StoryEditorOCM
SvijetProbili se

Analitičar secirao ukrajinski napad: ‘Miljama su duboko u Rusiji. Nije ovo običan napad, ovo je nešto veliko‘

Piše L.V./JL
9. kolovoza 2024. - 13:57

Prema analizi obrambenog i sigurnosnog stručnjaka Michaela Clarkea za Sky News, koji je profesor i zaposlenik u u Zajedničkom odboru parlamenta za strategiju nacionalne sigurnosti, novi potez Ukrajine predstavlja puno više od pukog upada preko granice u Rusiju.

Podsjetimo, Rusija je u petak evakuirala ljude iz dijelova zapadne regije Lipeck, nakon masovnog napada ukrajinskih bespilotnih letjelica koji je izazvao eksplozije, prekid opskrbe strujom i ranio šest osoba.

Četiri sela su evakuirana i proglašeno je izvanredno stanje, a zatim je ukrajinska vojska objavila da je tijekom noći pogodila ruski vojni aerodrom, oštetila zalihe navođenih raketa i pokrenula niz detonacija, piše Jutarnji list.

image

Slika preuzeta iz snimke koju je rusko Ministarstvo obrane objavilo 8. kolovoza 2024. prikazuje napad ruske bespilotne letjelice na ukrajinska oklopna vozila izvan grada Sudzha, regija Kursk

-/Afp

Izvješća pokazuju da ukrajinske trupe u oblasti Kursk djeluju oko 10 kilometara unutar ruskog teritorija, što je najdublje prekogranično napredovanje Kijeva otkako je Moskva pokrenula invaziju punog opsega u veljači 2022. godine.

Clarke objašnjava kako je u početku, tijekom utorka, izgledalo kao samo jedan od napada dobrovoljačkih ruskih legija s ciljem da osramote Putina i izazovu manji problem.

- Kako je vrijeme prolazilo, postalo je jasno da bi Kijev mogao upasti u područje, nakon značajnih dobitaka. U roku od otprilike 48 sati stigli su s poprilično velikim jedinicama - kaže Clarke za Sky News.

Trenutna izvješća pokazuju da su se koristili američki i njemački tenkovi i oklopna vozila. Izgleda da je Ukrajina, tvrdi Clarke, zauzela najmanje desetak naselja.

- Probili su se prema Sudzhi, koja je logističko središte i odande se širili prema sjeveroistoku i jugoistoku. Miljama su duboko u Rusiji. To je nešto veliko, nije samo običan napad - dodaje za Sky News.

Sudzha je, inače, posljednja operativna točka za pretovar ruskog plina u Europu preko Ukrajine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. rujan 2024 10:46