StoryEditorOCM
Regijaoštre riječi

Ministar Grlić Radman izvrijeđao Komšića nakon što je ovaj usporedio Plenkovića s Putinom: On je štetočina i parazit!

Piše vijesti sd
21. rujna 2023. - 06:19
Zagreb, 070323. Sredisnjica HDZ-a. Trg zrtava fasizma 4. Sjednica sireg predsjednistva HDZ-a. Na fotografiji: Gordan Grlic Radman.Goran Mehkek/Cropix

Hrvatski ministar vanjskih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman izjavio je u New Yorku da su izjave predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića na govornici Generalne skupštine UN-a neodgovorne i politički štetne te da nepotrebno podižu tenzije i usporavaju put BiH ka EU, prenosi klix.ba.

Komentirajući Komšićevu izjavu kojom je hrvatskog premijera Andreja Plenkovića optužio za kršenje međunarodnog prava i usporedio ga s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, Grlić Radman je rekao da je Komšić taj koji "krši međunarodno pravo jer parazitira na tuđim pravima".

Grlić Radman je ustvrdio da je Komšić uzurpator hrvatske kvote proizašle iz Daytonskog sporazuma.

"Svaki narod ima pravo birati svog predstavnika u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, a Komšić nije izabran glasovima hrvatskog naroda, već je to pravo uzurpirao zbog nesavršenosti tog zakona. Ovo što on radi je apsolutno nečuveno!“, rekao je Grlić Radman.

On je naveo da svojim neodgovornim izjavama Komšić čini medvjeđu uslugu političkim liderima koji se u Vijeću ministara aktivno zalažu za europsku perspektivu Bosne i Hercegovine.

“BiH je dobila status kandidata zahvaljujući Hrvatskoj koja je ostvarila sve svoje vanjskopolitičke ciljeve i gdje premijer Andrej Plenković posebno podržava BiH, a sada zajedno sa ostalim zemljama članicama radi na otvaranju pristupnih pregovora između BiH i EU”, Grlić rekao je Radman.

Ministar je istaknuo da su Komšićeve izjave veoma štetne, jer podižu nepotrebne tenzije i usporavaju put BiH ka EU.

"Nije nam jasno u čije ime Komšić to radi i zašto to radi? Ponavljam još jednom, on je uzurpator i štetočina, parazit je na tuđim pravima", oštar je bio Grlić Radman.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 14:39