StoryEditor
Regijalokalna transmisija

U BiH nisu najozbiljnije shvatili epidemiju, Hercegovinu očekuju veliki problemi: ‘Broj oboljelih je 10 puta veći od prikazanog, a još nije gotovo...‘

8. travnja 2020. - 17:46
IlustracijaStr/AFP

U Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar danas su utvrđena četiri nova slučaja zaraze koronavirusom. Svi zaraženi su iz Hercegovačko-neretvanske županije, priopćili su iz Stožera Civilne zaštite HNŽ.

Iz Doma zdravlja Mostar ponovo su apelirali na sve građane da ostanu u svojim domovima, pogotovo što se epidemija ušla u svoj četvrti tjedan, kada su i najveće mogućnosti lokalnih transmisija.

- Kako je to naveo naš direktor, dr. Mario Kordić, smatra se da je broj zaraženih čak do deset puta veći od onog statističkog broja testiranih, pozitivnih osoba. Ukoliko uzmemo taj podatak u obzir i dodamo na to lokalnu transmisiju bolesti, uskoro bismo mogli imati mnogo veći broj oboljelih, što predstavlja veliki problem i opasnost kako za naš zdravstveni sistem, tako i za sve nas ponaosob - upozorili su iz Doma zdravlja Mostar.

Da u BiH nisu baš najozbiljnije shvatili epidemiju pokazao je i apel direktorice Doma zdravlja iz Žepča, Ane Zlovečere-Jukić.

- Ljudi hodaju po sijelima, po roštiljima, djeca prave partije, a situacija je ozbiljna, pogotovo što su migracije između gradova prisutne i ne znamo tko je zaražen, a tko nije. To što je Žepče mala sredina ne znači da ne možemo imati veliki broj oboljelih. Odgovornost je na svakom pojedincu - izjavila je nakon što je u tom gradiću dijagnosticiran treći slučaj bolesti Covid-19.

Od početka pandemije u Bosni i Hercegovini, prema službenim podacima, zaražene su 803 osobe, 79 se oporavilo, dok su 34 osobe preminule.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. lipanj 2021 02:31