StoryEditor
PolitikaCROBAROMETAR

Novo istraživanje: Korona kriza i pobjeda Andreja Plenkovića vratili HDZ na prvo mjesto stranačke top liste, pogledajte kako stoje ostali

Piše PSD
25. ožujka 2020. - 20:09

Hrvatska je suočena s najvećom krizom od Domovinskog rata: istovremeno se bori protiv koronavirusa i sanira potres u Zagrebu. Radi li Vlada to dobro, bila je tema redovitog mjesečnog istraživanja koji je provela agencija IPSOS u sklopu redovitog Crobarometra za Dnevnik Nove TV.

Sudeći po rezultatima ove ankete, premijer Andrej Plenković ima za sada povjerenje građana, a HDZ se vratio na prvo mjesto.

HDZ je ponovno prvi izbor birača i imaju potporu od 25,2 posto, a iza te su stranke unutarstranački izbori i pobjeda Andreja Plenkovića. SDP je na potpori od 23,7 posto, a Domovinski pokret Miroslava Škore nakon osnivanja bilježi rast i dobio bi 12,5 posto potpore.

image
Istraživanje Crobarometar

Ostale stranke se bora za političko preživljavanje. MOST ima potporu od 4,4 posto građana. Slično je i sa Živim zidom s potporom od 3 posto. HSU je na 2,9 posto, a PAMETNO na 2,3 posto. Stranka Ivana Pernara može računati na 1,9 posto.

Bandićeva stranka je na 1,7 posto, a IDS na 1,6 posto. HNS i HSS imaju svaki po 1,3 posto potpore, a Zelena lista je na 1,1 posto. Ostale su stranke ispod 1 posto, od ljevice do desnice i zajedno bi dobile 9,6 posto, a raste i broj neodlučnih sa 6,8 posto.

Vlada u borbi protiv koronavirusa dobiva sve veću potporu. Iako većina građana i dalje ne podupire rad Vlade, točnije njih 51 posto, taj broj opada - a raste broj onih koji je podupiru i prije potresa koji je pogodio Zagreb takvih je bilo 37 posto. Ne zna njih 12 posto.

Prije potresa i dalje je većina građana bila pesimistična, ali i taj broj počeo je padati i zaustavljen je na 59 posto, a onih koji misle da zemlja ide u dobrom smjeru je 27 posto. Ne zna njih 14 posto.

Korona kriza za sada okuplja građane oko lidera. Vidljivo je to iz redovitog mjesečnog istraživanja. Zoran Milanović je i dalje najpopularniji političar, a o njemu pozitivan dojam ima 58 posto građana, dok negativan ima njih 32 posto.

Andrej Plenković pak bilježi veliki porast popularnosti, ali prije potresa. Tako se probio nakon dugo vremena u sam vrh – trenutačno ga pozitivnim ocjenjuje 54 posto ispitanika, a negativnim njih 38 posto.

Miroslav Škoro može računati na 52 posto građana koji o njemu imaju pozitivan dojam, ali i 37 posto onih kojih o novom lideru desnice misli negativno.

Božo Petrov među 42 posto birača ima pozitivan dojam, a njih 39 posto misli negativno. Šef SDP-a Davor Bernardić je baš kao i većina političara malo popravio osobni rejting i sada o njemu pozitivno misli 34 posto građana, a negativno njih 48 posto.

image
Istraživanje Crobarometar

I na kraju, Milan Bandić odavno je u silaznoj putanji i trenutačno o njemu ima pozitivan dojam 24 posto građana, a njih 68 posto negativan.

Zoran Milanović je na početku mandata, a njegov rad odobrava 48 posto građana, njih 31 posto ne odobrava, dok njih 22 posto ne zna.

Ured predsjednika Republike Hrvatske i s novim stanarom je i dalje najbolje ocijenjena institucija sa školskom ocjenom 3,1 ili „trojkom“, Vlada također dobiva „trojku“ ili 2,6 i na kraju Hrvatski sabor koji je dobio „dvojku“ ili 1,9.

image
Istraživanje Crobarometar

Ovo istraživanje je provela agencija IPSOS u sklopu redovitog Crobarometra na 992 građanina od prvog do 20. ovog mjeseca,  maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3,3%, a za rejtinge stranaka +/- 3,6%. Važno je napomenuti kako istraživanje nije obuhvatilo potres u Zagrebu, ali upućuje na raspoloženje građana u posljednjih mjesec dana u borbi protiv koronavirusa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. srpanj 2021 19:36