stdClass Object ( [id] => 1370793 [title] => Siniša Kekez: Plenković govori kako postoje dvije Hrvatske. Pa to smo mi davno napisali. Hoće li to biti tema kampanje [alias] => sinisa-kekez-plenkovic-govori-kako-postoje-dvije-hrvatske-pa-to-smo-mi-davno-napisali-hoce-li-to-biti-tema-kampanje [catid] => 242 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Premijer Andrej Plenković objavio je u ponedjeljak da će Hrvatski sabor biti raspušten najkasnije u petak, 22. ožujka.

To znači da će se izbori održati u roku 30 do 60 dana od toga datuma, u travnju ili u svibnju. To također znači da će se predizborna kampanja, koja je već počela, dodatno zahuktati, i od vlasti i od opozicije.

Bit će zanimljivo vidjeti hoće li se premijer u kampanji koristiti tezom o dvije Hrvatske, koju je lansirao sredinom rujna 2023., nakon opozicijskih napada u Saboru u vezi s aferom "Plin za cent" i svinjskom kugom. Kako je objašnjeno na stranici Vlade RH, koja je prenijela intervju s HRT-a, premijer je "naglasio da je javnost mogla vidjeti da postoje dvije Hrvatske.

‘Jedna Hrvatska, odnosno Vlada i parlamentarna većina, rade za građane, gospodarstvo, za ostvarenje strateških ciljeva, velikih infrastrukturnih projekata, smanjivanju inflacije, održavanju standarda. Imate oporbu koja je nemoćna do mjere da su danas orkestrirano svi imali novu strategiju. Oni su shvatili da ako ne prilijepe meni osobno neku vrstu afere ili korupcije nemaju šanse na parlamentarnim izborima iduće godine. Za ljevicu je Vlada korumpirana, dok je krajnja desnica smatra izdajnicima ili veleizdajnicima zato jer surađuje s manjinama, posebno s predstavnicima srpske manjine u Saboru‘.

Jedna radi, druga grinta

Premijer je ocijenio da ih oporba proziva korumpiranima iz nemoći jer nemaju odgovora niti na jedno pitanje – niti oko povećanja plaća, održavanja standarda, povećanja mirovina i mjera oko smanjivanja stopa inflacije, rekao je tada Plenković spomenuvši uz oporbu i "neke korumpirane komentatore". Formulaciju je sažeo i ponovio u prosincu: "Dvije političke Hrvatske – jedna radi i druga grinta".

Na njegovu podjelu, koja uzgred budi kazano nije izrečena po svim pravopisnim i gramatičkim pravilima hrvatskog jezika, odmah je reagirala i opozicija. "Postoje dvije Hrvatske – jedna koju on vidi i druga koju građani ove zemlje stvarno žive", komentirao je Peđa Grbin iz SDP-a.

"Nije dobro niti od premijera da već tjednima dijeli Hrvatsku na neke dvije imaginarne Hrvatske – ona koja ga podržava, to je dobra Hrvatska i onda ona koja ga ne podržava, to su neki neprijatelji. Takva podjela građana, političke sfere i političkih stranaka je apsolutno nedopustiva u demokratskom društvu", komentirala je Sandra Benčić. Regirali su i neki komentatori koji su premijerovu etiketu nazvali "toksičnom mantrom".

---

image

Nisu svi zadovoljni načinom kako Plenković dijeli eure

Damjan Tadić/Cropix
---

Andrej Plenković poslije je nastavljao s diskretnijim ponavljanjem teze o dvije Hrvatske pri čemu je ona "grintava" postala i rusofilska, a uz to i protiv Zakona o hrvatskom jeziku. Da premijer zaista vidi dvije Hrvatske i ustrajava na toj ideji moglo se vidjeti i u Uredbi o koeficijentima za obračun plaća u državnim i javnim službama kojom će od ožujka biti povećana primanja za 244 tisuće zaposlenika.

Prema Vladi, u tom "najvećem povećanju plaća u povijesti", vrijednom 1,63 milijarde eura, plaće prosječno rastu gotovo 32 posto. Prema medijskom izračunu, za višu stručnu spremu najmanja plaća od 650 eura raste na 1056 eura neto, a prosječna plaća s 975 na 1439 eura. Za visoku stručnu spremu najmanja plaća od 754 eura raste na 1226, a prosječna s 1574 na 2016 eura neto.

"Dakle, netko završi fakultet, prvi put se zapošljava i taj će, kad dođe na radno mjesto u okviru državne službe, imati najmanje plaću 1226 eura", slikovito je objasnio premijer prelazak s riječi na isplate, ne komentirajući hoće li nagrađeni na izborima osjećati obavezu zaokružiti ruku koja ih je nagradila. Neki su komentatori i u tome odmah uočili teze o dvije Hrvatske, jednoj, privatnoj, radnoj, koja puni proračun, i drugoj koja ga rekordno troši. I zaista, iz Plenkovićeve izjave o minimalnoj plaći s fakultetskom diplomom plastično se može vidjeti potvrda postojanja dvije Hrvatske.

Nastavnicima - duja

Naime, dok će netko s fakultetom u državnoj službi odmah dobiti plaću od najmanje 1226 eura, dotle nastavnici i s puno godina staža mogu sanjati ne toliku početnu, nego konačnu plaću.

Nezadovoljnim nastavnicima su u zadnji čas koeficijenti dignuti preko nedohvatne brojke dva, dovoljan, 2,01, ali time veliki dio njih, pa i oni koji poučavaju zakonom zaštićeni hrvatski jezik, nije zadovoljan pa prosvjeduju na trgovima. Brojni radnici s fakultetskom diplomom u privatnim tvrtkama ne mogu doći ni do nastavničke plaće, da ne govorimo o onima koji s diplomom moraju raditi u trgovini, ugostiteljstvu ili u turizmu.

To su zaista dvije Hrvatske, javna i privatna. To se vidjelo i pri donošenju odluke o 50-postotnom dodatnom plaćanju radne nedjelje, fenomenu nepoznatom dobrom dijelu javnih i državnih službenika, kada je premijer ostavio poslodavcima da sami s radnicima riješe plaćanje blagdana.

---

image

A što će biti s koeficijentima za konobare? Dostavljače?

Tom Dubravec/Cropix
---

Da im je tako ostavio da sami plaćaju porez, ne bi danas bilo ni za minimalce, a kamoli za povišice kakvih se ne sjećaju ni Luka Modrić ni Josip Manolić. Sličan, ali dublji i po radnike iz "druge Hrvatske" dalekosežno razorniji potez povukla je Vlada sadašnjega predsjednika Zorana Milanovića, s potpisom ministra financija Slavka Linića, čiji je nadimak "Slavko Stečajko" preuzak da opiše sve što je vehementni Riječanin uradio u staklarnici hrvatske ekonomije. Njih dvojica su poslodavcima otvorili mogućnost neplaćanja minuloga rada, za čime su brojni poslodavci posegnuli u maniri najbržeg prsta, i do danas se nisu sjetili vratiti radnicima te postotke zarađene radom za tvrtku pa su to postale doslovno "godine koje su pojele skakavci".

Sve to vrijeme u državnim i javnim službama minuli rad nije ukidan. Naravno da zbog toga ne treba tražiti da im se taj zasluženi primitak ukine, nego da se vrati svima, da u tome ne postoje dvije Hrvatske.

Upravo zbog toga, na ovome istom mjestu, u ovom istom prilogu Spektar pisali smo o dvije Hrvatske. I to u lipnju 2016. godine, kada je tadašnjih znakovitih 180.000 javnih službenika od države tražilo ugovorom zajamčenu isplatu regresa od 1250 kuna i porast plaće, u vrijeme dok je većina zaposlenih još osjećala posljedice globalne krize i recesije.

To su dva svijeta

"Privatna i državna Hrvatska danas su podijeljene kao što su bile ratna i civilna, i na osobnoj i na regionalnoj razini. Jedna je puno dala i prošla i istraumatizirana je, a druga, civilna, ratno zaobiđena, manje traumatizirana, uskočila je kao džoker s klupe. U biti to nisu samo dvije Hrvatske, danas su to dva svijeta", napisali smo na ovome mjestu 18. lipnja 2016. pod naslovom "Službenici javni, regresi trajni", četiri mjeseca prije nego što je Andrej Plenković postao premijer.

Moguće je da je tekst iz Spektra nadahnuo premijera na tezu o dvije Hrvatske iako je pisan s posve drugačijih polazišta i nakana. Tim tekstom nije se mislilo politički dijeliti ionako rasparcelizirano nacionalno biće, nego sebi i drugima obrazložiti dvije razine različitih prava i standarda.

Iz poteza aktualne Vlade, kao i iz nekih poteza prethodnih, može se iščitati potreba za dijeljenjem, i to ne samo raznoraznih beneficija i "najvećih plaća u povijesti", nego postoji potreba da se i sindikati, zajedno s pripadajućim radnicima, dijele na reprezentativne i nereprezentativne, da se dijele liječnici i medicinske sestre, suci i sudski službenici, djelatnici hitne pomoći i saniteta, nastavnici i nenastavno osoblje...

To dijeljenje prolazi uz velike razlike u plaćama, što zaista vodi stvaranju dvije Hrvatske. Te dvije Hrvatske postoje i pri zapošljavanju, pred sudovima i u zdravstvenom sustavu, umjesto da svi budemo jednakopravni, kako piše i u Ustavu, koji garantira jednaka prava za sve.

Jedna Hrvatska ne znači jednoumlje i uniformnost, nego jednaka, ista prava i mogućnosti za sve. To bi trebala biti važna tema u nadolazećoj predizbornoj kampanji, vidjet ćemo hoće li to i postati.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Dijagnoze nevremena [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => Dijagnoze nevremena 2 0 7755 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-03-07 16:17:07 [created_by] => 3211 [created_by_alias] => Siniša Kekez [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-03-09 15:03:02 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-03-09 15:02:42 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 242 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz unutrašnje i vanjske politike. [menu-meta_keywords] => politika, vijesti iz politike [secure] => 0 [page_title] => Politika [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Siniša Kekez: Plenković govori kako postoje dvije Hrvatske. Pa to smo mi davno napisali. Hoće li to biti tema kampanje page_title=Siniša Kekez: Plenković govori kako postoje dvije Hrvatske. Pa to smo mi davno napisali. Hoće li to biti tema kampanje [metakey] => andrej plenković, izborna kampanja, izbori, dvije hrvatske [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/03\/07\/26721479.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/07\/26390112.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/07\/26690295.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Goran Mehkek\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Damjan Tadi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Andrej Plenkovi\u0107 zna napravit tri na nogu, ho\u0107e li tako dobro odigrati i na izborima
\n\u00a0<\/p>","

A \u0161to \u0107e biti s koeficijentima za konobare? Dostavlja\u010de?<\/p>","

Nisu svi zadovoljni na\u010dinom kako Plenkovi\u0107 dijeli eure<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1277","hd_26721479_1920.jpg":"1920x1080","k_26721479_1280.jpg":"1280x1280","k_26721479_1024.jpg":"1024x1024","k_26721479_640.jpg":"640x640","k_26721479_480.jpg":"480x480","k_26721479_340.jpg":"340x340","k_26721479_220.jpg":"220x220","o_26721479_1280.jpg":"1280x851","o_26721479_1024.jpg":"1024x681","o_26721479_640.jpg":"640x425","o_26721479_480.jpg":"480x319","o_26721479_340.jpg":"340x226","o_26721479_220.jpg":"220x146","h_26721479_1280.jpg":"1280x854","h_26721479_1024.jpg":"1024x683","h_26721479_640.jpg":"640x427","h_26721479_480.jpg":"480x320","h_26721479_340.jpg":"340x227","h_26721479_220.jpg":"220x147","pp_26721479_1280.jpg":"1280x1628","pp_26721479_1024.jpg":"1024x1303","pp_26721479_640.jpg":"640x814","pp_26721479_480.jpg":"480x611","pp_26721479_340.jpg":"340x432","pp_26721479_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26390112_1920.jpg":"1920x1080","k_26390112_1280.jpg":"1280x1280","k_26390112_1024.jpg":"1024x1024","k_26390112_640.jpg":"640x640","k_26390112_480.jpg":"480x480","k_26390112_340.jpg":"340x340","k_26390112_220.jpg":"220x220","o_26390112_1280.jpg":"1280x853","o_26390112_1024.jpg":"1024x682","o_26390112_640.jpg":"640x426","o_26390112_480.jpg":"480x320","o_26390112_340.jpg":"340x226","o_26390112_220.jpg":"220x146","h_26390112_1280.jpg":"1280x854","h_26390112_1024.jpg":"1024x683","h_26390112_640.jpg":"640x427","h_26390112_480.jpg":"480x320","h_26390112_340.jpg":"340x227","h_26390112_220.jpg":"220x147","pp_26390112_1280.jpg":"1280x1628","pp_26390112_1024.jpg":"1024x1303","pp_26390112_640.jpg":"640x814","pp_26390112_480.jpg":"480x611","pp_26390112_340.jpg":"340x432","pp_26390112_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26690295_1920.jpg":"1920x1080","k_26690295_1280.jpg":"1280x1280","k_26690295_1024.jpg":"1024x1024","k_26690295_640.jpg":"640x640","k_26690295_480.jpg":"480x480","k_26690295_340.jpg":"340x340","k_26690295_220.jpg":"220x220","o_26690295_1280.jpg":"1280x853","o_26690295_1024.jpg":"1024x682","o_26690295_640.jpg":"640x426","o_26690295_480.jpg":"480x320","o_26690295_340.jpg":"340x226","o_26690295_220.jpg":"220x146","h_26690295_1280.jpg":"1280x854","h_26690295_1024.jpg":"1024x683","h_26690295_640.jpg":"640x427","h_26690295_480.jpg":"480x320","h_26690295_340.jpg":"340x227","h_26690295_220.jpg":"220x147","pp_26690295_1280.jpg":"1280x1628","pp_26690295_1024.jpg":"1024x1303","pp_26690295_640.jpg":"640x814","pp_26690295_480.jpg":"480x611","pp_26690295_340.jpg":"340x432","pp_26690295_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 242 [name] => Politika [alias] => politika [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7455253 Threads: 6 Questions: 1534454925 Slow queries: 4665979 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110756584 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 55 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/politika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/politika/sinisa-kekez-plenkovic-govori-kako-postoje-dvije-hrvatske-pa-to-smo-mi-davno-napisali-hoce-li-to-biti-tema-kampanje-1370793 [printLink] => /vijesti/politika/sinisa-kekez-plenkovic-govori-kako-postoje-dvije-hrvatske-pa-to-smo-mi-davno-napisali-hoce-li-to-biti-tema-kampanje-1370793?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 291508 [name] => Andrej Plenković [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => andrej-plenkovic [link] => /tag/andrej-plenkovic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 610554 [name] => izborna kampanja [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-06-16 10:03:28 [main_article_id] => 0 [alias] => izborna-kampanja [link] => /tag/izborna-kampanja ) [2] => stdClass Object ( [id] => 317666 [name] => IZBORI [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => izbori [link] => /tag/izbori ) [3] => stdClass Object ( [id] => 735132 [name] => dvije hrvatske [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-10-30 17:51:28 [main_article_id] => 0 [alias] => dvije-hrvatske [link] => /tag/dvije-hrvatske ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Dijagnoze nevremena [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Siniša Kekez: Plenković govori kako postoje dvije Hrvatske. Pa to smo mi davno napisali. Hoće li to biti tema kampanje [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3211 [name] => Siniša Kekez [username] => sini-a-kekez [email] => sini-a-kekez@sd.hr [password] => $2y$10$qwcQVvMXvRnnaftU1Sbp8uBJx74ORfe13h3GXKmaTOCIKV5PaudWu [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sinisa-kekez-3211 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1729 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/1cffa202e39e204293b1646975a5b9da?s=100&default=https%3A%2F%2Ff03.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/07/26721479.jpg [galleryCount] => 3 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Goran Mehkek/Cropix [mainImageDesc] =>

Andrej Plenković zna napravit tri na nogu, hoće li tako dobro odigrati i na izborima
 

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/07/26721479.jpg [title] => Goran Mehkek/Cropix

Andrej Plenković zna napravit tri na nogu, hoće li tako dobro odigrati i na izborima
 

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/07/26390112.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix

A što će biti s koeficijentima za konobare? Dostavljače?

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/07/26690295.jpg [title] => Damjan Tadić/Cropix

Nisu svi zadovoljni načinom kako Plenković dijeli eure

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Premijer Andrej Plenković objavio je u ponedjeljak da će Hrvatski sabor biti raspušten najkasnije u petak, 22. ožujka.

To znači da će se izbori održati u roku 30 do 60 dana od toga datuma, u travnju ili u svibnju. To također znači da će se predizborna kampanja, koja je već počela, dodatno zahuktati, i od vlasti i od opozicije.

Bit će zanimljivo vidjeti hoće li se premijer u kampanji koristiti tezom o dvije Hrvatske, koju je lansirao sredinom rujna 2023., nakon opozicijskih napada u Saboru u vezi s aferom "Plin za cent" i svinjskom kugom. Kako je objašnjeno na stranici Vlade RH, koja je prenijela intervju s HRT-a, premijer je "naglasio da je javnost mogla vidjeti da postoje dvije Hrvatske.

‘Jedna Hrvatska, odnosno Vlada i parlamentarna većina, rade za građane, gospodarstvo, za ostvarenje strateških ciljeva, velikih infrastrukturnih projekata, smanjivanju inflacije, održavanju standarda. Imate oporbu koja je nemoćna do mjere da su danas orkestrirano svi imali novu strategiju. Oni su shvatili da ako ne prilijepe meni osobno neku vrstu afere ili korupcije nemaju šanse na parlamentarnim izborima iduće godine. Za ljevicu je Vlada korumpirana, dok je krajnja desnica smatra izdajnicima ili veleizdajnicima zato jer surađuje s manjinama, posebno s predstavnicima srpske manjine u Saboru‘.

Jedna radi, druga grinta

Premijer je ocijenio da ih oporba proziva korumpiranima iz nemoći jer nemaju odgovora niti na jedno pitanje – niti oko povećanja plaća, održavanja standarda, povećanja mirovina i mjera oko smanjivanja stopa inflacije, rekao je tada Plenković spomenuvši uz oporbu i "neke korumpirane komentatore". Formulaciju je sažeo i ponovio u prosincu: "Dvije političke Hrvatske – jedna radi i druga grinta".

Na njegovu podjelu, koja uzgred budi kazano nije izrečena po svim pravopisnim i gramatičkim pravilima hrvatskog jezika, odmah je reagirala i opozicija. "Postoje dvije Hrvatske – jedna koju on vidi i druga koju građani ove zemlje stvarno žive", komentirao je Peđa Grbin iz SDP-a.

"Nije dobro niti od premijera da već tjednima dijeli Hrvatsku na neke dvije imaginarne Hrvatske – ona koja ga podržava, to je dobra Hrvatska i onda ona koja ga ne podržava, to su neki neprijatelji. Takva podjela građana, političke sfere i političkih stranaka je apsolutno nedopustiva u demokratskom društvu", komentirala je Sandra Benčić. Regirali su i neki komentatori koji su premijerovu etiketu nazvali "toksičnom mantrom".

---

image

Nisu svi zadovoljni načinom kako Plenković dijeli eure

Damjan Tadić/Cropix
---

Andrej Plenković poslije je nastavljao s diskretnijim ponavljanjem teze o dvije Hrvatske pri čemu je ona "grintava" postala i rusofilska, a uz to i protiv Zakona o hrvatskom jeziku. Da premijer zaista vidi dvije Hrvatske i ustrajava na toj ideji moglo se vidjeti i u Uredbi o koeficijentima za obračun plaća u državnim i javnim službama kojom će od ožujka biti povećana primanja za 244 tisuće zaposlenika.

Prema Vladi, u tom "najvećem povećanju plaća u povijesti", vrijednom 1,63 milijarde eura, plaće prosječno rastu gotovo 32 posto. Prema medijskom izračunu, za višu stručnu spremu najmanja plaća od 650 eura raste na 1056 eura neto, a prosječna plaća s 975 na 1439 eura. Za visoku stručnu spremu najmanja plaća od 754 eura raste na 1226, a prosječna s 1574 na 2016 eura neto.

"Dakle, netko završi fakultet, prvi put se zapošljava i taj će, kad dođe na radno mjesto u okviru državne službe, imati najmanje plaću 1226 eura", slikovito je objasnio premijer prelazak s riječi na isplate, ne komentirajući hoće li nagrađeni na izborima osjećati obavezu zaokružiti ruku koja ih je nagradila. Neki su komentatori i u tome odmah uočili teze o dvije Hrvatske, jednoj, privatnoj, radnoj, koja puni proračun, i drugoj koja ga rekordno troši. I zaista, iz Plenkovićeve izjave o minimalnoj plaći s fakultetskom diplomom plastično se može vidjeti potvrda postojanja dvije Hrvatske.

Nastavnicima - duja

Naime, dok će netko s fakultetom u državnoj službi odmah dobiti plaću od najmanje 1226 eura, dotle nastavnici i s puno godina staža mogu sanjati ne toliku početnu, nego konačnu plaću.

Nezadovoljnim nastavnicima su u zadnji čas koeficijenti dignuti preko nedohvatne brojke dva, dovoljan, 2,01, ali time veliki dio njih, pa i oni koji poučavaju zakonom zaštićeni hrvatski jezik, nije zadovoljan pa prosvjeduju na trgovima. Brojni radnici s fakultetskom diplomom u privatnim tvrtkama ne mogu doći ni do nastavničke plaće, da ne govorimo o onima koji s diplomom moraju raditi u trgovini, ugostiteljstvu ili u turizmu.

To su zaista dvije Hrvatske, javna i privatna. To se vidjelo i pri donošenju odluke o 50-postotnom dodatnom plaćanju radne nedjelje, fenomenu nepoznatom dobrom dijelu javnih i državnih službenika, kada je premijer ostavio poslodavcima da sami s radnicima riješe plaćanje blagdana.

---

image

A što će biti s koeficijentima za konobare? Dostavljače?

Tom Dubravec/Cropix
---

Da im je tako ostavio da sami plaćaju porez, ne bi danas bilo ni za minimalce, a kamoli za povišice kakvih se ne sjećaju ni Luka Modrić ni Josip Manolić. Sličan, ali dublji i po radnike iz "druge Hrvatske" dalekosežno razorniji potez povukla je Vlada sadašnjega predsjednika Zorana Milanovića, s potpisom ministra financija Slavka Linića, čiji je nadimak "Slavko Stečajko" preuzak da opiše sve što je vehementni Riječanin uradio u staklarnici hrvatske ekonomije. Njih dvojica su poslodavcima otvorili mogućnost neplaćanja minuloga rada, za čime su brojni poslodavci posegnuli u maniri najbržeg prsta, i do danas se nisu sjetili vratiti radnicima te postotke zarađene radom za tvrtku pa su to postale doslovno "godine koje su pojele skakavci".

Sve to vrijeme u državnim i javnim službama minuli rad nije ukidan. Naravno da zbog toga ne treba tražiti da im se taj zasluženi primitak ukine, nego da se vrati svima, da u tome ne postoje dvije Hrvatske.

Upravo zbog toga, na ovome istom mjestu, u ovom istom prilogu Spektar pisali smo o dvije Hrvatske. I to u lipnju 2016. godine, kada je tadašnjih znakovitih 180.000 javnih službenika od države tražilo ugovorom zajamčenu isplatu regresa od 1250 kuna i porast plaće, u vrijeme dok je većina zaposlenih još osjećala posljedice globalne krize i recesije.

To su dva svijeta

"Privatna i državna Hrvatska danas su podijeljene kao što su bile ratna i civilna, i na osobnoj i na regionalnoj razini. Jedna je puno dala i prošla i istraumatizirana je, a druga, civilna, ratno zaobiđena, manje traumatizirana, uskočila je kao džoker s klupe. U biti to nisu samo dvije Hrvatske, danas su to dva svijeta", napisali smo na ovome mjestu 18. lipnja 2016. pod naslovom "Službenici javni, regresi trajni", četiri mjeseca prije nego što je Andrej Plenković postao premijer.

Moguće je da je tekst iz Spektra nadahnuo premijera na tezu o dvije Hrvatske iako je pisan s posve drugačijih polazišta i nakana. Tim tekstom nije se mislilo politički dijeliti ionako rasparcelizirano nacionalno biće, nego sebi i drugima obrazložiti dvije razine različitih prava i standarda.

Iz poteza aktualne Vlade, kao i iz nekih poteza prethodnih, može se iščitati potreba za dijeljenjem, i to ne samo raznoraznih beneficija i "najvećih plaća u povijesti", nego postoji potreba da se i sindikati, zajedno s pripadajućim radnicima, dijele na reprezentativne i nereprezentativne, da se dijele liječnici i medicinske sestre, suci i sudski službenici, djelatnici hitne pomoći i saniteta, nastavnici i nenastavno osoblje...

To dijeljenje prolazi uz velike razlike u plaćama, što zaista vodi stvaranju dvije Hrvatske. Te dvije Hrvatske postoje i pri zapošljavanju, pred sudovima i u zdravstvenom sustavu, umjesto da svi budemo jednakopravni, kako piše i u Ustavu, koji garantira jednaka prava za sve.

Jedna Hrvatska ne znači jednoumlje i uniformnost, nego jednaka, ista prava i mogućnosti za sve. To bi trebala biti važna tema u nadolazećoj predizbornoj kampanji, vidjet ćemo hoće li to i postati.

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Goran Mehkek/Cropix Tom Dubravec/Cropix Damjan Tadić/Cropix
Goran Mehkek/Cropix

Andrej Plenković zna napravit tri na nogu, hoće li tako dobro odigrati i na izborima
 

Tom Dubravec/Cropix

A što će biti s koeficijentima za konobare? Dostavljače?

Damjan Tadić/Cropix

Nisu svi zadovoljni načinom kako Plenković dijeli eure

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/politika/sinisa-kekez-plenkovic-govori-kako-postoje-dvije-hrvatske-pa-to-smo-mi-davno-napisali-hoce-li-to-biti-tema-kampanje-1370793 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=3877ac6ab07a53e4022b9e8cae987a73925f8084 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Sini%C5%A1a+Kekez%3A+Plenkovi%C4%87+govori+kako+postoje+dvije+Hrvatske.+Pa+to+smo+mi+davno+napisali.+Ho%C4%87e+li+to+biti+tema+kampanje&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fpolitika%2Fsinisa-kekez-plenkovic-govori-kako-postoje-dvije-hrvatske-pa-to-smo-mi-davno-napisali-hoce-li-to-biti-tema-kampanje-1370793 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fpolitika%2Fsinisa-kekez-plenkovic-govori-kako-postoje-dvije-hrvatske-pa-to-smo-mi-davno-napisali-hoce-li-to-biti-tema-kampanje-1370793 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Dijagnoze nevremena [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
PolitikaDijagnoze nevremena

Siniša Kekez: Plenković govori kako postoje dvije Hrvatske. Pa to smo mi davno napisali. Hoće li to biti tema kampanje

Piše Siniša Kekez
9. ožujka 2024. - 16:02

Premijer Andrej Plenković objavio je u ponedjeljak da će Hrvatski sabor biti raspušten najkasnije u petak, 22. ožujka.

To znači da će se izbori održati u roku 30 do 60 dana od toga datuma, u travnju ili u svibnju. To također znači da će se predizborna kampanja, koja je već počela, dodatno zahuktati, i od vlasti i od opozicije.

Bit će zanimljivo vidjeti hoće li se premijer u kampanji koristiti tezom o dvije Hrvatske, koju je lansirao sredinom rujna 2023., nakon opozicijskih napada u Saboru u vezi s aferom "Plin za cent" i svinjskom kugom. Kako je objašnjeno na stranici Vlade RH, koja je prenijela intervju s HRT-a, premijer je "naglasio da je javnost mogla vidjeti da postoje dvije Hrvatske.

‘Jedna Hrvatska, odnosno Vlada i parlamentarna većina, rade za građane,...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 16:09