StoryEditorOCM
Svijettko je keir starmer?

Budući britanski premijer bio je odvjetnik Hrvatske u Haagu: evo kako je govorio o Vukovaru, Oluji i srpskim zločinima

Piše VIJESTI SD
5. srpnja 2024. - 11:25

Laburisti su nakon 14 godina uspjeli pobijediti konzervativce i doći na vlast u Velikoj Britaniji, a budući premijer bit će će Keir Starmer.

On je u hrvatskoj, ali i srpskoj javnosti poznat kao odvjetnik koji je zastupao Hrvatsku 2014. u tužbi protiv Srbije pred Međunarodnim sudom u Haagu. Naime, Hrvatska je 1999. godine tužila Srbiju za genocid i zahtijevala da Beograd kazni sve počinitelje ratnih zločina, vrati sve ukradene umjetnine te plati ratnu odštetu.

U protutužbi koju je podnijela Srbija tvrdilo se da je Hrvatska kriva za genocid protiv Srba za vrijeme i poslije rata, a Starmer je tada bio dio pravnog tima Hrvatske.

Tamo ga je doveo Philippe Sands, profesor prava na University College London, inače jedan od osnivača odvjetničkog ureda Matrix iz Londona koji je Hrvatska angažirala u svojoj tužbi. Starmer je tada bio završio svoj mandat glavnog državnog tužitelja za Englesku i Wales, a s obzirom na to da je bio na glasu kao stručnjak za međunarodno pravo i na području zaštite ljudskih prava, hrvatski pravni tim ga je primio u svoje redove.

Budući britanski premijer u svom je izlaganju govorio o namjeri Srbije da "djelomično ili u cjelini uništi nesrpsko stanovništvo u Hrvatskoj" te naveo 17 činjenica koje su, po njegovom mišljenju, potkrjepljivale postojanje te namjere.

image

Keir Starmer sa suprugom Victoriom

Justin Tallis/Afp

Istaknuo je da je cilj udruženog zločinačkog pothvata koji je pokrenulo srpsko vodstvo bilo "uspostavljanje kontrole nad jednom trećinom hrvatskog teritorija kako bi se ona transformirala u državu pod srpskom dominacijom“, odnosno kako bi bila stvorena "etnički čista Velika Srbija".

Starmer je također tada ukazao na ubojstva, mučenja, seksualno nasilje i deportacije te tvrdio da se dokazi o genocidnoj namjeri mogu naći u "srpskoj političkoj doktrini koja je utrla put genocidnoj politici usmjerenoj na uništavanje hrvatskog stanovništva“. Starmer je svoju argumentaciju potkrijepio izjavama i govorima srpskih političara, propagandi u tamošnjim medijima i video dokazima.

Starmer je u svom izlaganju rekao da je Srbija poslije zauzimanja Vukovara 18. studenog 1991. imala priliku pokazati da je njena namjera bila samo premjestiti stanovništvo, ali su tu šansu izgubili kada su "oko 300 osoba izveli iz vukovarske bolnice i njih najmanje 194 strijeljali na Ovčari".

image
Justin Tallis/Afp

Hrvatski pravni tim dokazivao je da su bivši predsjednik Srbije Slobodan Milošević, vođa paravojnih jedinica Željko Ražnatović Arkan i predsjednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj, kao i lokalni Srbi pod vodstvom Gorana Hadžića, bili dio udruženog zločinačkog pokreta s ciljem stvaranja "Velike Srbije", a u odgovoru na protutužbu Srbije Starmer je, između ostaloga, rekao:

"U svojim pisanim podnescima Srbija uvijek predstavlja slučaj tvrdeći da su Srbi u Krajini napadnuti namjernim i neselektivnim granatiranjem kako bi bili primorani pobjeći. To je bila konstantna okosnica cijele teorije o protjerivanju“, rekao je Starmer i demantirao to navodeći da su presude u slučajevima ratnih zločina pred Međunarodnim sudom za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije pokazale da to nije točno.

Također je tvrdio da je Srbija pogrešno navela kao dokaz genocidne namjere transkript sa sastanka hrvatskih političkih i vojnih lidera na Brijunima u srpnju 1995. godine radi planiranja operacije Oluja.

Budući britanski premijer obećao promjene: ‘Okončat ćemo ovaj kaos!‘; Sunak: ‘Iza mene je teška noć. Žao mi je...‘

Starmera sada čeka težak zadatak u Velikoj Britaniji, a jedno od njegovih obećanja jest i to da planira poboljšati odnose s Europskom unijom kako bi riješio probleme nastale brexitom, iako ponovni ulazak u EU nije na dnevnom redu.

"Ne obećavam vam da će biti lako", rekao je Starmer. "Promjena zemlje nije kao pritiskanje prekidača. To je težak posao. Strpljivost, odlučnost, rad i morat ćemo se odmah pokrenuti."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. srpanj 2024 12:34