StoryEditorOCM
Svijetvelika najava

Ako je ovo istina, Rusija je u problemima: Ukrajincima stiže moćno oružje, čak su i američki stručnjaci zabrinuti

Piše Robert Bajruši/JL
5. rujna 2024. - 06:43

Rusija bi se mogla naći u priličnim nevoljama potvrde li se najave da Ukrajincima stižu moćne rakete iz Sjedinjenih Američkih Država.

Bijela kuća otvorena je za slanje krstarećih projektila dugog dometa JASSM (Joint Air-to-Surface Standoff Missile) Ukrajini, što bi moglo izrazito poboljšati položaj Ukrajinaca u sukobu s Rusijom. Dužnosnici vlade Joea Bidena otkrili su da još nije donesena konačna odluka o slanju JASSM-a, ali Pentagon trenutačno "radi na kompliciranim detaljima", piše Jutarnji list.

Isporuka ovih projektila Ukrajini mogla bi značajno promijeniti strateški okvir sukoba stavljanjem većeg dijela Rusije u domet moćnih, precizno navođenih projektila, posebno kada Ukrajina počne koristiti nekoliko desetaka najavljenih F-16, od kojih svaki može nositi ovakve dvije krstareće rakete. Vojni analitičari smatraju da bi uvođenje projektila JASSM, koji su nevidljivi proturaketnoj obrani i mogu pogoditi dalje od većine drugih projektila u trenutačnom vojnom inventaru Ukrajine, ozbiljno zakompliciralo sposobnost Rusije da održi svoje ofenzivne operacije i potencijalno pružilo stratešku prednost ukrajinskim oružanim snagama. Lansiranje s položaja u blizini ukrajinske sjeverne granice s Rusijom moglo bi im omogućiti da pogode vojne objekte čak do Voronježa i Brjanska, a na jugu napade na aerodrome ili pomorske objekte na Krimu.

Domet osnovne verzije JASSM-a je 370 kilometara i sadrži bojevu glavu od 450 kilograma. Te ga specifikacije stavljaju u istu klasu kao i anglo-francuski projektil Storm Shadow koji je Ukrajina već koristila, posebno u napadu 2023. na sjedište ruske crnomorske flote na Krimu. Utjecaj ovog oružja ovisi o tome hoće li Washington dozvoliti da se ono koristi unutar Rusije. Vojni analitičar Phillips P. O‘Brien objasnio je Radiju Slobodna Europa kako je za Ameriku najveći problem to što "SAD ne želi da tehnologija JASSM-a završi u pogrešnim rukama".

image
Stringer/Afp

JASSM u ukrajinskim rukama značio bi da ta zemlja ima napredno napadno oružje koje može probiti najbolju rusku obranu. To bi bio veliki problem Rusiji, posebno kada je riječ o ključnim ciljevima na Krimu, ali i glavnim vojnim skladištima, zapovjednim bunkerima, centrima za obuku, čak ako se nalaze duboko iza linija bojišnice u Ukrajini. Niti jedna bespilotna letjelica dugog dometa, koju posjeduje Ukrajina, nije niti približno tako precizna niti posjeduje sličnu razornu snagu.

No, veliku brigu u slučaju korištenja JASSM-a u ukrajinsko-ruskom sukobu izaziva mogućnost da neki od projektila eksplodiraju i padnu Rusima u ruke. To se želi izbjeći po svaku cijenu jer u američkoj vojnoj strategiji, u slučaju rata s Kinom, predviđa se masovna upotreba ovih projektila i u Washingtonu ne žele da Kinezi i Rusi otkriju tehnološke karakteristike JASSM-a. Do sada to nisu mogli jer su Amerikanci JASSM koristili u samo nekoliko napada na ISIL-ove postrojbe u Siriji prije desetak godina. Rješenje bi mogla biti isporuka starijih modela Ukrajini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. rujan 2024 12:50