StoryEditorOCM
Regijaduboke podjele

Ne mogu ih ujediniti ni žrtve Srebrenice: Vijeće ministara BiH nije se uspjelo dogovoriti o proglašenju dana žalosti

Piše vijesti sd
5. srpnja 2023. - 19:05

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici nije postiglo konsenzus potreban za donošenje odluke o proglašenju 11. srpnja danom žalosti u Bosni i Hercegovini.

Riječ je o inicijativi koju je predložio zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zukan Helez. Može se pretpostaviti da su protiv toga bili ministri iz RS-a., javlja klix.ba.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je na jučerašnjoj sjednici donijela Odluku kojom se 11. srpnja, dan sjećanja na genocid u Srebrenici, proglašava Danom žalosti u Federaciji BiH.

Dan žalosti se obilježava obaveznim isticanjem zastave Bosne i Hercegovine na pola koplja, odnosno jarbola, na zgradama Vlade Federacije BiH i institucija Federacije BiH.

Na Dan žalosti ne mogu se održavati programi kulturno-zabavnog karaktera na javnim mjestima u Federaciji BiH. Medijske kuće na teritoriji Federacije BiH su dužne uskladiti i prilagoditi svoje programske sadržaje Danu žalosti.

U obrazloženju je istaknuto da je Odluka donesena radi izražavanja sućuti i suosjećanja s porodicama žrtava, te sjećanja na genocid u Srebrenici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 23:36