StoryEditorOCM
Svijetzloslutan lanac

‘Elitna‘ ruska armija ostvarila je prvu ratnu pobjedu u Ukrajini. Omogućio im je Donald Trump sa Sjevernom Korejom

31. siječnja 2024. - 12:08

Dvaput potučena u sjeveroistočnoj Ukrajini 2022. godine, pa potom povučena s fronte na odmor i popunu a zatim preraspoređena natrag na bojište, “elitna” tenkovska armija ruske vojske konačno je uspjela ostvariti prvu svoju pobjedu u čitavom ukrajinskom ratu. Jedna od njezinih novijih pukovnija izgurala je ukrajinsku teritorijalnu brigadu iz Krokhmalnea, sela kod Kupjanska, koje se sastoji od ciglih 5-6 ruševina (nekadašnjih kuća) na cesti između Harkivske i Luganske oblasti.

Nisu, međutim, tenkovi i pješaštvo ruske gardijske brigade ostvarili taj konačni pomak u njezinu dugo žuđenom napredovanju. Najveće zasluge za makar skromno pomicanje ruskih snaga naprijed pripadaju topništvu ove formacije, odnosno golemim zalihama streljiva koje su nedavno dobili zahvaljujući novom strateškom savezu između Vladimira Putina i Kim Jong Una, tj. između Rusije i Sjeverne Koreje.

image

Sjevernokorejski i ruski diktator

Vladimir Smirnov/Afp

Ova malena bitka i skromni ruski napredak za sobom povlači prilično zloslutan lanac mogućih budućih događaja. Obilne zalihe sjevernokorejskih granata i raketa pokazale su se odlučujućim faktorom za ruske terenske dobitke u ovoj godini, što bi se moglo pretvoriti u njihov daljnji model postupanja.

Prva gardijska tenkovska armija u službi Vladimira Putina formirana je još 2014. kao glavna ofenzivna borbena snaga u Zapadnom vojnom okrugu Kremlja. Po ratnom rasporedu nadzire čak tri divizije na prvoj crti fronte - 2. gardijsku motoriziranu diviziju, 4. gardijsku tenkovsku diviziju i 47. gardijsku tenkovsku diviziju, uz nekoliko zasebnih brigada. U punom sastavu 1. gardijska tenkovska armija broji možda i preko 30.000 vojnika.

Sa svojim stotinama tenkova T-72 i T-80, te brojnih borbenih vozila BMP-2, BMP-3 i BTR-82, ta golema vojska sa sjedištem u Moskvi na papiru je jedna od najmoćnijih i najglomaznijih kopnenih borbenih formacija na cijelome svijetu.

image

Putin odlikuje časnike 1. gardijske armije

Gavriil Grigorov/Afp

U stvarnosti je, međutim, ta službeno ‘elitna‘ mutant postrojba od početka ruske agresije na Ukrajinu patila od iznimno lošeg rukovođenja koje je pratilo glavninu ruskih snaga u Ukrajini. Prva ratna trauma 1. gardijske tenkovske armije Ruske Federacije dogodila se već u prvih nekoliko tjedana agresije, koncem veljače i u ožujku 2022., dok su se ruske trupe sporo kotrljale iz Bjelorusije i južne Rusije prema glavnom gradu Ukrajine, Kijevu, s ciljem njegova brzog zauzimanja i ekspresnog okončanja rata. Putinova tenkovska vojska naišla je, međutim, na jak otpor oko Černihiva, stotinjak kilometara sjeverno od Kijeva. Ukrajinska 1. tenkovska brigada rasporedila je svojih stotinjak tenkova T-64 u šume oko Černihiva i iz neposredne blizine napali su Ruse koji su prolazili cestom. Razbili su ih na komade.

image

Ukrajinac kod Kupjanska

Ozge Elif Kizil/Anadolu Via Afp

Krajem ožujka 2022. Kremlj je svojim potučenim snagama oko Kijeva naredio povlačenje. Do vremena kada se ruska vojska povukla natrag u Bjelorusiju i južnu Rusiju, 2. moto-streljačka divizija 1. gardijske tenkovske vojske pretrpjela je velike gubitke. Druga divizija 1. gardijske tenkovske armije, kao i 4. gardijska tenkovska divizija, doživjele su vlastitu katastrofu šest mjeseci kasnije oko Harkiva, drugog po veličini grada u Ukrajini. Krajem kolovoza i početkom rujna 2022. ukrajinske brigade stacionirane u slobodnom Harkivu pokrenule su veliku protuofenzivu koja je, u žestokih nekoliko tjedana brzih borbi, razbila ruske trupe na sjeveroistoku, uključujući i 4. gardijsku tenkovsku diviziju. Tenkovi T-72 i T-64 ukrajinske 4. tenkovske brigade snažno su se sudarili s ruskim oklopom 4. gardijske tenkovske divizije kod Izjuma. Do trenutka kad se ruska divizija povukla na sjever prema ruskoj granici, izgubili su oko 90 tenkova T-80U, prema procjenama neovisnih analitičara. To je čak polovica svih tenkova koje bi divizija trebala imati u punoj snazi.

image

Uništeni tenkovi 1. ruske gardijske armije još leže oko Černihiva

Sergei Chuzavkov/Afp

Dvaput potučena do nogu, 1. gardijska tenkovska armija povukla se koncem 2022. vidati rane u garnizonu u Bjelorusiji. Početkom 2023. počela je s preraspoređivanjem popunjenih snaga natrag u sjeveroistočnu Ukrajinu, što je uključilo jednu potpuno novu pukovniju, 153. tenkovsku. A usprkos stalnim mobilizacijama do svibnja 2023. i ona je uspjela popuniti samo pola svojih prorijeđenih redova, i to mahom bivšim zarobljenicima.

Ova 153. tenkovska pukovnija je krenula u rat s oko 90 nadograđenih tenkova T-72B3M, nekoliko desetaka borbenih vozila BMP-2 i s par samohodnih haubica. U sukobima u prosincu jugoistočno od Kupjanska, izgubili su u jednom naletu gotovo 30 vojnika. No, ovoga siječnja je pukovnija učinila ono što ostatak 1. gardijske tenkovske armije dosad nije uspio: osvojila je neprijateljski položaj i ukrajinsku 103. brigadu teritorijalaca istjerala iz njihovih utvrđenja u ruševinama Krokhmalnea. Terenski napredak od oko kilometar i pol nije naročito velik, no službeno je jedini nakon dugo vremena koji se bilježi na ruskoj strani.

image

Ukrajinski tenkovi desetkovali su Putinovu 1. armiju

Oleksandr Rupeta/Nurphoto Via Afp

Ofenzivni uspjeh 153. ruske oklopne pukovnije nije iznenadio Ukrajinski centar za obrambene strategije. "Ruske trupe su pokazale svoju sposobnost postizanja manjih taktičkih uspjeha tijekom intenzivnih ofenziva, bez obzira na sve postojeće sistemske probleme”, naglasili su u zadnjem izvješću. Rusi imaju zašto i svojim sjevernokorejskim saveznicima zahvaliti za ovu skromnu no uspješnu pobjedu. Dok su zalihe ruskog topništva prošloga ljeta dodirivale dno, Moskva je s Pjongjangom sklopila savez za opskrbu streljivom.

Ubrzo je više od dva milijuna topničkih granata kalibra 122 i 152 milimetra, plus balističke rakete KN-23, krenulo na put za Rusiju brodovima, vlakovima i kamionima. Oko 1,6 milijuna granata trebalo bi držati ruske topničke baterije u akciji gotovo cijelu ovu godinu uz iznimno visoku stopu paljbe do čak 10 000 granata dnevno!

image

Kim Jong Un sa svojim partnerom: fali treći, Donald Trump

Str/Afp

Nasuprot tome, ukrajinska topnička opskrba dosegla je svoj vrhunac prošloga ljeta kad su ukrajinske baterije izgorjele oko milijun granata koje su Sjedinjene Države kupile od Južne Koreje i donirale ukrajinskim ratnim naporima. Od jeseni ukrajinske baterije doslovce gladuju za granatama i u svojim najboljim danima sad mogu ispaliti samo oko 2000 komada.

Moguće posljedice te trenutne topovske neproporcionalnosti nije teško shvatiti čak ni laicima. Zato je više nego teško shvatiti zašto Europska unija vjerojatno neće ispuniti svoje obećanje i isporučiti Ukrajini milijun obećanih joj granata do ožujka. Još je teže razumjeti zašto je američki Kongres pun proruskih parlamentaraca. Američka vojna pomoć za Ukrajinu prestala je još u prosincu, a republikanski predsjednički kandidat Donald Trump i njegovi puleni uporno odbijaju glasovati o 61 milijardu dolara novih, prijeko potrebnih sredstava za Kijev. Tim paketom osigurali bi se deseci tisuća topničkih granata mjesečno za Ukrajinu.

image

Dva samoživa despota aktivno se pomaži

Jim Watson/Afp

"Premda je sjevernokorejsko streljivo niske kvalitete, što rezultira niskom preciznošću, čestim neeksplodiranim ubojitim sredstvima, pa čak i pucanjem lansirnih cijevi, Rusija ostvaruje golemu ratnu prednost već zbog same količine streljiva", tumači američkim idiotima posljedice njihovih postupaka ukrajinska analitička grupa Frontelligence Insight. Granate Kim Jong Una dovele su rusku 153. pukovniju u Krokhmalne i omogućile rekonstruiranoj 1. gardijskoj tenkovskoj armiji Ruske Federacije jednu od rijetkih pobjeda. Ako republikanci u SAD-u nastave uskraćivati američku pomoć Ukrajini, mogu se s Trumpom na čelu uskoro i aktivno udružiti sa Sjevernom Korejom i Iranom, pa i izravno početi pomagati Vladimira Putina svojim streljivom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. srpanj 2024 08:53