StoryEditorOCM
RegijaEpidemija hripavca

U susjednoj Srbiji od podmukle bolesti umiru bebe. Unatoč naporima doktora zaraženi se nisu uspjeli spasiti

Piše Vijesti SD
2. veljače 2024. - 21:04

Na Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i djeteta "dr Vukan Čupić" u Beogradu i dalje se nalazi beba, čiji je brat blizanac preminuo od hripavca. Preživjeli brat se bori s komplikacijama ove zarazne bolesti. Srećom, beba je bolje i doktori se nadaju da će se izboriti s ovom bolešću. Priču o oboljeloj bebi prenosi srpski portal Kurir.

– Beba od 2 i pol mjeseca s hripavcem je i dalje na respiratoru i stabilno je – poručili su iz službe za odnose s javnošću Instituta dr Vukan Čupić

Prof. dr Vladislav Vukomanović, dječji kardiolog i zamjenik direktora Instituta, rekao je da je hripavac podmukla bolest koja se ne javlja samo u zimskim mjesecima, iako tada raste broj inficiranih zbog lakšeg prenošenja u zatvorenim prostorima, kao i kod ostalih infekcija. 

– Prve prijeme smo imali u lipnju, zatim je krenulo s povećanjem. Krajem studenog i siječnja umrle su četiri bebe s najtežom kliničkom slikom bile su uzrasta od 30 dana do dva mjeseca, nisu uspjele pobijediti ovu bolest, usprkos našim naporima da zaustavimo njenu progresiju – rekao je dr Vukomanović.

Međutim, na Institutu za zdravstvenu zaštitu djece i mladež Vojvodine u Novom Sadu u srpnju prošle godine preminula je jedna beba od hripavca. Beba je imala mjesec i po dana i nije bila cijepljena. To je prva beba koja je u Srbiji u 2023. umrla od hripavca, a potom su preminule još tri i u prvom mjesecu ove godine jedna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 12:25