StoryEditorOCM
Politikajavno mnijenje

Objavljen prvi Crobarometar nakon euroizbora: Domovinski pokret stabilan, Možemo! u padu, Grbin odlazi kao negativac

Piše vijesti sd
25. lipnja 2024. - 22:51

Dnevnik Nove TV predstavio je prvi Crobarometar nakon europskih izbora održanih 9. lipnja, ali i prvi u kojem se može vidjeti što građani očekuju od nove Vlade.

Trebat će sigurno još nekoliko mjeseci da uhvatimo trend percepcije o Vladi, no neke se stvari već sada mogu usporediti s onime što su građani mislili o Vladi koja je prije četiri godine bila na početnim pozicijama, istaknuo je na početku analize novinar Hrvoje Krešić.

Ovaj mjesec je optimizam građana na istoj razini kao i prethodnog mjeseca: 65 posto ispitanih smatra da država ide u lošem smjeru, a 26 posto da ide u dobrom smjeru. U rujnu 2020. godine optimizam je bio snažniji – 60 posto ispitanih je mislilo da stvari ne idu dobro, 28 posto da idu dobro.

Rad Vlade podržava 30 posto, a ne podržava 61 posto građana. Podrška je na istoj razini kao i prije godinu dana, a nešto je viša nego što je bila u posljednjih nekoliko mjeseci prije izbora. U odnosu na rujan 2020. sadašnja Vlada ima podršku nižu za 10 posto.

image

HDZ-ovci slave 

Goran Mehkek/Cropix

I dok 71 posto ispitanih vjeruje da će koalicija opstati sve četiri godine, zanimljivo je da 22 posto, dakle gotovo jedna petina građana, smatra da neće. Prije četiri godine tako je mislilo oko 12 posto građana – očito ovu Vladu smatraju manje stabilnom već na početku njezina rada, javlja Dnevnik Nove TV.

HDZ je i dalje vodeći te ima podršku 31,5 posto zainteresiranih birača uz pozitivan trend. SDP je i dalje drugi sa stabilnom podrškom od 20,5 posto građana.

image

Tomislav Tomašević u izbornom stožeru Možemo!

Marko Todorov/Cropix

Na trećem je mjestu Možemo! s padom od dva postotna poena u odnosu na svibanj, odnosno podrškom od oko devet posto.

Domovinski pokret se stabilizirao na 7,8 posto, a odmah tu je i Most, ali s nešto negativnijim trendom.

image

Stipo Mlinarić Ćipe i ekipa iz DP-a

Damir Krajac/Cropix

Sve ostale stranke imaju podršku slabiju od 2,5 posto, a raste broj neodlučnih kojih je ovaj mjesec gotovo 13 posto.

Na prvom mjestu među političarima na koje ispitanice i ispitanici imaju pozitivnu reakciju je Zoran Milanović: na njega pozitivno reagira 44 posto ispitanih.

image

SDP-ovci su slavili i nakon parlamentarnih i nakon europskih izbora

Damjan Tadic/Cropix

Drugo mjesto dijele premijer Andrej Plenković i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, o kojima 37 posto ispitanih ima pozitivno mišljenje. Slijede Božo Petrov i Dalija Orešković: Petrov je pozitivac za 34 posto, a Orešković za 32 posto ispitanih.

Najnegativnije percipiran političar u Hrvatskoj je Milorad Pupovac, koji na 72 posto ispitanih ostavlja negativan dojam. Drugi je uskoro bivši šef SDP-a Peđa Grbin, koji je negativac za 59 posto ispitanih. Hrvoje Zekanović, Andrej Plenković i Gordan Jandroković su jedan do drugog na trećem, četvrtom i petom mjestu s 55, 54 i 53 posto negativnog doživljaja.

image

Peđa Grbin

Goran Mehkek/Cropix

Zanimljivo je da među najpozitivnijima nismo vidjeli Ivana Penavu, koji je jako dugo redovito bio u top tri najpozitivnijih, a sada je jedva ušao u top 10, što je vrlo vjerojatno posljedica koalicije s HDZ-om i svih negativnosti kojima je Domovinski pokret punio javni prostor, javlja Dnevnik Nove TV.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. lipanj 2024 22:51