stdClass Object ( [id] => 1033421 [title] => Analitičari: ‘Predsjednik se ne smije ponašati kao uvrijeđeno dijete‘. Zoran Milanović: ‘Veeelika pusa svim hejterima, promjena će biti još!‘ [alias] => milanoviceva-odluka-da-ne-dode-na-konstituirajucu-sjednicu-sabora-izazvala-lavinu-kritika-predsjednik-se-ne-smije-ponasati-kao-uvrijedeno-dijete [catid] => 242 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Kad je izabran za predsjednika države Zoran Milanović najavio je da će biti drukčiji predsjednik od svojih prethodnika, a to je dosad pokazao nizom poteza. Počevši od toga da se odlučio za drukčiju, znatno skromniju inauguraciju koja je održana u Uredu predsjednika, a ne na Markovom trgu.

Potom nije želio otkriti je li glasao na parlamentarnim izborima, isto tako za razliku od svojih prethodnika nije želio pred kamerama javno uručiti odluku o dodijeli mandata za sastavljanje nove Vlade novom-starom mandataru Andreju Plenkoviću pa do najnovije odluke da neće doći na konstituirajuću sjednicu Sabora.

Posljednje odluka izazvala je niz reakcija budući nikad do sad  predsjednik država nije izostao s konstituirajuće sjednice novog saziva Sabora.

Nakon niza prozivki oglasio se i sam MIlanović. Citirao je i sovjetskog marksističkog filozofa Nikolaja Buharina te poručio da mu ne pada na pamet biti slijepi imitator svojih prethodnika.  

"Samo da pojasnim neke stvari u vezi s konstituirajućom sjednicom našeg Sabora:

Razlog da ne dođem na sjednicu nalazi se isključivo u domeni mojeg shvaćanja uloge i položaja Hrvatskog sabora - položaja neovisnosti o Predsjedniku. To je sve i to je, ujedno, i afirmativno i dobronamjerno prema Saboru.

Čitam kako su do sada ‘svi predsjednici dolazili’ i kako je ‘ovo prvi puta da predsjednik ne dolazi’. Točno. Tuđman je dolazio i čvrsto stranački nadzirao rad Sabora, često i izvan i iznad okvira tadašnjih (velikih) ustavnih ovlasti predsjednika. Predsjednici/a Mesić, Josipović i Grabar Kitarović su dolazili iz svojih razloga, u koje ovdje ne ulazim, ali vjerujem da su bili dobronamjerni. Moj stav je različit - poručio je Milanović. 

Mistično otajstvo protokola

"Nešto i o ‘mističnom otajstvu’ tzv. protokola. Protokol je prije svega inertni niz ponavljanja određenih radnji. Radnji koje mogu imati dublje simbolično značenje ili pak predstavljati puku klajnburgersku rutinu. Radnji dobrih, manje dobrih, a ponekad i priglupih. Protokol nije prirodni zakon, npr. zakon aerodinamike, koji moraš striktno slijediti ili, u protivnom, doslovno propadaš. Protokol ne kreiraju ‘stručnjaci’ i ‘piarovci’. Protokol stvaraju institucije.

Izabran sam voljom građana na čelo u najvećoj mjeri (ali ne isključivo) protokolarne institucije predsjednika Republike. Ne pada mi na um epigonski i automatizmom ponavljati sve ono što je prije mene netko jednom napravio ili nije napravio.

Ovo je tek početak. Bit će još promjena. Na kraju, veeelika pusa svim hejterima. Najveća pusa lažnim analitičarima, redom osobno ugrađenim u sitne poslovne aranžmane s vlašću. Oni me vjerno prate već desetljeće i po.

Da parafraziram N. Buharina: na pobjedničkoj zastavi koju vijorim kap je i njihovog znoja", napisao je predsjednik Milanović na Facebooku.

---

---

Prof. dr. Berto Šalaj: Milanović se ponaša kao uvrijeđeno dijete

Profesor na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti Berto Šalaj smatra da je predsjednik države trebao doći u parlament u srijedu.   

„Formalno Ustavom i zakonima nije na to obavezan ali simbolički je važno vidjeti predsjednika države na konstituiranju višestranačkog parlamenta jer je to važan trenutak u razvoju svake demokracije. Sabor je odraz volje naroda, može mu se sastav sviđati ili ne sviđati, ali kao predsjednik Republike, mislim da bi morao doći jer je ta institucija u demokraciji važna. Nisu važni naši osobni animoziteti prema nekome, ali institucije treba poštivati i graditi – ističe za „Slobodnu“ prof. dr. Šalaj.

Ako  je Milanović izbjegao Markov trg zbog toga što premijer ne želi slušati njegove preporuke oko rada Stožera, onda je to, nema dileme prof. Šalaj, vrlo loš razlog jer "predsjednik Republike ne funkcionira kao uvrijeđeno dijete".

„On ima pravo upozoravati i kritizirati ako drži da Vlada i parlament ne rade dobro, ali ta kritika ne znači da ne treba doći na  konstituirajuću sjednicu – smatra Šalaj.

Objašnjava kako je Milanovićev dosadašnji mandat teško jednoznačno odrediti i ocijeniti. 

---

image
Prof. dr. Berto Šalaj
Damjan Tadic/ HANZA MEDIA
---

Milanović je prema njegovom mišljenju jako dobro prepoznao kakva je funkcija predsjednika u parlamentarnom sustavu, za razliku od Kolinde Grabar Kitarović pa čak i za razliku o Ive Josipovića, no s druge strane, drži njegovim velikim gafom što nije izašao na parlamentarne izbore.

- Predsjednik je svjestan da su glavne poluge političke moći u Vladi i ponaša na tom tragu. Kad pogledamo neke sadržajne stvari, kao što je bilo imenovanje načelnika Glavnog stožera ili šefa SOA-e, to je išlo glatko, između njega i premijera nije bilo problema. Sama inauguracija zbog koje ga neki kritiziraju po meni je bila jako pristojna, decentna i na tragu funkcije predsjednika u parlamentarnom političkom sustavu. Ali izjava da ne želi reći je li glasao na parlamentarnim izborima je teška pogreška - komentira Šalaj. Podsjeća kako do današnjeg dana ne znamo je li predsjednik države uopće glasao.

"Godinama imamo problema s odazivom na izbore. Jasno, da je Milanović  i pozvao građane na izbore to ne bi previše podiglo odaziv, ali predsjednik svojim postupcima mora graditi demokratsku političku kulturu. On je tu otišao u potpunu krajnost, ostao je gorak okus i dojam da su izbori važni i da je parlament važan samo kad je on tamo. Kao da ima neki osobni problem sa parlamentom i sa izborima. Taj loš potez, nastavio je s ovim podcjenjivačkim odnosom prema parlamentu i njegovom konstituiranju – zaključio je profesor Šalaj.  

Bivši predsjednik Ivo Josipović volio bi da se Milanović predomisli.

"Točno je da je svoju ustavnu obavezu ispunio sazivanjem sjednice, ali funkcija predsjednika više je od formalno propisanih zadaća. Predsjednik kao nadstranačka osoba sa specifičnom ustavnom pozicijom simbolizira nacionalno jedinstvo. Njegova nazočnost nosi i poruku poštovanja i želje za uspješnim radom novom Saboru i budućoj Vladi. Konstituirajuća sjednica društveni je ritual koji služi jačanju legitimiteta državnih institucija", kazao je Josipović.

Milanovićev nedolazak komentirali su i saborski zastupnici.

„Svi smo mi zastupnici na kućne adrese dobili upravo poziv s njegovim potpisom, pa bi bio red da je došao. Što ja znam možda ne želi staviti masku… – kaže zastupnik Mosta Nikola Grmoja. Razumije da Milanović ne želi biti fikus, ali onda bi, smatra Grmoja, trebao biti aktivniji kao pravobranitelj građana.

„Jedina tema koju je on do sada dobro odradio je kritiziranje rada Stožera, ostalo je zakazao – poručio je Grmoja.

Miroslav Škoro, lider Domovinskog pokreta kaže da je u pitanju ego.

---

---

 Stjepan Mesić: 'Milanović ne želi biti viđen niti ima koga za vidjeti u Saboru,

Na pitanje griješi li Milanović što se ne planira pojaviti u Saboru, bivši predsjednik Stjepan Mesić za Večernjil list je kazao: 

- Običaj da se dođe ima dva razloga. Jedna je da budeš viđen, a drugi da ti vidiš one koje želiš vidjeti. Očito Milanovića ne zanima ni jedno ni drugo u ovom trenutku - kaže Mesić.

Dodaje kako prema Ustavu predsjednik države ima obavezu da brine o funkcioniranju državnog sustava. Kako će to raditi, nije, kaže, propisano.

- Postoje neki događaji na kojima je važno da je predsjednik prisutan. A konstituiranje sabora objektivno ne spada u te događaj izjavio je Mesić za Večernji list.

---

Plenković: Mi smo došli na njegovu inauguraciju

Iz Ureda predsjednika jučer su potvrdili da Milanović u srijedu neće doći na konstituirajuću sjednicu 10. saziva Hrvatskoga sabora.

"Znam ono što  je sigurno - Sabor će se konstituirati. Vrlo je neuobičajeno, koliko sam vidio u medijima, nismo o tome razgovarali, bila mi je to nova vijest", komentirao je danas mandatar Andrej Plenković. Podsjetio je da su svi pozvani došli na Milanovićevu inauguraciju. 

"Primjerice, kada je bila njegova inauguracija, koja je bila skromnijeg karaktera, mi smo dobili poziv i odazvali smo se jer poštujemo hrvatske institucije, simbole države. Takva je bila naša logika. Zašto on to ne želi, meni to nije jasno, to morate njega pitati", dodao je.

Nije želio odgovoriti je li tu riječ o nepoštovanju i derogiranju funkcije predsjednika države, ponovivši da se to pitanje mora uputiti Milanoviću.

"Vrlo neuobičajeno, nije ovo razlog da bi mi sada išli u medijsko prepucavanje, to mi zaista nije bitno danas", istaknuo je Plenković. 

---

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => drugačiji od drugih [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [26] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) ) [extra_fields_search] => drugačiji od drugih 1 1 1 1 1 1 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2020-07-20 08:44:11 [created_by] => 3094 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2020-07-20 13:23:04 [modified_by] => 3094 [publish_up] => 2020-07-20 10:48:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 15054 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 242 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz unutrašnje i vanjske politike. [menu-meta_keywords] => politika, vijesti iz politike [secure] => 0 [page_title] => Politika [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2020\/07\/20\/14148430.jpg","\/images\/slike\/2020\/07\/20\/14171488.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Goran Mehkek\/Arhiv\/HANZA MEDIA","Damjan Tadic\/ HANZA MEDIA"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","Prof. dr. Berto \u0160alaj"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","k_14148430_1280.jpg":"1280x1280","k_14148430_1024.jpg":"1024x1024","k_14148430_640.jpg":"640x640","k_14148430_480.jpg":"480x480","k_14148430_340.jpg":"340x340","k_14148430_220.jpg":"220x220","o_14148430_1280.jpg":"1280x853","o_14148430_1024.jpg":"1024x682","o_14148430_640.jpg":"640x426","o_14148430_480.jpg":"480x320","o_14148430_340.jpg":"340x226","o_14148430_220.jpg":"220x146","h_14148430_1280.jpg":"1280x854","h_14148430_1024.jpg":"1024x683","h_14148430_640.jpg":"640x427","h_14148430_480.jpg":"480x320","h_14148430_340.jpg":"340x227","h_14148430_220.jpg":"220x147","pp_14148430_1280.jpg":"1006x1280","pp_14148430_1024.jpg":"805x1024","pp_14148430_640.jpg":"503x640","pp_14148430_480.jpg":"377x480","pp_14148430_340.jpg":"267x340","pp_14148430_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1248","k_14171488_1280.jpg":"1280x1280","k_14171488_1024.jpg":"1024x1024","k_14171488_640.jpg":"640x640","k_14171488_480.jpg":"480x480","k_14171488_340.jpg":"340x340","k_14171488_220.jpg":"220x220","o_14171488_1280.jpg":"1280x832","o_14171488_1024.jpg":"1024x665","o_14171488_640.jpg":"640x416","o_14171488_480.jpg":"480x312","o_14171488_340.jpg":"340x221","o_14171488_220.jpg":"220x143","h_14171488_1280.jpg":"1280x854","h_14171488_1024.jpg":"1024x683","h_14171488_640.jpg":"640x427","h_14171488_480.jpg":"480x320","h_14171488_340.jpg":"340x227","h_14171488_220.jpg":"220x147","pp_14171488_1280.jpg":"1006x1280","pp_14171488_1024.jpg":"805x1024","pp_14171488_640.jpg":"503x640","pp_14171488_480.jpg":"377x480","pp_14171488_340.jpg":"267x340","pp_14171488_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 242 [name] => Politika [alias] => politika [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8219285 Threads: 5 Questions: 1621486592 Slow queries: 4967792 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 113089790 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/politika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 242 [name] => Politika [alias] => politika [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/politika ) ) [link] => /vijesti/politika/milanoviceva-odluka-da-ne-dode-na-konstituirajucu-sjednicu-sabora-izazvala-lavinu-kritika-predsjednik-se-ne-smije-ponasati-kao-uvrijedeno-dijete-1033421 [printLink] => /vijesti/politika/milanoviceva-odluka-da-ne-dode-na-konstituirajucu-sjednicu-sabora-izazvala-lavinu-kritika-predsjednik-se-ne-smije-ponasati-kao-uvrijedeno-dijete-1033421?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 417919 [name] => zoran milanović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zoran-milanovic [link] => /tag/zoran-milanovic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 613056 [name] => konstituirajuća sjednica sabora [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-07-19 22:09:50 [main_article_id] => 0 [alias] => konstituirajuca-sjednica-sabora [link] => /tag/konstituirajuca-sjednica-sabora ) [2] => stdClass Object ( [id] => 611904 [name] => BERTO ŠALAJ [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-07-03 23:07:55 [main_article_id] => 0 [alias] => berto-salaj [link] => /tag/berto-salaj ) [3] => stdClass Object ( [id] => 512163 [name] => Stipe Mesić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => stipe-mesic [link] => /tag/stipe-mesic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 613086 [name] => ivo jelušić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-07-20 12:48:35 [main_article_id] => 0 [alias] => ivo-jelusic [link] => /tag/ivo-jelusic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => drugačiji od drugih [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Analitičari: ‘Predsjednik se ne smije ponašati kao uvrijeđeno dijete‘. Zoran Milanović: ‘Veeelika pusa svim hejterima, promjena će biti još!‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3094 [name] => Anita Belak Krile [username] => anita-belak-krile [email] => anita-belak-krile@sd.hr [password] => $2y$10$KVHJW3ml.jdZHhC38KLd5uWANW2OuY2ANpgaDxdKzGn5u8Tp4DaES [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/anita-belak-krile-3094 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1612 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/012819b408326cbee3a1f4f865ffc8cd?s=100&default=https%3A%2F%2Ff03.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/07/20/14148430.jpg [galleryCount] => 2 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Goran Mehkek/Arhiv/HANZA MEDIA [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/07/20/14148430.jpg [title] => Goran Mehkek/Arhiv/HANZA MEDIA ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/07/20/14171488.jpg [title] => Damjan Tadic/ HANZA MEDIAProf. dr. Berto Šalaj ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Kad je izabran za predsjednika države Zoran Milanović najavio je da će biti drukčiji predsjednik od svojih prethodnika, a to je dosad pokazao nizom poteza. Počevši od toga da se odlučio za drukčiju, znatno skromniju inauguraciju koja je održana u Uredu predsjednika, a ne na Markovom trgu.

Potom nije želio otkriti je li glasao na parlamentarnim izborima, isto tako za razliku od svojih prethodnika nije želio pred kamerama javno uručiti odluku o dodijeli mandata za sastavljanje nove Vlade novom-starom mandataru Andreju Plenkoviću pa do najnovije odluke da neće doći na konstituirajuću sjednicu Sabora.

Posljednje odluka izazvala je niz reakcija budući nikad do sad  predsjednik država nije izostao s konstituirajuće sjednice novog saziva Sabora.

Nakon niza prozivki oglasio se i sam MIlanović. Citirao je i sovjetskog marksističkog filozofa Nikolaja Buharina te poručio da mu ne pada na pamet biti slijepi imitator svojih prethodnika.  

"Samo da pojasnim neke stvari u vezi s konstituirajućom sjednicom našeg Sabora:

Razlog da ne dođem na sjednicu nalazi se isključivo u domeni mojeg shvaćanja uloge i položaja Hrvatskog sabora - položaja neovisnosti o Predsjedniku. To je sve i to je, ujedno, i afirmativno i dobronamjerno prema Saboru.

Čitam kako su do sada ‘svi predsjednici dolazili’ i kako je ‘ovo prvi puta da predsjednik ne dolazi’. Točno. Tuđman je dolazio i čvrsto stranački nadzirao rad Sabora, često i izvan i iznad okvira tadašnjih (velikih) ustavnih ovlasti predsjednika. Predsjednici/a Mesić, Josipović i Grabar Kitarović su dolazili iz svojih razloga, u koje ovdje ne ulazim, ali vjerujem da su bili dobronamjerni. Moj stav je različit - poručio je Milanović. 

Mistično otajstvo protokola

"Nešto i o ‘mističnom otajstvu’ tzv. protokola. Protokol je prije svega inertni niz ponavljanja određenih radnji. Radnji koje mogu imati dublje simbolično značenje ili pak predstavljati puku klajnburgersku rutinu. Radnji dobrih, manje dobrih, a ponekad i priglupih. Protokol nije prirodni zakon, npr. zakon aerodinamike, koji moraš striktno slijediti ili, u protivnom, doslovno propadaš. Protokol ne kreiraju ‘stručnjaci’ i ‘piarovci’. Protokol stvaraju institucije.

Izabran sam voljom građana na čelo u najvećoj mjeri (ali ne isključivo) protokolarne institucije predsjednika Republike. Ne pada mi na um epigonski i automatizmom ponavljati sve ono što je prije mene netko jednom napravio ili nije napravio.

Ovo je tek početak. Bit će još promjena. Na kraju, veeelika pusa svim hejterima. Najveća pusa lažnim analitičarima, redom osobno ugrađenim u sitne poslovne aranžmane s vlašću. Oni me vjerno prate već desetljeće i po.

Da parafraziram N. Buharina: na pobjedničkoj zastavi koju vijorim kap je i njihovog znoja", napisao je predsjednik Milanović na Facebooku.

---

---

Prof. dr. Berto Šalaj: Milanović se ponaša kao uvrijeđeno dijete

Profesor na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti Berto Šalaj smatra da je predsjednik države trebao doći u parlament u srijedu.   

„Formalno Ustavom i zakonima nije na to obavezan ali simbolički je važno vidjeti predsjednika države na konstituiranju višestranačkog parlamenta jer je to važan trenutak u razvoju svake demokracije. Sabor je odraz volje naroda, može mu se sastav sviđati ili ne sviđati, ali kao predsjednik Republike, mislim da bi morao doći jer je ta institucija u demokraciji važna. Nisu važni naši osobni animoziteti prema nekome, ali institucije treba poštivati i graditi – ističe za „Slobodnu“ prof. dr. Šalaj.

Ako  je Milanović izbjegao Markov trg zbog toga što premijer ne želi slušati njegove preporuke oko rada Stožera, onda je to, nema dileme prof. Šalaj, vrlo loš razlog jer "predsjednik Republike ne funkcionira kao uvrijeđeno dijete".

„On ima pravo upozoravati i kritizirati ako drži da Vlada i parlament ne rade dobro, ali ta kritika ne znači da ne treba doći na  konstituirajuću sjednicu – smatra Šalaj.

Objašnjava kako je Milanovićev dosadašnji mandat teško jednoznačno odrediti i ocijeniti. 

---

image
Prof. dr. Berto Šalaj
Damjan Tadic/ HANZA MEDIA
---

Milanović je prema njegovom mišljenju jako dobro prepoznao kakva je funkcija predsjednika u parlamentarnom sustavu, za razliku od Kolinde Grabar Kitarović pa čak i za razliku o Ive Josipovića, no s druge strane, drži njegovim velikim gafom što nije izašao na parlamentarne izbore.

- Predsjednik je svjestan da su glavne poluge političke moći u Vladi i ponaša na tom tragu. Kad pogledamo neke sadržajne stvari, kao što je bilo imenovanje načelnika Glavnog stožera ili šefa SOA-e, to je išlo glatko, između njega i premijera nije bilo problema. Sama inauguracija zbog koje ga neki kritiziraju po meni je bila jako pristojna, decentna i na tragu funkcije predsjednika u parlamentarnom političkom sustavu. Ali izjava da ne želi reći je li glasao na parlamentarnim izborima je teška pogreška - komentira Šalaj. Podsjeća kako do današnjeg dana ne znamo je li predsjednik države uopće glasao.

"Godinama imamo problema s odazivom na izbore. Jasno, da je Milanović  i pozvao građane na izbore to ne bi previše podiglo odaziv, ali predsjednik svojim postupcima mora graditi demokratsku političku kulturu. On je tu otišao u potpunu krajnost, ostao je gorak okus i dojam da su izbori važni i da je parlament važan samo kad je on tamo. Kao da ima neki osobni problem sa parlamentom i sa izborima. Taj loš potez, nastavio je s ovim podcjenjivačkim odnosom prema parlamentu i njegovom konstituiranju – zaključio je profesor Šalaj.  

Bivši predsjednik Ivo Josipović volio bi da se Milanović predomisli.

"Točno je da je svoju ustavnu obavezu ispunio sazivanjem sjednice, ali funkcija predsjednika više je od formalno propisanih zadaća. Predsjednik kao nadstranačka osoba sa specifičnom ustavnom pozicijom simbolizira nacionalno jedinstvo. Njegova nazočnost nosi i poruku poštovanja i želje za uspješnim radom novom Saboru i budućoj Vladi. Konstituirajuća sjednica društveni je ritual koji služi jačanju legitimiteta državnih institucija", kazao je Josipović.

Milanovićev nedolazak komentirali su i saborski zastupnici.

„Svi smo mi zastupnici na kućne adrese dobili upravo poziv s njegovim potpisom, pa bi bio red da je došao. Što ja znam možda ne želi staviti masku… – kaže zastupnik Mosta Nikola Grmoja. Razumije da Milanović ne želi biti fikus, ali onda bi, smatra Grmoja, trebao biti aktivniji kao pravobranitelj građana.

„Jedina tema koju je on do sada dobro odradio je kritiziranje rada Stožera, ostalo je zakazao – poručio je Grmoja.

Miroslav Škoro, lider Domovinskog pokreta kaže da je u pitanju ego.

---

---

 Stjepan Mesić: 'Milanović ne želi biti viđen niti ima koga za vidjeti u Saboru,

Na pitanje griješi li Milanović što se ne planira pojaviti u Saboru, bivši predsjednik Stjepan Mesić za Večernjil list je kazao: 

- Običaj da se dođe ima dva razloga. Jedna je da budeš viđen, a drugi da ti vidiš one koje želiš vidjeti. Očito Milanovića ne zanima ni jedno ni drugo u ovom trenutku - kaže Mesić.

Dodaje kako prema Ustavu predsjednik države ima obavezu da brine o funkcioniranju državnog sustava. Kako će to raditi, nije, kaže, propisano.

- Postoje neki događaji na kojima je važno da je predsjednik prisutan. A konstituiranje sabora objektivno ne spada u te događaj izjavio je Mesić za Večernji list.

---

Plenković: Mi smo došli na njegovu inauguraciju

Iz Ureda predsjednika jučer su potvrdili da Milanović u srijedu neće doći na konstituirajuću sjednicu 10. saziva Hrvatskoga sabora.

"Znam ono što  je sigurno - Sabor će se konstituirati. Vrlo je neuobičajeno, koliko sam vidio u medijima, nismo o tome razgovarali, bila mi je to nova vijest", komentirao je danas mandatar Andrej Plenković. Podsjetio je da su svi pozvani došli na Milanovićevu inauguraciju. 

"Primjerice, kada je bila njegova inauguracija, koja je bila skromnijeg karaktera, mi smo dobili poziv i odazvali smo se jer poštujemo hrvatske institucije, simbole države. Takva je bila naša logika. Zašto on to ne želi, meni to nije jasno, to morate njega pitati", dodao je.

Nije želio odgovoriti je li tu riječ o nepoštovanju i derogiranju funkcije predsjednika države, ponovivši da se to pitanje mora uputiti Milanoviću.

"Vrlo neuobičajeno, nije ovo razlog da bi mi sada išli u medijsko prepucavanje, to mi zaista nije bitno danas", istaknuo je Plenković. 

---

 

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Goran Mehkek/Arhiv/HANZA MEDIA Damjan Tadic/ HANZA MEDIA
Damjan Tadic/ HANZA MEDIA
Prof. dr. Berto Šalaj
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/politika/milanoviceva-odluka-da-ne-dode-na-konstituirajucu-sjednicu-sabora-izazvala-lavinu-kritika-predsjednik-se-ne-smije-ponasati-kao-uvrijedeno-dijete-1033421 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=c5e5e3549fe51286a908d6e0313e5be0895a6366 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Analiti%C4%8Dari%3A+%E2%80%98Predsjednik+se+ne+smije+pona%C5%A1ati+kao+uvrije%C4%91eno+dijete%E2%80%98.+Zoran+Milanovi%C4%87%3A+%E2%80%98Veeelika+pusa+svim+hejterima%2C+promjena+%C4%87e+biti+jo%C5%A1%21%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fpolitika%2Fmilanoviceva-odluka-da-ne-dode-na-konstituirajucu-sjednicu-sabora-izazvala-lavinu-kritika-predsjednik-se-ne-smije-ponasati-kao-uvrijedeno-dijete-1033421 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fpolitika%2Fmilanoviceva-odluka-da-ne-dode-na-konstituirajucu-sjednicu-sabora-izazvala-lavinu-kritika-predsjednik-se-ne-smije-ponasati-kao-uvrijedeno-dijete-1033421 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => drugačiji od drugih [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [26] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) )
StoryEditorOCM
Politikadrugačiji od drugih

Analitičari: ‘Predsjednik se ne smije ponašati kao uvrijeđeno dijete‘. Zoran Milanović: ‘Veeelika pusa svim hejterima, promjena će biti još!‘

20. srpnja 2020. - 12:48

Kad je izabran za predsjednika države Zoran Milanović najavio je da će biti drukčiji predsjednik od svojih prethodnika, a to je dosad pokazao nizom poteza. Počevši od toga da se odlučio za drukčiju, znatno skromniju inauguraciju koja je održana u Uredu predsjednika, a ne na Markovom trgu.

Potom nije želio otkriti je li glasao na parlamentarnim izborima, isto tako za razliku od svojih prethodnika nije želio pred kamerama javno uručiti odluku o dodijeli mandata za sastavljanje nove Vlade novom-starom mandataru Andreju Plenkoviću pa do najnovije odluke da neće doći na konstituirajuću sjednicu Sabora.

Posljednje odluka izazvala je niz reakcija budući nikad do sad  predsjednik država nije izostao s konstituirajuće sjednice novog saziva Sabora.

Nakon niza prozivki oglasio...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. svibanj 2024 12:23