stdClass Object ( [id] => 1260222 [title] => Autističnog dječaka skinuli su s leta, službenica mu je postavljala neprimjerena pitanja i govorila besmislice [alias] => autisticnog-djecaka-skinuli-su-s-leta-sluzbenica-mu-je-postavljala-neprimjerena-pitanja-i-govorila-besmislice [catid] => 245 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Kao da djeci i roditeljima s posebnim potrebama nije dobvoljno njihovih problema, često se moraju suočavati s problemima, nerazumijevanjem okoline i institucija.

To se u Beogradu dogodilo profesoru Filozofskog fakulteta Čedomiru Antiću čijem je autističnom sinu prije pet godina zabranjen let zrakoplovom nacionalne kompanije Air Serbia i izbačen je iz zračne luke "Nikola Tesla".

"Prije nešto više od pet godina, početkom kolovoza 2017. moj sin je s dijelom obitelji otputovao u Crnu Goru na godišnji odmor. To je najkraći let Air Serbije za Tivat. Tada je imao 10 godina. Ima autizam i stopostotni je invalid", počinje svoju priču Antić, prisjećajući se da je njihov sin s njim i majkom prije putovao u Tunis, Grčku i Egipat i nikad nije bilo problema, piše Nova.rs.

---

image

U beogradskoj zračnoj luci nastao je kolaps i redovi, što je desetogodišnjega autističnoga dječaja uznemirilo i rasplakalo (ilustracija)

Shutterstock
---

Kad su stigli u zračnu luku, nastao je kolaps i redovi, što je njegovog sina uznemirilo i rasplakalo.

"Učinili smo sve prema savjetima liječnika, pedijatara i neurologa da mu ne dajemo sedative jer je dijete u razvoju. "Autistična djeca nisu agresivna i taj plač i vika njihov je način izražavanja", objasnio je Antić.

Tada se, nastavlja, pojavila mlada žena u odori Air Serbia i počela s njim razgovarati, postavljati mu neprimjerena pitanja i govoriti besmislice.

podbačaj zaposlenice i liječnika

"Kad smo joj objasnili da ima autizam, da zna govoriti, ali ne zna pričati (može reći što treba i to je veliki uspjeh terapije jer većina njegovih prijatelja u školi to radi). Ta gospođa se prema nama počela ponašati na vrlo neprimjeren način, naljutila se što smo ga uopće doveli i rekla nam da će ga skinuti s leta", rekao je Antić koji je tada, kako kaže, zatražio da se prati procedura, ali da ona očito nije postojala.

"Odveli su nas liječniku za kojeg se ispostavilo da je doktor medicine rada. Vrlo neuredan čovjek, neprimjerenog ponašanja za nekoga tko je položio Hipokratovu zakletvu. On je rekao da ne zna ništa o autizmu, nije ni pogledao dijete, napisao je na papiru da nam ne dopušta let, da smo mu trebali dati sedative i tako ga pripremiti za put", objašnjava otac.

---

image

Otac je šokiran nekompetencijom djelatnice Air Serbije, kao i aerodromskoga liječnika (ilustracija)

Andrej Isaković/AFP
---

Tada je, nastavlja Antić, stupio u kontakt s odvjetnikom koji mu je rekao da traži sastanak ili s dežurnim ravnateljem ili s pilotom, koji ima diskrecijsko pravo da u avion primi koga želi.

"Nisu mi to dopustili, nisu mi ništa odgovorili i manje-više su mene i mog sina izbacili s aerodroma jer ugrožavamo projekt SNS-ovog režima", rekao je otac koji je potom sa sinom otišao iz zračne luke.

podrška skoro svih medija

Podsjetio je da je nakon tog incidenta zvao medije u kojima je našao podršku, da su gotovo svi stali uz njih, čak i neki režimski i državni mediji poput RTS-a, dok su tabloidi lojalni vlasti preskočili te objave.

"Jedino je Nebojša Krstić, koji je poslovno vezan za Air Serbiju, tada dao neke bezobzirne komentare, uz poziv da mi odvede dijete na more i da ne pravi političku kampanju pred izbore", rekao je Antić, piše Nova.rs.

Nakon mjesec dana traženja da ga primi direktor Air Srbije, on je to odbio, ali je na sastanku, kako kaže Antić, s roditeljima autistične djece rekao da su "vjerojatno pogriješili, ali to više nije važno." Uspio je doći samo do "jedne njihove odvjetnice koja je s još tri odvjetnice vikala zašto vodi kampanju protiv tvrtke".

---

image

Dječak i otac udaljeni su s aerodroma ‘Nikola Tesla‘

AFP
---

Nakon toga je odlučio podnijeti privatnu tužbu protiv Air Serbije, tražeći da presudu objave u novinama i obećaju da više neće izdvajati ljude koji su bolesni, odnosno kršiti ljudska prava.

Ukazujući na nelogičnosti koje postoje u nacionalnom avioprijevozniku, Antić kaže da su u međuvremenu "došli do saznanja da na letu za New York Air Serbije postoje pravila koja omogućavaju ostvarivanje ljudskih prava osobama s posebnim potrebama, ali na ostali letovi - ne".

"Moj sin bi mogao otputovati u New York letom koji traje 14 sati, koliko god da ima napad očaja, histerije i plača, ali ne može u Tivat, i to zbog neke nesretne žene iz SNS-a Surčina. Upravni odbor je tako odlučio", rezignirano kaže Antić.

liječnička komora stala iza nestručnog kolege

Navodi i da je godinu dana tražio mišljenje liječničkih komora, psihijatara i povjerenika za zaštitu ljudskih prava te da je dobio potvrdu od sudskog vještaka - psihijatra i povjerenika da su u Air Serbiji kršili ljudska prava, ali nažalost nije i od mjesnog odbora Liječničke komore, iz kojeg je "primio bezobrazno pismo koje smatra pukom solidarnosti s čovjekom koji je neprofesionalan", aludirajući na liječnika s aerodroma.

"Nakon te godinu dana s tužbom i naredne četiri godine koliko je trajao sudski postupak, a Air Serbia je bila bez ikakvih argumenata, na kraju je Viši sud donio odluku da su im prekršena ljudska prava. Tražilo se da se ona više ne krše, da objave presudu i prihvaćeno je da plate odštetu koja je sasvim simbolična jer nisam htio da netko pomisli da se želim obogatiti na nesreći, nego da maksimalno bude ispunjeno ono što smo postavili", kaže Antić i dodaje da njegov sin sada ima skoro 17 godina.

---

image

‘Moj sin bi Air Serbiom mogao otputovati u New York letom koji traje 14 sati, koliko god da ima napad očaja, histerije i plača, ali ne može u Tivat‘, kaže otac Čedomir Antić

AFP
---

Kada završi sudski proces po žalbi, imat će 22, 23 godine, a ako odu u Strasbourg moglo bi se dogoditi da će dobiti pravdu s 30 godina.

Prema njegovim riječima, problem je što u zračnoj luci i na letovima uopće nema procedure o osobama s posebnim potrebama, a nakon ove tužbe, cilj je postignut jer je na nedavnom putovanju vidio da se izdvaja posebna linija u zračnoj luci za osobe s posebnim potrebama.

gledanje ‘zadruge‘ ne čini nas boljima

"Problem je što građani nisu ravnopravni, ne samo oni koji imaju posebne potrebe, nego i građani koji ih nemaju, ali nisu politički moćni. Cijeli jedan segment stanovništva koji radi u državnim službama, u javnim poduzećima, koji je neobrazovan, pogotovo stranački doveden, razmišlja o tome što će reći šef stranke, odnosno osoba koja ga je zaposlila, a ne zanima ga bilo što drugo. A ako može otpisati problem, to bi bilo najbolje", kaže Antić, napominjući da su i u Air Serbiji bili sigurni da incident s autističnim dječakom nikoga neće zanimati.

---

image

Čedomir Antić istaknuo je vezu između Srpske napredne stranke i kadroviranja u zrakoplovstvu

Tom Dubravec/ Cropix
---

Koga briga za to u svijetu gdje gledaju "Zadrugu" i čekaju da lider iz susjedstva postane predsjednik mjesnog odbora SNS. No, malo su se prevarili jer kada krše ljudska prava, a posebno prava djece, to se ne smije dopustiti, rekao je Antić.

Presudu Višeg suda smatra pobjedom za ljudska prava jer je on sam, bez ičije pomoći i pritiska na sud, kao običan građanin, izvojevao pobjedu, ali napominje da je ovo tek prvo poluvrijeme jer očekuje žalbu Air Srbije na presudu.

"Žalit će se sigurno, ali idemo dalje, uvjeren sam da će Vrhovni sud donijeti odluku u našu korist, a ako tako ne bude, ići ćemo dalje – do Strasbourga", kaže Antić, piše Nova.rs.

---

image

Otac je dijelom postigao cilj jer je na nedavnom putovanju vidio da se u beogradskoj zračnoj luci izdvaja posebna linija za osobe s posebnim potrebama (ilustracija)

Shutterstock
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => pravosudni epilog [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => pravosudni epilog 2 0 6719 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-01-28 11:26:26 [created_by] => 3211 [created_by_alias] => VIJESTI SD [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-01-28 13:33:10 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-01-28 13:33:10 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 84 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 245 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz regije. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, regija [secure] => 0 [page_title] => Regija [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Autističnog dječaka skinuli su s leta, službenica mu je postavljala neprimjerena pitanja i govorila besmislice [metakey] => Air Serbia, autistični dječak, zabranjen ukrcaj u avion, autizam, aerodrom nikola tesla, Beograd, otac Čedomir Antić, političko kadroviranje, srpska napredna stranka [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/01\/28\/24216822.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/28\/22435194.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/28\/22435196.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/28\/21278844.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/28\/23470912.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/28\/24216821.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/28\/21504776.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Andrej Isakovi\u0107\/AFP","Shutterstock","Shutterstock","AFP","AFP","Andrej Isakovi\u0107\/AFP","Tom Dubravec\/ Cropix "],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Autisti\u010dnom dje\u010daku Air Serbia nije dopustila ukrcaj na zrakoplov za Tivat<\/p>","

U beogradskoj zra\u010dnoj luci nastao je kolaps i redovi, \u0161to je desetogodi\u0161njega autisti\u010dnoga dje\u010daja uznemirilo i rasplakalo (ilustracija)<\/p>","

Otac je dijelom postigao cilj jer je na nedavnom putovanju vidio da se u beogradskoj zra\u010dnoj luci izdvaja posebna linija za osobe s posebnim potrebama (ilustracija)<\/p>","

\u2018Moj sin bi Air Serbiom mogao otputovati u New York letom koji traje 14 sati, koliko god da ima napad o\u010daja, histerije i pla\u010da, ali ne mo\u017ee u Tivat\u2018, ka\u017ee otac \u010cedomir Anti\u0107<\/p>","

Dje\u010dak i otac udaljeni su s aerodroma \u2018Nikola Tesla\u2018<\/p>","

Otac je \u0161okiran nekompetencijom djelatnice Air Serbije, kao i aerodromskoga lije\u010dnika (ilustracija)<\/p>","

\u010cedomir Anti\u0107 istaknuo je vezu izme\u0111u Srpske napredne stranke i kadroviranja u zrakoplovstvu<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1024x682","hd_24216822_1920.jpg":"1920x1080","k_24216822_1280.jpg":"1280x1280","k_24216822_1024.jpg":"1024x1024","k_24216822_640.jpg":"640x640","k_24216822_480.jpg":"480x480","k_24216822_340.jpg":"340x340","k_24216822_220.jpg":"220x220","o_24216822_1280.jpg":"1280x852","o_24216822_1024.jpg":"1024x682","o_24216822_640.jpg":"640x426","o_24216822_480.jpg":"480x319","o_24216822_340.jpg":"340x226","o_24216822_220.jpg":"220x146","h_24216822_1280.jpg":"1280x854","h_24216822_1024.jpg":"1024x683","h_24216822_640.jpg":"640x427","h_24216822_480.jpg":"480x320","h_24216822_340.jpg":"340x227","h_24216822_220.jpg":"220x147","pp_24216822_1280.jpg":"1280x1628","pp_24216822_1024.jpg":"1024x1303","pp_24216822_640.jpg":"640x814","pp_24216822_480.jpg":"480x611","pp_24216822_340.jpg":"340x432","pp_24216822_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1000x500","hd_22435194_1920.jpg":"1920x1080","k_22435194_1280.jpg":"1280x1280","k_22435194_1024.jpg":"1024x1024","k_22435194_640.jpg":"640x640","k_22435194_480.jpg":"480x480","k_22435194_340.jpg":"340x340","k_22435194_220.jpg":"220x220","o_22435194_1280.jpg":"1280x640","o_22435194_1024.jpg":"1024x512","o_22435194_640.jpg":"640x320","o_22435194_480.jpg":"480x240","o_22435194_340.jpg":"340x170","o_22435194_220.jpg":"220x110","h_22435194_1280.jpg":"1280x854","h_22435194_1024.jpg":"1024x683","h_22435194_640.jpg":"640x427","h_22435194_480.jpg":"480x320","h_22435194_340.jpg":"340x227","h_22435194_220.jpg":"220x147","pp_22435194_1280.jpg":"1280x1628","pp_22435194_1024.jpg":"1024x1303","pp_22435194_640.jpg":"640x814","pp_22435194_480.jpg":"480x611","pp_22435194_340.jpg":"340x432","pp_22435194_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1000x667","hd_22435196_1920.jpg":"1920x1080","k_22435196_1280.jpg":"1280x1280","k_22435196_1024.jpg":"1024x1024","k_22435196_640.jpg":"640x640","k_22435196_480.jpg":"480x480","k_22435196_340.jpg":"340x340","k_22435196_220.jpg":"220x220","o_22435196_1280.jpg":"1280x853","o_22435196_1024.jpg":"1024x683","o_22435196_640.jpg":"640x426","o_22435196_480.jpg":"480x320","o_22435196_340.jpg":"340x226","o_22435196_220.jpg":"220x146","h_22435196_1280.jpg":"1280x854","h_22435196_1024.jpg":"1024x683","h_22435196_640.jpg":"640x427","h_22435196_480.jpg":"480x320","h_22435196_340.jpg":"340x227","h_22435196_220.jpg":"220x147","pp_22435196_1280.jpg":"1280x1628","pp_22435196_1024.jpg":"1024x1303","pp_22435196_640.jpg":"640x814","pp_22435196_480.jpg":"480x611","pp_22435196_340.jpg":"340x432","pp_22435196_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_21278844_1920.jpg":"1920x1080","k_21278844_1280.jpg":"1280x1280","k_21278844_1024.jpg":"1024x1024","k_21278844_640.jpg":"640x640","k_21278844_480.jpg":"480x480","k_21278844_340.jpg":"340x340","k_21278844_220.jpg":"220x220","o_21278844_1280.jpg":"1280x853","o_21278844_1024.jpg":"1024x682","o_21278844_640.jpg":"640x426","o_21278844_480.jpg":"480x320","o_21278844_340.jpg":"340x226","o_21278844_220.jpg":"220x146","h_21278844_1280.jpg":"1280x854","h_21278844_1024.jpg":"1024x683","h_21278844_640.jpg":"640x427","h_21278844_480.jpg":"480x320","h_21278844_340.jpg":"340x227","h_21278844_220.jpg":"220x147","pp_21278844_1280.jpg":"1280x1628","pp_21278844_1024.jpg":"1024x1303","pp_21278844_640.jpg":"640x814","pp_21278844_480.jpg":"480x611","pp_21278844_340.jpg":"340x432","pp_21278844_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x682","hd_23470912_1920.jpg":"1920x1080","k_23470912_1280.jpg":"1280x1280","k_23470912_1024.jpg":"1024x1024","k_23470912_640.jpg":"640x640","k_23470912_480.jpg":"480x480","k_23470912_340.jpg":"340x340","k_23470912_220.jpg":"220x220","o_23470912_1280.jpg":"1280x852","o_23470912_1024.jpg":"1024x682","o_23470912_640.jpg":"640x426","o_23470912_480.jpg":"480x319","o_23470912_340.jpg":"340x226","o_23470912_220.jpg":"220x146","h_23470912_1280.jpg":"1280x854","h_23470912_1024.jpg":"1024x683","h_23470912_640.jpg":"640x427","h_23470912_480.jpg":"480x320","h_23470912_340.jpg":"340x227","h_23470912_220.jpg":"220x147","pp_23470912_1280.jpg":"1280x1628","pp_23470912_1024.jpg":"1024x1303","pp_23470912_640.jpg":"640x814","pp_23470912_480.jpg":"480x611","pp_23470912_340.jpg":"340x432","pp_23470912_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x682","hd_24216821_1920.jpg":"1920x1080","k_24216821_1280.jpg":"1280x1280","k_24216821_1024.jpg":"1024x1024","k_24216821_640.jpg":"640x640","k_24216821_480.jpg":"480x480","k_24216821_340.jpg":"340x340","k_24216821_220.jpg":"220x220","o_24216821_1280.jpg":"1280x852","o_24216821_1024.jpg":"1024x682","o_24216821_640.jpg":"640x426","o_24216821_480.jpg":"480x319","o_24216821_340.jpg":"340x226","o_24216821_220.jpg":"220x146","h_24216821_1280.jpg":"1280x854","h_24216821_1024.jpg":"1024x683","h_24216821_640.jpg":"640x427","h_24216821_480.jpg":"480x320","h_24216821_340.jpg":"340x227","h_24216821_220.jpg":"220x147","pp_24216821_1280.jpg":"1280x1628","pp_24216821_1024.jpg":"1024x1303","pp_24216821_640.jpg":"640x814","pp_24216821_480.jpg":"480x611","pp_24216821_340.jpg":"340x432","pp_24216821_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1216","hd_21504776_1920.jpg":"1920x1080","k_21504776_1280.jpg":"1280x1280","k_21504776_1024.jpg":"1024x1024","k_21504776_640.jpg":"640x640","k_21504776_480.jpg":"480x480","k_21504776_340.jpg":"340x340","k_21504776_220.jpg":"220x220","o_21504776_1280.jpg":"1280x810","o_21504776_1024.jpg":"1024x648","o_21504776_640.jpg":"640x405","o_21504776_480.jpg":"480x304","o_21504776_340.jpg":"340x215","o_21504776_220.jpg":"220x139","h_21504776_1280.jpg":"1280x854","h_21504776_1024.jpg":"1024x683","h_21504776_640.jpg":"640x427","h_21504776_480.jpg":"480x320","h_21504776_340.jpg":"340x227","h_21504776_220.jpg":"220x147","pp_21504776_1280.jpg":"1280x1628","pp_21504776_1024.jpg":"1024x1303","pp_21504776_640.jpg":"640x814","pp_21504776_480.jpg":"480x611","pp_21504776_340.jpg":"340x432","pp_21504776_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 245 [name] => Regija [alias] => regija [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 6 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4577535 Threads: 5 Questions: 150775004 Slow queries: 64289 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4484879 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 56 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/regija ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 245 [name] => Regija [alias] => regija [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/regija ) ) [link] => /vijesti/regija/autisticnog-djecaka-skinuli-su-s-leta-sluzbenica-mu-je-postavljala-neprimjerena-pitanja-i-govorila-besmislice-1260222 [printLink] => /vijesti/regija/autisticnog-djecaka-skinuli-su-s-leta-sluzbenica-mu-je-postavljala-neprimjerena-pitanja-i-govorila-besmislice-1260222?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 386938 [name] => Air Serbia [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => air-serbia [link] => /tag/air-serbia ) [1] => stdClass Object ( [id] => 704318 [name] => autistični dječak [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-01-28 14:33:22 [main_article_id] => 0 [alias] => autisticni-djecak [link] => /tag/autisticni-djecak ) [2] => stdClass Object ( [id] => 704319 [name] => zabranjen ukrcaj u avion [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-01-28 14:33:22 [main_article_id] => 0 [alias] => zabranjen-ukrcaj-u-avion [link] => /tag/zabranjen-ukrcaj-u-avion ) [3] => stdClass Object ( [id] => 494924 [name] => autizam [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => autizam [link] => /tag/autizam ) [4] => stdClass Object ( [id] => 615534 [name] => aerodrom nikola tesla [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-08-19 11:31:24 [main_article_id] => 0 [alias] => aerodrom-nikola-tesla [link] => /tag/aerodrom-nikola-tesla ) [5] => stdClass Object ( [id] => 426838 [name] => Beograd [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => beograd [link] => /tag/beograd ) [6] => stdClass Object ( [id] => 704320 [name] => otac Čedomir Antić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-01-28 14:33:22 [main_article_id] => 0 [alias] => otac-cedomir-antic [link] => /tag/otac-cedomir-antic ) [7] => stdClass Object ( [id] => 666655 [name] => političko kadroviranje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-02-09 22:00:11 [main_article_id] => 0 [alias] => politicko-kadroviranje [link] => /tag/politicko-kadroviranje ) [8] => stdClass Object ( [id] => 611027 [name] => srpska napredna stranka [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-06-22 15:46:40 [main_article_id] => 0 [alias] => srpska-napredna-stranka [link] => /tag/srpska-napredna-stranka ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => pravosudni epilog [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Autističnog dječaka skinuli su s leta, službenica mu je postavljala neprimjerena pitanja i govorila besmislice [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3211 [name] => Siniša Kekez [username] => sini-a-kekez [email] => sini-a-kekez@sd.hr [password] => $2y$10$qwcQVvMXvRnnaftU1Sbp8uBJx74ORfe13h3GXKmaTOCIKV5PaudWu [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sinisa-kekez-3211 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1729 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/1cffa202e39e204293b1646975a5b9da?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/28/24216822.jpg [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Andrej Isaković/AFP [mainImageDesc] =>

Autističnom dječaku Air Serbia nije dopustila ukrcaj na zrakoplov za Tivat

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/28/24216822.jpg [title] =>

Autističnom dječaku Air Serbia nije dopustila ukrcaj na zrakoplov za Tivat

Andrej Isaković/AFP ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/28/22435194.jpg [title] =>

U beogradskoj zračnoj luci nastao je kolaps i redovi, što je desetogodišnjega autističnoga dječaja uznemirilo i rasplakalo (ilustracija)

Shutterstock ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/28/22435196.jpg [title] =>

Otac je dijelom postigao cilj jer je na nedavnom putovanju vidio da se u beogradskoj zračnoj luci izdvaja posebna linija za osobe s posebnim potrebama (ilustracija)

Shutterstock ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/28/21278844.jpg [title] =>

‘Moj sin bi Air Serbiom mogao otputovati u New York letom koji traje 14 sati, koliko god da ima napad očaja, histerije i plača, ali ne može u Tivat‘, kaže otac Čedomir Antić

AFP ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/28/23470912.jpg [title] =>

Dječak i otac udaljeni su s aerodroma ‘Nikola Tesla‘

AFP ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/28/24216821.jpg [title] =>

Otac je šokiran nekompetencijom djelatnice Air Serbije, kao i aerodromskoga liječnika (ilustracija)

Andrej Isaković/AFP ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/28/21504776.jpg [title] =>

Čedomir Antić istaknuo je vezu između Srpske napredne stranke i kadroviranja u zrakoplovstvu

Tom Dubravec/ Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Kao da djeci i roditeljima s posebnim potrebama nije dobvoljno njihovih problema, često se moraju suočavati s problemima, nerazumijevanjem okoline i institucija.

To se u Beogradu dogodilo profesoru Filozofskog fakulteta Čedomiru Antiću čijem je autističnom sinu prije pet godina zabranjen let zrakoplovom nacionalne kompanije Air Serbia i izbačen je iz zračne luke "Nikola Tesla".

"Prije nešto više od pet godina, početkom kolovoza 2017. moj sin je s dijelom obitelji otputovao u Crnu Goru na godišnji odmor. To je najkraći let Air Serbije za Tivat. Tada je imao 10 godina. Ima autizam i stopostotni je invalid", počinje svoju priču Antić, prisjećajući se da je njihov sin s njim i majkom prije putovao u Tunis, Grčku i Egipat i nikad nije bilo problema, piše Nova.rs.

---

image

U beogradskoj zračnoj luci nastao je kolaps i redovi, što je desetogodišnjega autističnoga dječaja uznemirilo i rasplakalo (ilustracija)

Shutterstock
---

Kad su stigli u zračnu luku, nastao je kolaps i redovi, što je njegovog sina uznemirilo i rasplakalo.

"Učinili smo sve prema savjetima liječnika, pedijatara i neurologa da mu ne dajemo sedative jer je dijete u razvoju. "Autistična djeca nisu agresivna i taj plač i vika njihov je način izražavanja", objasnio je Antić.

Tada se, nastavlja, pojavila mlada žena u odori Air Serbia i počela s njim razgovarati, postavljati mu neprimjerena pitanja i govoriti besmislice.

podbačaj zaposlenice i liječnika

"Kad smo joj objasnili da ima autizam, da zna govoriti, ali ne zna pričati (može reći što treba i to je veliki uspjeh terapije jer većina njegovih prijatelja u školi to radi). Ta gospođa se prema nama počela ponašati na vrlo neprimjeren način, naljutila se što smo ga uopće doveli i rekla nam da će ga skinuti s leta", rekao je Antić koji je tada, kako kaže, zatražio da se prati procedura, ali da ona očito nije postojala.

"Odveli su nas liječniku za kojeg se ispostavilo da je doktor medicine rada. Vrlo neuredan čovjek, neprimjerenog ponašanja za nekoga tko je položio Hipokratovu zakletvu. On je rekao da ne zna ništa o autizmu, nije ni pogledao dijete, napisao je na papiru da nam ne dopušta let, da smo mu trebali dati sedative i tako ga pripremiti za put", objašnjava otac.

---

image

Otac je šokiran nekompetencijom djelatnice Air Serbije, kao i aerodromskoga liječnika (ilustracija)

Andrej Isaković/AFP
---

Tada je, nastavlja Antić, stupio u kontakt s odvjetnikom koji mu je rekao da traži sastanak ili s dežurnim ravnateljem ili s pilotom, koji ima diskrecijsko pravo da u avion primi koga želi.

"Nisu mi to dopustili, nisu mi ništa odgovorili i manje-više su mene i mog sina izbacili s aerodroma jer ugrožavamo projekt SNS-ovog režima", rekao je otac koji je potom sa sinom otišao iz zračne luke.

podrška skoro svih medija

Podsjetio je da je nakon tog incidenta zvao medije u kojima je našao podršku, da su gotovo svi stali uz njih, čak i neki režimski i državni mediji poput RTS-a, dok su tabloidi lojalni vlasti preskočili te objave.

"Jedino je Nebojša Krstić, koji je poslovno vezan za Air Serbiju, tada dao neke bezobzirne komentare, uz poziv da mi odvede dijete na more i da ne pravi političku kampanju pred izbore", rekao je Antić, piše Nova.rs.

Nakon mjesec dana traženja da ga primi direktor Air Srbije, on je to odbio, ali je na sastanku, kako kaže Antić, s roditeljima autistične djece rekao da su "vjerojatno pogriješili, ali to više nije važno." Uspio je doći samo do "jedne njihove odvjetnice koja je s još tri odvjetnice vikala zašto vodi kampanju protiv tvrtke".

---

image

Dječak i otac udaljeni su s aerodroma ‘Nikola Tesla‘

AFP
---

Nakon toga je odlučio podnijeti privatnu tužbu protiv Air Serbije, tražeći da presudu objave u novinama i obećaju da više neće izdvajati ljude koji su bolesni, odnosno kršiti ljudska prava.

Ukazujući na nelogičnosti koje postoje u nacionalnom avioprijevozniku, Antić kaže da su u međuvremenu "došli do saznanja da na letu za New York Air Serbije postoje pravila koja omogućavaju ostvarivanje ljudskih prava osobama s posebnim potrebama, ali na ostali letovi - ne".

"Moj sin bi mogao otputovati u New York letom koji traje 14 sati, koliko god da ima napad očaja, histerije i plača, ali ne može u Tivat, i to zbog neke nesretne žene iz SNS-a Surčina. Upravni odbor je tako odlučio", rezignirano kaže Antić.

liječnička komora stala iza nestručnog kolege

Navodi i da je godinu dana tražio mišljenje liječničkih komora, psihijatara i povjerenika za zaštitu ljudskih prava te da je dobio potvrdu od sudskog vještaka - psihijatra i povjerenika da su u Air Serbiji kršili ljudska prava, ali nažalost nije i od mjesnog odbora Liječničke komore, iz kojeg je "primio bezobrazno pismo koje smatra pukom solidarnosti s čovjekom koji je neprofesionalan", aludirajući na liječnika s aerodroma.

"Nakon te godinu dana s tužbom i naredne četiri godine koliko je trajao sudski postupak, a Air Serbia je bila bez ikakvih argumenata, na kraju je Viši sud donio odluku da su im prekršena ljudska prava. Tražilo se da se ona više ne krše, da objave presudu i prihvaćeno je da plate odštetu koja je sasvim simbolična jer nisam htio da netko pomisli da se želim obogatiti na nesreći, nego da maksimalno bude ispunjeno ono što smo postavili", kaže Antić i dodaje da njegov sin sada ima skoro 17 godina.

---

image

‘Moj sin bi Air Serbiom mogao otputovati u New York letom koji traje 14 sati, koliko god da ima napad očaja, histerije i plača, ali ne može u Tivat‘, kaže otac Čedomir Antić

AFP
---

Kada završi sudski proces po žalbi, imat će 22, 23 godine, a ako odu u Strasbourg moglo bi se dogoditi da će dobiti pravdu s 30 godina.

Prema njegovim riječima, problem je što u zračnoj luci i na letovima uopće nema procedure o osobama s posebnim potrebama, a nakon ove tužbe, cilj je postignut jer je na nedavnom putovanju vidio da se izdvaja posebna linija u zračnoj luci za osobe s posebnim potrebama.

gledanje ‘zadruge‘ ne čini nas boljima

"Problem je što građani nisu ravnopravni, ne samo oni koji imaju posebne potrebe, nego i građani koji ih nemaju, ali nisu politički moćni. Cijeli jedan segment stanovništva koji radi u državnim službama, u javnim poduzećima, koji je neobrazovan, pogotovo stranački doveden, razmišlja o tome što će reći šef stranke, odnosno osoba koja ga je zaposlila, a ne zanima ga bilo što drugo. A ako može otpisati problem, to bi bilo najbolje", kaže Antić, napominjući da su i u Air Serbiji bili sigurni da incident s autističnim dječakom nikoga neće zanimati.

---

image

Čedomir Antić istaknuo je vezu između Srpske napredne stranke i kadroviranja u zrakoplovstvu

Tom Dubravec/ Cropix
---

Koga briga za to u svijetu gdje gledaju "Zadrugu" i čekaju da lider iz susjedstva postane predsjednik mjesnog odbora SNS. No, malo su se prevarili jer kada krše ljudska prava, a posebno prava djece, to se ne smije dopustiti, rekao je Antić.

Presudu Višeg suda smatra pobjedom za ljudska prava jer je on sam, bez ičije pomoći i pritiska na sud, kao običan građanin, izvojevao pobjedu, ali napominje da je ovo tek prvo poluvrijeme jer očekuje žalbu Air Srbije na presudu.

"Žalit će se sigurno, ali idemo dalje, uvjeren sam da će Vrhovni sud donijeti odluku u našu korist, a ako tako ne bude, ići ćemo dalje – do Strasbourga", kaže Antić, piše Nova.rs.

---

image

Otac je dijelom postigao cilj jer je na nedavnom putovanju vidio da se u beogradskoj zračnoj luci izdvaja posebna linija za osobe s posebnim potrebama (ilustracija)

Shutterstock
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Andrej Isaković/AFP Shutterstock Shutterstock AFP AFP Andrej Isaković/AFP Tom Dubravec/ Cropix
Andrej Isaković/AFP

Autističnom dječaku Air Serbia nije dopustila ukrcaj na zrakoplov za Tivat

Shutterstock

U beogradskoj zračnoj luci nastao je kolaps i redovi, što je desetogodišnjega autističnoga dječaja uznemirilo i rasplakalo (ilustracija)

Shutterstock

Otac je dijelom postigao cilj jer je na nedavnom putovanju vidio da se u beogradskoj zračnoj luci izdvaja posebna linija za osobe s posebnim potrebama (ilustracija)

AFP

‘Moj sin bi Air Serbiom mogao otputovati u New York letom koji traje 14 sati, koliko god da ima napad očaja, histerije i plača, ali ne može u Tivat‘, kaže otac Čedomir Antić

AFP

Dječak i otac udaljeni su s aerodroma ‘Nikola Tesla‘

Andrej Isaković/AFP

Otac je šokiran nekompetencijom djelatnice Air Serbije, kao i aerodromskoga liječnika (ilustracija)

Tom Dubravec/ Cropix

Čedomir Antić istaknuo je vezu između Srpske napredne stranke i kadroviranja u zrakoplovstvu

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/regija/autisticnog-djecaka-skinuli-su-s-leta-sluzbenica-mu-je-postavljala-neprimjerena-pitanja-i-govorila-besmislice-1260222 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=da38cc2c486b81b51fc19fec57a685e21d1026de [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Autisti%C4%8Dnog+dje%C4%8Daka+skinuli+su+s+leta%2C+slu%C5%BEbenica+mu+je+postavljala+neprimjerena+pitanja+i+govorila+besmislice&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fregija%2Fautisticnog-djecaka-skinuli-su-s-leta-sluzbenica-mu-je-postavljala-neprimjerena-pitanja-i-govorila-besmislice-1260222 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fregija%2Fautisticnog-djecaka-skinuli-su-s-leta-sluzbenica-mu-je-postavljala-neprimjerena-pitanja-i-govorila-besmislice-1260222 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => pravosudni epilog [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Regijapravosudni epilog

Autističnog dječaka skinuli su s leta, službenica mu je postavljala neprimjerena pitanja i govorila besmislice

Piše VIJESTI SD
28. siječnja 2023. - 14:33

Kao da djeci i roditeljima s posebnim potrebama nije dobvoljno njihovih problema, često se moraju suočavati s problemima, nerazumijevanjem okoline i institucija.

To se u Beogradu dogodilo profesoru Filozofskog fakulteta Čedomiru Antiću čijem je autističnom sinu prije pet godina zabranjen let zrakoplovom nacionalne kompanije Air Serbia i izbačen je iz zračne luke "Nikola Tesla".

"Prije nešto više od pet godina, početkom kolovoza 2017. moj sin je s dijelom obitelji otputovao u Crnu Goru na godišnji odmor. To je najkraći let Air Serbije za Tivat. Tada je imao 10 godina. Ima autizam i stopostotni je invalid", počinje svoju priču Antić, prisjećajući se da je njihov sin s njim i majkom prije putovao u Tunis, Grčku i Egipat i nikad nije bilo problema, piše Nova.rs.

...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 04:00