrazovnom materijalu. Zakon koji su kao diskriminacijski uzor pokušali plagirati mostovci Nikola Grmoja i Božo Petrov sutra će posebnom rezolucijom osuditi Europski parlament. Kako se najavljuje, posebnim zaključkom od Europske Komisije zatražiti će se i brz pravni postupak protiv Mađarske zbog diskriminacije LGBT osoba.

image
Patrick Hertzog

      Nešto prije nego što je mađarski parlament donio kontroverzni zakon o LGBT-u , europske države članice bile su uznemirene i netransparentnim i koruptivnim trošenjem EU- sredstava od strane mađarske vlade. Kao naročito flagrantni i neprihvatljivi ocijenjeni su projekti europskoga financiranja sustava ulične rasvjete koji su dodijeljeni Orbánovom zetu, kao i obnova stare željezničke pruge do Orbánovog rodnog sela, također bruxelleskim novcima. Izvještaji EU nadzora navode i problematične troškovnike opremanja laboratorija u 43 mađarske škole od kojih je svaki koštao po milijun eura, a znatnim dijelom ih je financirao Europski socijalni fond. Istraga Europske komisije otkrila je da je u troškovnicima za svaku učionicu u tim školama posebno knjižena nabavka školskih udžbenika, iako su za svaku školu zapravo kupili jednu knjigu.

image
Vano Shlamov

Bruxelles je zatražio povrat svog novca, nakon što je zaključio da mađarske vlasti nisu ispravile nepravilnosti u troškovima. Zastupnici EU parlamenta smatraju da je izvršna vlast u EU sad i pravno obvezna obustaviti daljnja plaćanja iz svojih fondova Mađarskoj kako bi od takvih zloupotreba zaštitila porezne obveznike u EU.

     Mađarska je 2018. godine od EU dobila čak 6,3 milijarde eura, što je gotovo 5 posto njezinog ukupnog gospodarstva. Mađarska vlada zatražila je nedavno dodatnih 7,2 milijarde eura od EU fonda za oporavak od koronavirusa. Na Europskoj komisiji je delikatna odluka koja će se od svih plaćanja iz fondova EU ubuduće zamrznuti Viktoru Orbanu. Zastupnici u europarlamentu tvrde da od te mjere ne smiju patiti obični mađarski građani, nego mora biti isključivo kažnjena vlada.

     Glasnogovornik Europske komisije izjavio je nedavno najavljujući antikoruptivne aktivnosti: "Uredba je stupila na snagu 1. siječnja 2021. i komisija od prvoga dana prati moguća kršenja načela vladavine zakona koja bi bila u skladu s uredbom."

    Viktor Orbán je ovoga tjedna u međunarodnoj novinarskoj udruzi, Reporterima bez granica, proglašen  i "neprijateljem i grabežljivcem slobode medija", što mu također neće baš popraviti despotski ugled u Bruxellesu.

 

item - id = 1111025
related id = 0 -> 1129493
related id = 1 -> 1128028
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. rujan 2021 06:08