StoryEditorOCM
RegijaPRIZNATI ILI NE

Vatikan donio nove norme - šest stupnjeva za rangiranje fenomena ukazanja. Što to konkretno znači za slučaj Međugorja?

Piše Ivan Ugrin
21. svibnja 2024. - 11:30

Nove norme Dikasterija za nauk vjere za razlučivanje ukazanja i drugih nadnaravnih fenomena predstavljene su u Tiskovnom uredu Svete Stolice, izvještava Vatican News.

Norme za razlučivanje navodnih nadnaravnih fenomena ažurirane su u novom dokumentu Dikasterija za nauk vjere, koji su predstavili kardinal Victor Manuel Fernández, prefekt Dikasterija za nauk vjere, mons. Armando Matteo, tajnik doktrinarnog odsjeka Dikasterija za nauk vjere, te sestra Daniela Del Glaudio, SFI, ravnateljica Međunarodnog opservatorija za marijanska ukazanja i mistične fenomene, profesorica mariologije na Sveučilištu Regina Apostolorum i Papinskom teološkom fakultetu sv. Bonaventure u Rimu. Dokument je stupio na snagu 19. svibnja 2024.

Dokument se poziva na dugogodišnje iskustvo prošloga stoljeća, na slučajeve u kojima se mjesni biskup vrlo brzo izjašnjavao o nadnaravnosti, a potom bi se Sveti oficij drugačije očitovao. Također postoje primjeri kad se biskup o istoj pojavi očitovao na jedan način, a njegov nasljednik na drugi. Razmatrano je i dugo vrijeme potrebno za procjenu svih elemenata kako bi se donijela odluka o nadnaravnosti nekoga fenomena. Taj dugi period ponekad se sukobljava s hitnošću davanja pastoralnih odgovora za dobro vjernika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. lipanj 2024 19:33