StoryEditorOCM
Regijanestala cesta

Katastrofalne slike iz Jablanice: ljudi odsječeni, helikopteri traže nestale, bujica doslovno progutala dio ceste

Piše Vijesti sd
4. listopada 2024. - 11:55

Stalno pristižu nove fotografije i snimke užasa koje su izazvale ogromne poplave u susjednoj Bosni i Hercegovini, a na snimci kod Komadinova vrela, koju je objavio Mostarski.ba, vidi se da je bujica izazvala odron i doslovno progutala cestu.

Klik.ba piše kako ovo potvrđuje raniju informaciju da je Jablanica odsječena od ostatka Bosne i Hercegovine i sa južne strane, odnosno pravca Mostara.

Nešto ranije, Gorska služba spašavanja (GSS) Jablanica pozvala je stanovnike da se jave za pomoć GSS-u i vatrogascima, kako bi zajedničkim snagama pokušali spasiti ugrožene zbog poplava koje su izazvale obilne padavine tijekom noći. Potvrđeno je da je Jablanica u potpunosti blokirana.

"Policija nas je obavijestila da je blokirana i pruga. U Jablanicu se trenutno ne može ni ući, niti izaći. Fiksni telefoni rade, ali mobilna telefonija nema signala", kazali su iz GSS-a.

Zbog velikih bujica i odrona, ugroženo je cjelokupno stanovništvo na tom području, piše Klix.ba. Veliki je broj ozlijeđenih i nestalih osoba. Situacija se i dalje ne smiruje, iz BIHAMK-a upozoravaju vozače da budu maksimalno oprezni prilikom vožnje, a građani se upozoravaju da ne kreću na put prema Jablanici i Konjicu. Lokalne vlasti su zatražile pomoć Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, i zatražile helikoptere za spašavanje.

Žena u osmom mjesecu trudnoće izgubila je bebu nakon što su je evakuirali iz poplavljene Jablanice u BiH, javlja Avaz. Prevezli su je u Kantonalnu bolnicu Dr. Safet Mujić u Mostaru gdje su je operirali te je trenutno stabilno.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. listopad 2024 12:17