StoryEditor
RegijaŽALIO SE NA PRESUDU

Na Mladićev zahtjev za oslobađajućom presudom, haaška tužiteljica uzvratila: Kriv je za genocid u Srebrenici, htio je eliminirati muslimane i Hrvate

Piše PSD.
26. kolovoza 2020. - 13:06

Iznošenjem argumenata Tužiteljstva danas je pred Međunarodnim rezidualnim mehanizmom za kaznene sudove nastavljena rasprava o žalbama na prvostupanju presudu nekadašnjem čelniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću.

Tužitelji Međunarodnog suda u Hagu zatražili su od apelacijskog vijeća da odbaci žalbu Ratka Mladića na prvostupanju osuđujuću presudu za genocid u Srebrenici i zločine protiv čovječnosti tijekom rata u BiH, prenosi beogradski studio N1 televizije. 

U odgovoru na jučerašnje argumente obrane, koja je zatražila od peteročlanog vijeća da presudu Mladiću na doživotni zatvor preinači u oslobađajuću, zastupnica tužiteljstva je naglasila da je prvostupanjsko vijeće ispravno presudilo da je Mladić bio protagonist sveobuhvatnog udruženog zločinačkog pothvata čiji je cilj bilo trajno i nasilno uklanjanje muslimana i Hrvata s velikog dijela teritorije BiH radi uspostavljanja srpske dominacije.

Haški tribunal je, u studenom 2017., bivšeg zapovjednika Vojske Republike Srpske generala Mladića (77) nepravomoćno osudio na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici; progona muslimana i Hrvata širom BiH; teroriziranja stanovništva Sarajeva granatiranjem i gađanjem iz snajpera te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce, 1992.-'95.

Tužiteljica Laurel Baig rekla je da je general Mladić, tijekom rata u BiH, činjenjem zločina ostvarivao cilj tog udruženog zločinačkog pothvata.

Po njezinim tvrdnjama, on je, kao zapovjednik VRS-a, te zločine prikrivao, a podređene "časnike koji su bili uključeni u počinjenje zlodjela odlikovao i hvalio".

"Nema dokaza da je ijednom pripadniku VRS bilo suđeno za ratne zločine od svibnja 1992. do studenoga 1995", kazala je Baig.

image
Ratko Mladić u sudnici Haaškog tribunala
AFP

"Na temelju sveukupnih dokaza, prvostupanjsko je vijeće ispravno zaključilo da je Mladić bio akter zločinačkog udruženja i dao značajan doprinos njegovom ostvarivanju", naglasila je tužiteljica.

Osvrćući se na Srebrenicu, kazala je da je "Mladić iskoristio VRS da pogubi tisuću muškaraca i dječaka i da desetine tisuća žena, djece i staraca prisilno premjesti" iz enklave u srpnju 1995. godine.

Eliminacija muslimana iz Srebrenice, kao i same enklave u istočnoj Bosni, bila je cilj zločinačkog udruženja čiji su akteri bili Mladić, njemu podređeni časnici, predsjednik RS Radovan Karadžić i drugi, kazala je tužiteljica.

Baig je naznačila da je taj cilj postignut genocidom, istrebljenjem i prisilnim premještanjem muslimana "samo zato što su muslimani", kao što je navedeno u prvostupanjskoj presudi, prenosi srpski N1.

Kao dokaz Mladićeve genocidne namjere da uništi srebreničke muslimane, zastupnica optužbe je navela Mladićevu izjavu, poslije ulaska VRS u enklavu, 11. srpnja 1995., da je "došlo vrijeme da se osvetimo Turcima".

item - id = 1040548
related id = 0 -> 1127475
related id = 1 -> 1125674
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. rujan 2021 20:11