StoryEditor
Politikakomentar

Stand-up kritičar: trenutno najveći hrvatski populist i vodeći ‘borac protiv elita‘ štićena je osoba prve kategorije i prima plaću iz proračuna

Piše Hrvoje Prnjak
16. lipnja 2021. - 15:15

Nije lako stand-up komičarima u Hrvatskoj. Nije im bilo lako ni prije pandemije. Znate kako je, rijetki nastupi, zazor dobrog dijela publike prema "uvezenoj" formi, nesigurna primanja... Lakše je kad si negdje na sigurnoj plaći. Recimo, državnoj.

Dođeš negdje, staneš pred mikrofone i upaljene kamere, i opleti!

To što imaš male ovlasti ne znači da ne možeš pritom baratati velikim riječima.

Svjestan je toga i predsjednik Zoran Milanović, uostalom, zato je posljednjih mjeseci i izgradio imidž – najvećeg populiste domaće politike. Imidž vodećeg stand-up – ako već ne komičara, onda sigurno - kritičara.

Unatoč uspjehu brojnih nezavisnih pa i nekih antisistemskih kandidata i nezavisnih lista na nedavnim lokalnim izborima, od kojih su brojni koketirali s retorikom populizma – borba protiv elita, privilegiranih i "pokvarenih" političara, zaklinjanje u poštenje, pardon, transparentnost; zastupanje običnog čovjeka u borbi protiv korupcije, nepotizma i drugih negativnosti partitokracije... - Milanović je u ovom trenutku daleko ispred svih njih kad je u pitanju kontinuirano korištenje populističkog diskursa.

"Stara" konkurencija se u međuvremenu "izmjestila" na "pričuvne položaje" u Bruxellesu. Mislavu Kolakušiću i Ivanu Viliboru Sinčiću su sinekure eurozastupnika očito preko noći otupile oštricu i žar borbe protiv "korumpiranih elita". Imaju ljudi valjda druge prioritete...

Birači su već gotovo i zaboravili na dojučerašnje korifeje populizma: "mostovci" su se u međuvremenu profilirali kao desna stranka pa više ne pucaju baš po svemu i svima iz svih oružja, tj. postali su daleko predvidljiviji. Miro Bulj se svjesno "vratio" u lokalne okvire, kojih se drži, recimo, i Stipe Petrina, dok je Željko Kerum upao u seriju poraza...

Na scenu su stupili neki novi likovi, antipolitičari čija je paradigma ostala negdje na razini birtijaškog vica, kao u slučaju Ričarda, alter ega zadarskog performera Enija Meštrovića; ili recimo ridikuloznog Siniše Vuce koji sličan koncept antipolitičkog diskursa i ridikuliziranja vlastite pozicije ipak nije uspio "na juriš" nametnuti u Splitu, uostalom, grad pod Marjanom je fazu trivijalizacije politike već "odradio" sa spomenutim Kerumom...

image
Damir Krajac/Cropix

Svi oni ovog trenutka nemaju šanse pored Milanovića. Nitko poput njega ne juriša na elite u svojim istupima, napominjući usput kako nije niti SDP-ov niti predstavnik bilo kojeg drugog dijela hrvatskih birača ("S događajima u SDP-u nemam doticaja, ne mogu to komentirati”). Jer ipak je on predsjednik Republike. Predsjednik svih hrvatskih građana. Štićena osoba prve kategorije.

I tu dolazimo do apsurda njegove današnje pozicije – zbog ostrašćenog antihadezeovskog diskursa i činjenice da smo u njemu dobili gorljivog "borca protiv elita" - na državnoj plaći!

On će tako s podjednakim žarom i odsutvom bilo kakvog obzira prema povodu zbog kojega je negdje došao (kao predsjednik!) ispaliti verbalne rafale po neistomišljenicima podjednako i za posjeta Poliklinici za zaštitu djece i mladih i u Jasenovcu, usput će "zakačiti" i novinare, samo ako mu se prohtije...

Naravno da i predsjednik ima pravo na kritiku, komentiranje političkih događanja i trendova, ali i najveći simpatizeri "milanovićevštine" će priznati da mu je diskurs... pa u najmanju ruku problematičan!

Točno onoliko koliko je kavanski, nerijetko i uličarski, difamatorski po one koje uzima u usta... Nije ovo nipošto pitanje odabira mete, nego diskursa i verbalnih alata koje predsjednik Milanović pritom koristi.

Najnoviji primjer su žaoke na račun ministra vanjskih i europskih poslova Gordana Grlića Radmana, koji ga je razljutio odustajanjem od zajedničkog odlaska na NATO summit u Bruxellesu, po vjerojatnom nalogu vrha stranke.

"Bilo bi u redu da je tamo, ali on zdvaja nad sudbinom Hrvata u komunizmu u kojoj se njegova obitelj bezobrazno obogatila privatizacijom kafilerije. Tata je bio komunistički predsjednik pola vijeća u Sesvetama, i tako, dao mu je hrvatsko ime Gordan kao meni Zoran", kazao je u svom razbarušenim stilu Milanović, očito ne mogavši suspregnuti ljutnju zbog ministrove odbijenice, zbog čega se spomenuo i ministrove obitelji.

I zato je sve češće teško razgraničiti kad nastupa kao predsjednik Republike, kad kao kozerski raspoloženi analitičar drušveno-političkih procesa, a kad bi htio lider oporbe koji raskrinkava "ove na vlasti".

Sve to s jasnim populističkim predznakom, vidljivim primjerice kada premijera Andreja Plenkovića naziva "komunističkim gojencem" (koji "opet laže"), "herojskim zecom", "tupim ponavljačem komitetskih frazetina" koji se "pravi da ima anemiju, to je lažna dijagnoza da bi izbjegao služenje vojske".

image
Zoran Milanović
Tom Dubravec/Cropix

"Vidim da na mene šalje svoje suradnike. OK, mislim, šalji, brate, bar lavove, a ne pudlice s protezama", najnovija je poruka upućena premijeru.

Za njega će kazati i ovo: "(...) Profesionalni manipulator Plenković sada izmišlja kako je Zlata Đurđević predložila ni manje ni više nego - da politika bira sve suce. To se usudi samo dobro uvježban lažov s certifikatom osuđene kriminalne organizacije i privatnom podukom iz spinanja i manipuliranja". HDZ naziva "kriminalnom organizacijom", novinare HTV-a "jutelovcima", iako i sam dobro zna da kolege koji ga prate na terenu, zaduženi za snimanje njegovih izjava-monologa teško da mogu imati ikakvog utjecaja na uredničku politiku kuće u kojoj rade...

Populistički diskurs još je ranije "istrenirao" i kroz napade na čelnika SDSS-a i HDZ-ovog političkog partnera Milorada Pupovca ("Milorade, a kad si namjeravao prokazati korupcijske rabote vlasti u kojoj sjediš?"; "Lingvističaru koji si na Filozofski došao iz Komiteta SK, ‘pod račun’ uz trebovani fotokopirni uređaj"; "Pupovac pobjegao na Sljeme, jer ne smije na ulicu. Laže i sa Sljemena. Lupeta o nekakvim kotama, umislio da je Koča Popović, da se probija preko Hrčavke i Vrbničkih Koliba na Sutjesci")...

Kao svojevrsni poziv na linč mogu se shvatiti tobože usputne difamacije Pupovca na temu "razno": "Zaziva, blagoš nama, i Radu Končara, heroja otpora s kojim su bratski ratovali moji didovi, stričevi i ujci. Ne znam za njegove", što je konstrukcija koje se, uz ponešto drukčiju konstrukciju, ne bi posramili niti najveći desničari... "Djecu plaše tobom, ne mnome, crni Milorade", kazao je, među ostalim, na istu temu Milanović.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković za njega je "Njonjo", a analitičar i sveučilišni profesor Žarko Puhovski "kasno ostvareni profa i ‘filozof’", novinarka Vedrana Rudan "polupismeno, vulgarno piskaralo", a možda ste – u silnoj konkurenciji kasnijih istupa – već zaboravili na omalovažavanja sažeta u sintagmama "takozvana pravobraniteljica za ravnopravnost spolova" (nije institucija u rangu predsjednika Republike, ali to teško može biti opravdanja za ovakav rječnik), "logičarke iz udruge B.a.B.e", odnosno, iz "udruge glupog i neduhovitog akronima"...

Naknadno se ispričao tek studenticama i studentima stručnih studija, koji su zapravo bili kolateralna žrtva obračuna s ministrom Ivanom Malenicom. Kritizirajući Malenicu, Milanović je, naime, ustvrdio kako on "predaje pravo u Šibeniku komunalnim radnicima'. Studenti su, naime, nakon toga zatražili od njega javnu ispriku...

Netko će se možda sjetiti i kako je u kampanji pred izbore 2016. Prenkoviću spominjao "majku lekarku", no tada nije bio predsjednik države, već prvi čovjek tek jedne od stranaka u borbi za vlast, što tom udarcu ispod pojasa daje ipak drugu dimenziju. Zasigurno ne pohvalnu, ali ipak očekivanu u kontekstu borbe za pridobivanje naklonosti (po mogućnosti i tuđih!) birača.

Milanovićev populistički diskurs izaziva simpatije i s desnice, na kojoj Milanović danas ima sigurno više simpatizera, ako već ne i pristaša, nego ikad prije. Reakcije na društvenim mrežama i desničarskim portalima to nedvojbeno pokazuju.

Desničari su posebno oduševljeni njegovim nasrtajima na Pupovca, kojega mnogi od njih i inače ne mogu smisliti, nije teško pogoditi i zašto, čak i da ništa ne kaže ili učini. "Neka je napokon netko skresao tom srpskom etnobiznismenu što ga ide!", jedna je od tipičnih reakcija tog tipa.

Zanimljivo je i kako osude Milanovićevog populističkog diskursa s ljevice, na kojoj je i Milanović ponikao kao političar (iako ga krajnja ljevica otprije ne priznaje kao "pravog ljevičara" prije svega zbog neoliberalnih politika njegove Vlade), stižu poprilično selektivno. Odnosno, osuđuju ga ili ne osuđuju ovisno o tome – koga je napao. Točnije, je li se okomio na "naše" ili "njihove". Pa onda cilj lako opravdava sredstvo, kako to već ide u igri dvostrukih kriterija.

image
Goran Mehkek/Cropix

Selektivnost u osudama Milanovićevog populizma, koji je u više navrata koketirao s huškanjem na neistomišljenike, tema je za sebe. Baš kao i oni koji Milanoviću uzvraćaju udarcima ispod pojasa (od ministra Grlića Radmana pa dalje). Ali, ovdje je tema ipak (ne)primjerenost diskursa čovjeka koji utjelovljuje institucija predsjednika Republike.

I ovi koji selektivno reagiraju i ovi koji jedva čekaju da i sami zaigraju "prljavo" više govore o dosljednosti tzv. višim moralnim principima ovdašnjih političkih i društvenih aktera, nego o samom Milanoviću.

Tako su, primjerice, gotovo u potpunosti s lijevog pola političkog spektra izostale reakcije na uvrede kojima je zasuo HDZ-ovog političkog partnera Pupovca, ali smo ih mogli čuti nakon slučaja vraćanja ratnih odlikovanja Branimiru Glavašu koji je bez njih ostao još 2010. odlukom tadašnjeg predsjednika Ive Josipovića, zbog "postupanja protivno pravnom poretku i moralnim zasadama u RH", odnosno, zbog Glavaševog povezivanja s ratnim zločinima.

Neki su Milanovića zbog toga optužili za skretanje udesno, podilaženje desnici...

Ali njega za to, i u to nije teško povjerovati, nije puno briga. Baš kao mu, recimo, treba vjerovati kad kaže da "uživa u njegovom društvu".

Nije on ničiji igrač. I to mu treba vjerovati. On je, naime, populist opće prakse.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. kolovoz 2021 10:01