StoryEditor
RegijaDemagogija i nasilje

Srbija na nogama, Vučić u panici: ‘Ovi prosvjedi se neće tako lako ugušiti. Oni su posljednja linija građanske obrane pred uzurpacijom države!‘

4. prosinca 2021. - 10:33

Srbija će i ove subote izići na ulice. Prosvjedi s početkom u 14 sati zakazani su u više od 30 gradova i općina diljem zemlje, od Novog Pazara i Užica, preko Niša i Požege, pa do najvećih, Beograda i Novog Sada. Popis još nije bio zaključen u trenutku pisanja ovog teksta, ali ono što je sigurno jest da će sve biti popraćeno i blokadama ključnih prometnica, poput Zrenjaninskog puta i Ibarske magistrale.

Ekološkim ustankom već je nazvan bunt građana potaknut namjerom multinacionalne kompanije "Rio Tinto" da na zapadu Srbije, u dolini rijeke Jadar kod grada Loznice, otvori rudnik litija. Ono što je počelo potkraj prošle godine isticanjem tihog nezadovoljstva mještana i pokoje ekoudruge, danas prijeti da se prelije u sveopći izraz nezadovoljstva većine građana u našem istočnom susjedstvu i uzdrma vladajući režim.

Na meti prosvjednika je nitko drugi do predsjednik države, svemoćni Aleksandar Vučić. Njega i njegove ljude iz Srpske napredne stranke sumnjiči se za "deal" s tom korporacijom i, naravno, interes koji bi izvukli prodajom zemlje. Na to se nadovezalo i nezadovoljstvo zbog promjene Zakona o eksproprijaciji, pa Zakona o referendumu, koji bi se po novome mogao raspisati o bilo čemu kada se to god vladajućima prohtije. Čaša strpljenja naprosto se prelila.

Bagerom na prosvjednike

Iako postoji široko uvjerenje da je Aleksandar Vučić politički mačak sa sedam života, mnogi će reći da je sada najranjiviji. Da nije tako, ne bi prošloga vikenda onako panično reagirao i na prosvjednike slao bagere, a iza njih batinaše u crnom i s čekićima i drvenim palicama u rukama. Vlasti u Beogradu to su htjele pripisati tamo nekim građanima koji su, eto, bili nezadovoljni jer nisu mogli proći svojim vozilima, ali zato su prosvjednike počastili najgrubljim kvalifikacijama, od nasilnika do fašista.

– Demokracija nije kada dajete sebi za pravo da drugima ograničavate jednu od osnovnih sloboda – slobodu kretanja. To je fašizam – ustvrdila je Vučiću odana premijerka Ana Brnabić, dok se on sam dao u obranu čovjeka koji je bagerom nasrnuo na prosvjednike:

– Vi kažete netko je tako naišao bagerom. Pa mogao je naići čime hoće, slobodan put. To je njegovo pravo da naiđe čime hoće. Kakvi ljudi? Njemu put može zapriječiti samo državni organ. A nema mu pravo zapriječiti put bilo tko drugi, a oni su zapriječili i bagerima i buldožerima i traktorima.

Da je uplašen od dana koji slijede, moglo se iščitati i iz Vučićeva obraćanja naciji sredinom ovog tjedna, ali i iz okolnosti koje su pratile njegovo gostovanje na Radio-televiziji Srbije (RTS). U jednom trenutku došlo je do prekida emitiranja zbog gubitka signala, da bi poslije službeno bilo objavljeno kako je nepoznati netko namjernuo ištekao strujne kabele iz reportažnog vozila.

Drugi podatak, možda još više zabrinjavajući za Vučića, kaže da uz dvije petine Beograđana i nešto više od trećine građana Srbije, ekoprosvjede podržava i 14 posto pristaša SNS-a i satelitskih stranaka, što nije nimalo zanemariv podatak jer to, kako je u tamošnjim medijima komentirao sociolog i istraživač Demostata Srećko Mihailović, ukazuje na politički potencijal novog srpskog ustanka.

image
sporedna
AFP

I stvarno, Aleksandar Vučić je protiv sebe uspio okupiti nešto što je bilo teško, od lijeve do desne, od radničke do građanske Srbije. Proteklih dana pokušao je taj val nezadovoljstva rasplinuti čime god je stigao. Ova subota bit će test je li i uspio.

– Nikako se – kaže za Slobodnu Dalmaciju Aleksandra Đurić Bosnić, srbijanska kulturologinja u čijem su fokusu proučavanja pitanja nacije i otpora – ne bi moglo reći da je prosvjed ugušen, naprotiv. Situacija se mijenja iz sata u sat i povećava broj gradova i općina u kojima su najavljene nove blokade i protesti. Važno je znati da su mirni prosvjedi, gesta građanske neposlušnosti, isprovocirani činjenicom da je Srbija država koja je u ovom trenutku uzurpirana na svim razinama. Dakle, uzurpirane su sve institucije, uzurpirano je pravosuđe, mediji, ukupni javni prostor u kojemu vlada jedno kontinuirano dezinformiranje i gdje su nesuglasni građani prisiljeni živjeti u jednoj, moram reći, čak vještije nego devedesetih kreiranoj paralelnoj stvarnosti. U njoj se sve što je nesuglasno proglašava unutarnjim ili vanjskim neprijateljem.

– Ovi prosvjedi su, s jedne strane, uistinu ekološki, ali i reakcija na pokušaj dubljeg provođenja autokracije u Srbiji u smislu izglasavanja spornog Zakona o referendumu, koji će dovesti do toga da više neće biti važno koliko će upisanih birača izići na njega. Ukinut je censuz od 50 posto, i to u praksi znači da mali broj građana može odlučiti o nečemu važnom za sve građane. Tako će odlučiti o "Rio Tintu", promjeni Ustava, pa ćemo dobiti situaciju da oni najobrazovaniji među nama koji govore da sada imamo autokratski režim i puzajuću demokraciju neće više to tako nazivati, jer ovo, bojim se, klizi u neku vrstu otvorene diktature – upozorava naša sugovornica.

Demagogija i nasilje

Vučić je proteklih dana i tjedana, otkad su sporna pitanja u središtu zanimanja, pritekao svojoj prokušanoj metodi demagogije i nasilja. Obećao je tako 300 tisuća dinara (oko 19 tisuća kuna) za svako prvorođeno dijete, pa se čak i upustio u planiranje intimnog života i obitelji kod najmlađih slojeva stanovništva:

– Budući da nam majke rađaju prvo dijete u tridesetoj godini, pokušat ćemo motivirati studente, dame i muškarce, da ne bježe od rađanja djece. Za studente donosimo mjeru da, ako djevojka zatrudni i rodi dijete, za nju ne važe ispitni rokovi, isto tako i za muškarca. Donijet ćemo odredbu da se fakulteti moraju završiti do 26. godine, a Medicinski fakultet iznimno do 28. godine.

Znači, mrkva i batina, obećanje i prijetnja, pri čemu za Đurić Bosnić nema dvojbe što je sve to zapravo:

– Demagogija, naravno, jer je to njegov vladarski rukopis. Uz populizam, po potrebi nacionalizam, što sada prelazi u domenu otvorenih i dozvoljenih šovinističkih manifestacija. On ima na raspolaganju čitave parapolicijske grupacije desničara, navijača, kriminalne strukture, koje su pod njegovom izravnom kontrolom. Zato mu i nije potrebno da prosvjede razbija policijskim snagama, iako su prošle subote i one bile na ulici, a nas u Novom Sadu nadlijetali helikopteri, i nije bilo ugodno. Vučić može, a bojimo se da će se to i dogoditi, kao u Šapcu, gdje se u jednom trenutku policija povukla, a na na scenu su nastupile opskurne grupe batinaša s motkama i čekićima, čak i bagerom. Trebalo je vidjeti te snimke, ženu koja sklanja dijete pred bagerom kojemu tamo nije bilo mjesta, sili koja nije tako lako zaustavljiva. To je bio otvoren prostor za iracionalne reakcije svih vrsta i bojim se da režim na to računa. Ako se prisjetite srpanjskih prosvjeda od lani i onih provokacija, ubačenih prosvjednika koji su bili izrazito agresivni, pa uporabe prekomjerne sile i maltretiranja građana koji su mirno protestirali, žena i onog autističnog dječaka koji je skinut s bicikla i divljački pretučen, to vam je to. Hoću reći da smo mi potonuli u jedno stanje "svedozvoljevštine", ali ovi prosvjedi se neće tako lako ugušiti. Oni su posljednja linija građanske obrane pred savršenom uzurpacijom države na svim razinama – navodi Aleksandra Đurić Bosnić.

image
Pedja Milosavljevic/Cropix

Njezina teza o režimskom zazivanju neprijatelja svih vrsta potvrdila se i prošle nedjelje, kada je Vučić u "Sokoštark Areni", pred svojih petnaestak tisuća stranačkih poklonika, stao strašiti Hrvatskom. I to nije prvi put, već praksa, lijek za unutarnje glavobolje.

– Ovi koji misle da su najjači, a veoma su jaki, oni ne znaju, još ih nismo obavijestili da nešto uskoro stiže u Srbiju, a mnogo prije će stići nego to što su oni kupili i čime se hvale – voždovski nabusito je grmio, uz poruku da se "više neće ponavljati oluje, bljeskovi i pogromi, bez obzira na sve pritiske". Prije je obećavao da samo što nije svanuo dan kada će nas Srbija prestići BDP-om.

– Što se tiče Hrvatske, mislim da je to opet neka vrsta populističkog dokazivanja premoći. On time ugađa onom dijelu svog biračkog tijela koje je još uvijek ostalo u nacionalizmu, nesmirenim strastima iz ratova prije tri desetljeća. Njegovi mediji, opskurni tabloidi i portali kada hoće nekog napraviti državnim neprijateljem, oni mu kažu, napišu da je – ustaša. Imali ste to i jučer.

– Vučić se, naravno, ne bavi samo Hrvatskom. On i njegov režim rade istovremeno i na ozbiljnoj destabilizaciji Bosne i Hercegovine, kao i u Crnoj Gori. Imamo u ovom trenutku situaciju koja je vrlo alarmantna i bilo bi dobro da što više međunarodnih organizacija shvati to na vrijeme. Ovo bi mogla biti i neka vrsta apela u tom pravcu. Režim će ići u destabilizaciju regije s tim bizarnim, ali vrlo opasnim konceptom "srpskog sveta", što je jedna vrsta homogenizacije izvanka, a unutra će isto raditi proizvodnjom klasične partitokracije, unutarnjih neprijatelja, gdje će za sve probleme i konflikte optužiti sve one koji su trenutačno u građanskoj neposlušnosti, građane koji su protiv njih. Njih mediji i najviši dužnosnici režima već nazivaju fašistima, teroristima, plaćenicima iz inozemstva, koji ne žele dobro svojoj državi i koji mrze srpski narod. To bi bila shema – kaže Aleksandra Đurić Bosnić.

Uoči subote i novih prosvjeda, MUP Srbije je, inače, otvorio posebnu liniju preko koje građani mogu prijaviti sve one koji blokiraju ceste, što je za novinara Vukašina Obradovića ništa drugo do utjerivanje straha prosvjednicima, odnosno izaziva ih se na neke radikalne ispade koji bi poslije u režimskim medijima poslužili za propagandu protiv onih koji se bore za ekologiju.

– Vučić želi kupiti vrijeme do subote, prije nego što donese konačne, dugoročne mjere, i u tom smislu kalkulira s potpisivanjem Zakona o eksproprijaciji, za koji ekološki aktivisti kažu da je pisan u korist rudarske kompanije "Rio Tinto". Mislim da Vučić neće donositi nikakve odluke prije subote, vezano i uz Zakon i uz reagiranje na ovu kriznu situaciju – komentirao je Obradović na N1 televiziji.

Pantić: 'Belivučić'

Njegov kolega Milojko Pantić, poznati sportski TV komentator iz vremena bivše Jugoslavije, već godinama upozorava kako je Vučić ukrao nogomet i klubove Srbima i upregao ih u svoje političko-interesne ciljeve. Na najnoviji val prosvjeda gleda s priličnim odobravanjem, čak ih je i zazivao.

– Ja tog uzurpatora naših života i svega ostalog u Srbiji zovem Aleksandar Belivučić, po onom kriminalcu i donedavno šefu njegova privatnog osiguranja Velimiru Belivuku. On često za svoje laži voli reći da prosipa istinu brzinom munje, a u biti prosipa nove afere kako bi građani zaboravili prethodne. Pokušava nemoguće, svojim plaćeničkim falangama sačuvati vlast i, još gore, pokoriti čitav jedan narod. Prošle nedjelje je većinska Srbija protestirala protiv njegove nakaradne, lopovske, kriminalne vlasti jednosatnom blokadom prometa u mnogim gradovima. Kažem većinska, jer je na prošlogodišnje invalidne izbore izišlo 49 posto upisanih birača, od čega je samo 40 posto dalo glas SNS-u, što praktično znači da Vučiča podržava manje od 25 posto stanovnika Srbije – argumentirao nam je u telefonskom razgovoru Pantić.

image
AFP

Istodobno je prilično kritičan i spram postojeće oporbe jer je spremna ići u unaprijed izgubljenu izbornu bitku i još pritom za moto kampanje uzeti "izdaju Kosova", kao da nije, ističe, postojao Miloševićev rat za Kosovo i njegovo ubijanje i protjerivanje Albanaca iz te bivše federalne pokrajine. U jednom videokomentaru koji nam je poslao opisao ih je Krležinim riječima kao "pijane barbare koji se bore za gram kakve-takve vlasti".

– U Srbije je sve – služba, što bi rekao Slobin ratni načelnik Službe državne bezbjednosti Jovica Stanišić. Vučićeva oporba je gora od njega. Nakon prošle subote je jasno, a ove će biti još jasnije, koliko je ogorčenje građana Srbije. Mislim da će tog dana od 14 sati cijela zemlja stati. Građani će to učiniti, a ne oporbene stranke, koje žele smijeniti Vučića, ali ne i sistem koji na vlast dovodi takve kao što je on, Dačić, Šešelj, Milošević... To je ta Služba, jedina nereformirana u svim komunističkim zemljama – veli Pantić.

Zanimljivo je da je sam Vučić na spomenutom stranačkom okupljanju prošle nedjelje sam najavio svoje povlačenje. Prije toga bi odradio još jedne izbore potkraj iduće godine. Aleksandra Đurić Bosnić mu ne vjeruje.

– Apsolutno ne. Mislim da nitko ovdje više nije toliko naivan da povjeruje u tu priču. Ovo je njemu savršena prilika za stezanje obruča. Postoji vrlo velika opasnost da Srbija postane zatvorena, začahurena država, u kojoj će on i njegova stranka zajedno sa satelitima uspostaviti otvorenu vrstu diktature – upozorit će ona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. siječanj 2022 09:36