StoryEditorOCM
Svijetdošlo je i do toga

Benjamin Netanyahu uskoro u Haagu? Sve više zemalja najavljuje tužbu kojom bi se ovaj ‘ratni zločinac‘ strpao u zatvor

Piše Marin Prvan
15. studenog 2023. - 20:12

Liječnik u bolnici Al Shifa, dr. Hammam Alloh, je 31. listopada dao intervju za Democracy Now. Na pitanje zašto ne ode put juga, zajedno sa svojom obitelji, Alloh odgovara: "Ako odem, tko će liječiti moje pacijente? Mi nismo životinje, imamo pravo primiti adekvatnu skrb. Mislite da sam išao na medicinski fakultet i tome posvetio 14 godina svog života kako bih mislio samo na vlastiti život, a ne na život svojih pacijenata? To nije razlog zašto sam postao liječnik."

I bio je predan liječnik, sve do zadnjeg dana. Naime, u međuvremenu je Alloha ubila topovska granata.

Ipak, neki njegove kolega nisu bili spremni na jednaku žrtvu; za što ih nitko ne može kriviti. Tako je medicinski brat iz dječje bolnice Al Nasr ispričao kako su, uslijed bombardiranja, bili prisiljeni napustiti svoje pacijente; uključujući one s odjela intenzivne njege. "Još su tamo, na krevetima, živi i dišu. Nismo ih mogli povesti s nama. Opkolili su nas tenkovima, okupatorskim vojnicima i naoružanjem. Granatirali su bolnicu ... Želim reći svom Arapima koji ovo gledaju: Što gledate? Zašto još sjedite? Pokrenite se! ... Gaza treba pomoć. Tko god je pogođen, umre .... Mučenici su razbacani ispred bolnice Al Nasr, ispred bolnice Al Rantisi, ispred bolnice Eye. Molimo svakoga tko tvrdi da ga je briga za ljudski rod da dođe i pomogne Pojasu Gaze."

Svakako, onaj tko tvrdi da ih je briga za ljudski rod su - izraelski vojnici. Tako su neki od njih na ruševinama Gaze zavijorili zastave duginih boja, na kojima ponosno stoji natpis "u ime ljubavi". "Oslobađanje! Prva ikad pride zastava je podignuta u Gazi! ... Skrivenoj LGBTQ+ zajednici Gaze: Ostanite puni nade u budućnost u kojoj možete živjeti i voljeti oslobođeni od Hamasa!"

Jednako napredan je i izraelski predsjednik Isaac Herzog koji kaže da Izrael zapravo napada Gazu kako bi obranio "njihovu sposobnost da uživaju u pristojnom liberalnom modernom progresivnom demokratskom životu". Doduše, primjećuje da ovo ne razumiju oni kojima je TikTok isprao mozak, ali ističe i kako je to jasno svima onima koji podržavaju Izrael.

Stoga, kako bi pojačao razumijevanje onih ispranog mozga, Herzog je "stotinama tisuća koji podržavaju Hamas" odlučio pokazati "nešto ekskluzivno" što će ih preobratiti. A to nešto je, ni manje ni više, nego Hitlerov Mein Kampf, u arapskom izdanju, pronađen u sjevernoj Gazi, u "dječjoj sobi, pretvorenoj u vojno-operacijsku bazu Hamasa, na tijelu jednog (mrtvog) Hamasovca". "Čak je pisao zabilješke, i proučavao Hitlerovu ideologiju mržnje prema Židovima, ubijanja Židova, paljenja Židova, klanja Židova ... Svi oni koji prosvjeduju, ne kažem da svi oni podržavaju Hitlera, ali propuštanjem priznavanja što to Hamasova ideologija jest, ju praktički podržavaju", poručio je izraelski predsjednik.

 

A po izraelskom vodstvu, čini se da je podrška nacizmu prilično raširena i među djelatnicima Ujedinjenih naroda. Upravo je to insinuirao Gilad Erdan, izraelski predstavnik pri ovom tijelu. Naime, dotični je, noseći Davidovu zvijezdu na prsima - kao znak da ga UN ugnjetava - izjavio da sve informacije koje Ujedinjeni narodi dobiju s teren dolaze od Hamasa. "Mnogi zaposlenici UNRWA-e (op.a. Agencija Ujedinjenih naroda za pomoć i rad palestinskim izbjeglicama) su i sami Hamas. Došlo je vrijeme da razbijemo mit o UN-ovim ‘činjenicama‘. Ovom vijeću se u grlo guraju laži od strane iste terorističke organizacije koja je namjerno ubila nevine Izraelce prije samo 34 dana ... Mnogi vozači hitne pomoći su članovi Hamasa. Lokalni suradnici međunarodnih medija članovi su Hamasa. Ovog tjedna smo vidjeli kako su ‘nevini‘ fotoreporteri Reutersa i NY Timesa ne samo dokumentirali Hamasove zločine, nego su i prešli u Izrael i snimali zajedno s teroristima", grmio je Erdan.

Inače, optužbe o suradnji dotičnih fotoreportera i Hamasa su opovrgnute

A dok ne čitaju Mein Kampf ili primaju UN-ovske plaće, Palestinci slobodno vrijeme koriste za traženje vode. Tako se na jednoj snimci može vidjeti očajni palestinski dječak koji skuplja prolivenu vodu, nakon što je izraelski napad uništio kvartovski rezervoar za vodu.

Naravno, ima i izraelskih vojnika koji aktivno pomažu palestinskom narodu. Tako je ovih dana kružio video naslovljen "Vojnici IDF-a daju vodu civilima iz Gaze nakon što je Hamas odbio". Na njemu se vide pripadnici IDF-a koji Palestincima formiranima u vrstu donose nekoliko boca vode. Nakon toga Izraelci u kameru objašnjavaju da su oni dobročinitelji, koji ne žele loše civilima.

Video, jasno insceniran, neodoljivo podsjeća na snimku na kojoj zapovjednik bosanskih Srba, general Ratko Mladić, 1995. dijeli slatkiše djeci u Srebrenici, prije nego što će narediti pogubljenje 8.000 muškaraca i dječaka.

Jedan drugi videouradak, nešto drugačijeg propagandnog karaktera, prikazuje nešto manje dobročiniteljskog izraelskog vojnika, koji uživa u wellness tretmanu lica, dok u pozadini top ispaljuje granate prema gusto naseljenim četvrtima u Gazi.

A dok su u defenzivi, pristojno-liberalno-moderno-progresivno-demokratski izraelski vojnici se od sveprisutnog Hamasa brane otimajući palestinske obitelji i postavljajući ih kao žive štitove. Upravo tu tehniku su upotrijebili na ocu i njegovih pet sinova, svezavši ih i prekrivši im oči, nakon čega su ih natjerali da kleknu ispred škole Al Jadeeda (koju su prenamijenili u vojni stožer).  

No, Izrael ne proizvodi žive štitove samo u Gazi. Naime, prošlog tjedna je izraelska vojska jednog Palestinca s okupirane Zapadne obale, s povezom na očima, iskoristila kao prepreku za metke tijekom sukoba u Hebronu.

Bez obzira na to, svih 27 zemalja Europske unije su unisono osudile Hamas za korištenje bolnica i civila kao "ljudskih štitova". Paralelno je, komentirajući pozive na prekid vatre, njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock rekla da ih razumije, ali se i zapitala kako bi takvo nešto moglo jamčiti sigurnost Izraela. Njemica se, pritom, nije referirala na sigurnost 12-ak tisuća mrtvih Palestinaca. 

Ovo naročito ne brine ni njene američke kolege koji su, prema NY Timesu, bili svjesni da izraelski ratni planovi - koje SAD podržava - "svakako jamčili visok broj civilnih žrtava".

Imajući to u vidu, John Mearsheimer, nedvojbeno jedan od poznatijih svjetskih znanstvenika za međunarodne odnose, kaže da je SAD "definitivno sukrivac" za "ratne zločine" koje Izrael upravo vrši nad Palestincima.

"(Izrael) vodi kampanju kažnjavanja u Gazi. Oni kažnjavaju civilno stanovništvo ... Izraelci su zainteresirani za izazivanje ogromne količine razaranja u Gazi i u procesu će ubiti ogroman broj civila ... Meni se čini da kada to radite, radite ratne zločine ... Oni namjerno rasturaju ovo mjesto. Ovo je masovna kampanja kažnjavanja ... Nadalje, u isto vrijeme su presjekli svu hranu, vodu i plin za Gazu, a to znači da će zapravo završiti izgladnjivanjem, ili pokušavanjem izgladnjivanja, civilnog stanovništva u Gazi. Po mom razumijevanju međunarodnog prava i ovo je ratni zločin", ustvrdio je profesor na Sveučilištu u Chicagu.

Njegov sunarodnjak, nezavisni predsjednički kandidat Cornel West, dijeli njegovo mišljenje.

"Fokusirani smo na Gazu jer se tamo događa genocidni napad. 10.000 mrtvih i 4.000 dragocjene djece. I ne dozvolite da vam itko kaže da, zato što volite Palestince i palestinsku djecu, mrzite nekoga drugog! Ne mrzimo židovsku braću! Ne mrzimo židovske sestre! Preziremo i mrzimo opaku izraelsku okupaciju! Preziremo i mrzimo opaku opsadu Gaze! I najmanje što možemo učiniti u ovom trenutku pretjeranog barbarstva jest dobiti prekid vatre. Ali imate ove kukavice u Washingtonu koje govore o humanitarnim pauzama. Molim vas, maknite se s lule za crack i probudite se! Ugledajte ljudskost dragocjene palestinske braće i sestara! A Američko Carstvo se usuđuje staviti veto na humanitarnu pauzu, dok se bombardiraju naši dragocjeni palestinski braća i sestre... Kakva smo mi to zemlja?! Kakvi smo mi to ljudi?!", urlao je West ispred zgrade UN-a u New Yorku.

A kakvi su (neki od tih) ljudi je demonstrirano jučer u Washingtonu. Tamo je na skupu "Marš za Izrael", nakon što je predsjedavajući Kongresa Mike Johnson poručio da su "pozivi na prekid vatre nečuveni", publika počela skandirati: "Ne prekidu vatre! Ne prekidu vatre!" Inače, udruga Israel on Campus je nudila velikodušnih 250 dolara studentima da se pojave na ovom događaju.

Upravo zbog ovakvih prizora, europarlamentarka Clare Daly poručuje da ne razumije zašto bi itko mislio da ostatak svijeta boli briga što zapadne institucije misle.

"Milijarde su tjednima gledale kako Europa čvrsto stoji iza našeg prijatelja aparthejda Izraela. Izrael nazivamo demokracijom. U ovoj ‘demokraciji‘ 4,5 milijuna Palestinaca živi pod okupacijom, bez ikakvih prava, žrtve su dehumanizacije, proizvoljnih kontrolnih točaka, nasilja naseljenika, brutalizacije od strane sigurnosnih snaga, vojnog sudskog sustava i bez glasanja. To je ono što mi, iskrena lica, zovemo ‘jedinom demokracijom na Bliskom istoku‘. Pa gotovo je. Nakon predstave koju je Europa nedavno napravila od sebe, nemojte očekivati da će vas ostatak svijeta uskoro shvatiti ozbiljno", poručila je kolegama Irkinja.

I upravo to se sada i događa. Trenutačni ministar obrane Indonezije i vjerojatno sljedeći predsjednik, Prabowo Subianto, je optužio Zapad za dvostruke standarde i gubitak moralnog vodstva. “Odrastao sam u Europi. Možda poznajem europsku povijest bolje od Europljana. Ono čega se bojim je da će Europa izgubiti svoje moralno vodstvo ... Na temelju razgovora među čelnicima globalnog juga, oni kažu da Zapad ima dvostruka mjerila. Zapad nas uči demokraciji, ljudskim pravima... Ali Zapad ima drugačije standarde i to će biti vrlo kritično. Postoji pomak u svijetu. Sada nam Europa zapravo više i ne treba”, kazao je Indonezijac.

Subianto je dodao da je potrebno "ponovno balansiranje", u kojem Indonezija mora "učiti od drugih zemalja na Istoku, kao što su Japan, Južna Koreja, Kina i Indija” u aspektima koji uključuju iskorjenjivanje korupcije, poboljšanje obrazovanja, nametanje snažne radne discipline i iskazivanje nacionalnog ponosa.

Svakako, neke zemlje tzv, globalnog juga već zauzimaju aktivnu ulogu u (re)balansiranju internacionalnih moralnih postavki, najavivši podizanje optužnice protiv Benjamina Netanyahua Međunarodnom kaznenom sudu (ICC) u Haagu, zbog ‘ratnih zločina‘. Na tom popisu su španjolska ministrica socijalnih prava Ione Belarra, južnoafrička ministrica vanjskih poslova Naledi Pandomalezijski ministar vanjskih poslova Datuk Seri Zambry Abdul Kadir i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, dok je skupina odvjetnika koji zastupaju palestinske žrtve izraelskih napada na Gazu već podnijela tužbu ovom sudu, tvrdeći da su postupci Izraela jednaki zločinu genocida.

Alžirski predsjednik Abdelmadjid Tebboune ranije je pozvao odvjetnike iz arapskih zemalja i organizacija za ljudska prava na grupno podizanje tužbe protiv Jeruzalema pred ICC-jem, za zločine protiv palestinskog naroda. Kolumbijski predsjednik Gustavo Petro rekao u četvrtak da će Bogota podržati slučaj Alžira zbog ratnih zločina koje je počinio Izrael, na čelu s okupacijskim premijerom Netanyahuom. 

"Republika Kolumbija će susponzorirati tužbu koju je podnijela Republika Alžir Međunarodnom kaznenom sudu zbog ratnih zločina koje je počinio gospodin Benjamin Netanyahu u svjetlu masakra palestinske djece i civila koji je on stvorio." U tu svrhu, Alvaro Leyva, kolumbijski ministar vanjskih poslova, sastat će se s tužiteljem ICC-a u petak kako bi razgovarali o situaciji, navodi Petro.

Očito, na "globalnom jugu" je TikTok jako popularan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 09:33