StoryEditorOCM
Regijaskup u beogradu

Počeo prvi Svesrpski sabor pod geslom ‘Jedan narod, jedan sabor - Srbija i Srpska‘. Obratio se i patrijarh Porfirije

Piše hina
8. lipnja 2024. - 11:55

U Beogradu se u subotu održava prvi Svesrpski sabor, nazvan "Jedan narod, jedan sabor - Srbija i Srpska" uz sudjelovanje najviših dužnosnika Srbije i Republike Srpske, te predstavnike srpske zajednice u regiji.

Cjelodnevna manifestacija počela je molitvenim služenjem u katedaralnoj crkvi hram svetog Save, a bit će završena vatrometom iz Parka Republike Srpske, na lijevoj obali rijeke Save.

Patrijarh srpski Porfirije poručio je da je današnji sabor "za dobro najprije svog naroda, ali i svih koji žive s nama i oko nas".

"Budimo jedinstveni i pritom gradimo mir sa svima", rekao je poglavar SPC-a, pozivajući na jedinstvo srpskog naroda u regiji i cijelom svijetu.

Tijekom dana bit će održana zajednička sjednica vlada Srbije i RS-a, sastanak predsjednika Srbije i čelnika RS-a Aleksandra Vučića i Milorada Dodika, a najavljeno je i potpisivanje Deklaracije o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda.

Srbijanski čelnici sastat će se tijekom dana i s visokim dužnosnicma iz RS-a i Crne Gore - predsjednicima crnogorskog parlamenta Andrijom Mandićem, Skupštine RS-a Nenadom Stevandićem.

Središnja proslava je u 17 sati na Trgu Republike u središtu Beograda.

Vlada Srbije je u četvrtak usvojila i više dokumenata - memoranduma o razumijevanju o suradnji i protokola između dviju vlade -  iz oblasti kulture, prosvjete, poljoprivrede, trgovine, turizma, brige o obitelji i dijaspore.

Današnja manifestacija dolazi u vrijeme sve glasnijih poruka političkog vodstva bosanskohercegovačkog eniteta RS da se želi izdvojiti iz Bosne i Hercegovine koju smatraju "nefukcionalnom državom".

Predsjednik RS-a je ranije ovog tjedna najavio da će RS održati referendum o nezavisnosti od Bosne i Hercegovine, te da će datum biti određen u skladu sa interesima "ostalih strana".

"Postoji odluka o razdvajanju, ali još nije određen konkretan datum. Potrebno je napraviti dosta analiza. Mi bismo to željeli već sada, ali, osim nas, postoje još dvije strane u tom procesu. Za ovo je, naravno, potrebno vrijeme", rekao je Dodik u intervjuu za rusku agenciju TASS na marginama Peterburškog međunarodnog ekonomskog foruma, čije bio gost, a sastao se i s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Istodobno, službeni Beograd konstantno šalje poruke da poštiva Daytonski mirovni sporazum kojim je okončan rat u BiH 90-ih godina, jamčeći konstutituivnost Srbima, Bošnjacima i Hrvatima.

Jamci tog sporazuma su, uz SAD-a i vodeće zemlje Zapada, Zagreb i Beograd, a službeno stajalište Beograda je da se bilo kakve promjene unutar BiH mogu donijeti samo uz suglasnost sva tri naroda. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. lipanj 2024 12:01