StoryEditor
Politikaspremaju se

Bit će to žestoka bitka: HDZ će izbore pokušati dobiti na dobrom upravljanju korona-krizom, a SDP će ih gađati iz svih oružja zbog tragedije u Domu

Piše Marina Karlović Sabolić
7. svibnja 2020. - 22:47
Davor Bernardić i Andrej PlenkovićIvan Perić i Marija Djanešić/HANZA MEDIA

Sada je to sasvim jasno. HDZ će izbore pokušati dobiti na dobrom upravljanju krizom izazvanom koronavirusom, a SDP će vladajuće tijekom kampanje napasti iz svih oružja zbog tragedije u splitskom Domu za starije i nemoćne u Vukovarskoj ulici.

To je ovih dana potvrdio i potpredsjednik SDP-a Rajko Ostojić, zatraživši smjenu Ante Sanadera s mjesta potpredsjednika Sabora. I to zbog “političke odgovornosti za kadroviranje u splitskom Domu“, s uvjerenjem da je upravo on “glavni vinovnik oko zaštite i pokušaja prikrivanja istine u toj situaciji“.

U SDP-u užurbano “renoviraju“ i vlastiti izborni program koji su predstavili u siječnju, a koji sada prilagođavaju izazovima nastalim zbog epidemije koronovirusa.

- Točno je, radimo završnu verziju programa i taj će posao biti vrlo uskoro gotov. On će biti spreman za izbore kada god se HDZ za njih odluči - potvrdio nam je to politički tajnik socijaldemokrata Davorko Vidović. U izradi programa sudjelovalo je 350 kompetentnih stručnjaka, od čega, tvrdi on, dvjestotinjak sveučilišnih profesora.

’Imamo odgovore’

- Pandemija COVID-19 i prognoze koje je prate nisu nimalo bezazlene. Pad gospodarstva po našim procjenama bit će i veći od deset posto, a kriza bi refleksije mogla imati i tijekom iduće dvije godine. SDP u svojem programu ima odgovore upravo na takvu situaciju. Jedino snažne reforme mogu Hrvatsku izvući iz krize – uvjeren je Vidović.

- Predstavit ćemo mjere kojima ćemo osigurati tzv. kvantni skok u gospodarstvu. Reformama ćemo osigurati puno jednostavnije poslovanje nego što je sada i time ubrzati gospodarski rast. Ako na području Siska postoji tvrtka koja proizvodi ozonizatore koji se ugrađuju u uređaje za dezinfekciju prostora, u ovoj situaciji takav uređaj može savršeno očistiti apartmane, hotelske sobe, hostele. Ovo je samo jedan primjer kako se iz sadašnjih malih proizvodnji mogu napraviti veliki biznisi. I tako ostvariti značajniji rast – pojašnjava Vidović.

Reformirati pod hitno treba i javna poduzeća. Upravljanje u njima, ističe naš sugovornik, kompromitirano je političkim kadroviranjem. U okviru programa “Za dobro društvo”, država će, poručuju u SDP-u, u idućem razdoblju snažnije intervenirati prema ugroženim i nezaštićenim građanima.

- Od 1. lipnja Hrvatskoj će biti dostupan europski novac, no bojim se da ga neće imati tko pokupiti. Velik dio namijenjen je upravo za saniranje posljedica za najranjivije skupine društva. Od 66 mjera koje je Vlada predložila, samo se dvije odnose na ranjive građane, što je doista porazno – smatra Vidović. Najjača opozicijska stranka predlaže 50-postotno povećanje dječjeg doplatka za sve tri skupine.

Mjere za najslabije

- Ovo je jednostavan način da se pomogne građanima u ovoj situaciji. Time bi obitelji umjesto 290 kuna ubuduće dobile 450 kuna doplatka, što je 700 milijuna kuna u državnom proračunu.

SDP će pred birače izaći i s još jednim adutom: jasnim i detaljnim planom uspostavljanja efikasnije i jeftinije državne uprave.
Kao i sa smanjenjem broja teritorijalnih jedinica, prema planu koji je izradio prof. dr. Ivan Koprić.

- Ovaj je stručnjak do u detalje izradio plan na stručnoj osnovi, bez ikakva kalkuliranja i s jasnim kriterijima. Plan predviđa postupnu promjenu sadašnjeg modela – pojašnjava Vidović.

Koprić je posljednjih tjedana promovirao ideju smanjenja broja općina i gradova s 556 na 123. Epidemija koronavrusa i zbrka oko propusnica s kojima se nije moglo doći do liječnika ili bankomata jer su se oni nalazili u drugoj općini pokazala je sve apsurde sadašnjeg teritorijalnog ustroja. SDP će se, po svemu sudeći, biračima obvezati da će te nelogičnosti otkloniti. A broj općina smanjiti kako bi država bila i jeftinija i efikasnija.

#HDZ#SDP#KORONAVIRUS#PARLAMENTARNI IZBORI

Izdvojeno

02. srpanj 2020 07:03