StoryEditor
PolitikaKARTA KANTA

Marihuanom kontra korone

24. lipnja 2020. - 18:00
Ilustracija/HANZA MEDIA

Dakle, korona se vratila! Nije da je ta vijest iznenadila ikoga osim one koje jedine nije smjela iznenaditi, članove famoznoga Stožera koje smo donedavno svaki dan u dva popodne gledali kako nam, u maniri posjednika svete tajne, otkrivaju koliko nas se u protekla 24 sata zarazilo virusom.

Naravno da se korona vratila, nije nikuda ni otišla, čitav je svijet preplavljen pozitivnima i bolesnima, a samo su uvaženi umovi u Hrvatskoj, zemljici koju na globusu možeš pokriti vrhom čiode, bili proglasili kako nama, baš nama, ta bolest ne može ništa i kako je red pozvati ostatak od sedam i pol milijardi ljudi da dođu k nama i uvjere se u nadnaravno stanje stvari.

Dakako, mnogi od tih sedam i pol milijardi su i došli, a bogami, i mi smo, osokoljeni čudotvornim imunitetom Hrvata na virus i slijedeći primjer tih istih stožernika, đipali uokolo, grlili se, ljubili i svađali se, pljujući jedni na druge oko toga tko treba sastaviti novu Vladu. I izbori su, naravski, dio toga samoproglašenog čuda koje se nije potvrdilo.

I dok se korona-stožernici i stožernice čudom čude kako se to, dovraga i dođavola, moglo desiti i kako mora da se mi, marva nedisciplinirana, očito ne držimo "mjera" oko kojih ni oni nisu suglasni ni uzorni, dotle oni drugi, tobože lijevi, prigodno opet ojačani s Mirelom Holy, o virusu ništa ne zbore. Oni se bave marihuanom! Džointom konta korone!

Dapače, kako tvrdi gospođa Holy, kanabis je ne samo recept za popravljanje raspoloženja nacije, nego i skriveni adut procvata poljoprivrede i specifične vrste turizma. Njezina ideja se naveliko reklamira u medijima i na plakatima, a odnosi se na zakon koji je ona nazvala "Lex cannabis" kojim bi se "potpuno legalizirala i liberalizirala konoplja, i u medicinske, i u osobne svrhe", a sve u cilju razvoja "biogospodarstva i implementacije zelenog plana". Što bi to značilo?

To bi značilo da Mirela Holy planira u gladnoj zemlji, poharanoj koronom, umjesto pšenice saditi državna polja konoplje jer bi, tako ona kaže, tim resorom gospodarila državna agencija. Također, kazala je da bi nama, običnim smrtnicima, dala mogućnost da posadimo – i uživamo! – do devet stabljika ženske biljke canabisa.

E sad, sigurno i ona, kao i ja, znade da razlikovanje muške od ženske biljke nije moguće prije negoli biljka procvjeta, ali to su valjda detalji kojima se ne treba zamarati.

No zamarati se možemo, recimo, činjenicom da pri ovakvom opisu "Lex cannabisa" ne može uopće biti govora ni o legalizaciji ni o liberalizaciji premda to, gledano iz lijevog kuta političkog spektra, lijepo zvuči. Naime, ideja državne agencije koja se upliće u tržište ovog proizvoda, znači ograničenje, a možda i monopol na tome tržištu.

Također, ideja da odrasli građani smiju imati samo devet, i to ženskih, stabljika, nema veze s potpunom legalizacijom. Zašto devet? Zašto ne 99? Na čemu se temelji potreba za ograničenjem kad smo, jelda, toliko progresivni? Očito je, temelji se na privlačenju glasova najmlađih punoljetnika kojima će se nakon izbora umjesto ispunjenja obećanja opet ponuditi samo – dim.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

21. veljača 2021 16:24