StoryEditorOCM
Hrvatskasvi pričaju o tom

Znate li uopće što je polarni vorteks? ‘Nije to Djed Mraz, nikako ne može doći u Hrvatsku‘; Evo o čemu je zapravo riječ

Piše VIJESTI SD
5. siječnja 2024. - 22:18

Godinu koja je iza nas svakako je obilježilo spominjanje pojma polar vortex. O njemu se i početkom ove godine sve više priča, spominje se u kontekstu dolaska hladnog zraka u Hrvatsku.

Nijedan meteorolog u Hrvatskoj, uključujući DHMZ, nije spomenuo dolazak polarnog vorteksa. No, što točno znači ovaj termin, i zašto je njegova upotreba u medijima često pogrešna?

image
/Shutterstock

Polarni vorteks je veliko područje niskog tlaka i hladnog zraka koje okružuje Zemljine polove, piše Istramet. Postoji stalno, ali varira u intenzitetu – oslabi ljeti i ojača zimi. Upravo ove varijacije mogu utjecati na vremenske uvjete dalje od polarnih regija, uključujući i Hrvatsku. Međutim, to ne znači da sam polarni vorteks “putuje” ili “dolazi” u Hrvatsku.

image

SNJEŽNA KARTA

DHMZ

Polarni vorteks nije poput Djeda Mraza te nikako ne može doći u Hrvatsku, jer je on vezan isključivo za Sjeverni pol. Istina je kako njegovo slabljenje može dovesti do prodora hladne zračne mase u niže geografske širine, međutim to ne znači da sam taj famozni “vorteks” dolazi do Sredozemlja.

Popularizacija preko društvenih mreža

Termin su popularizirale razne Facebook stranice koje se ne libe svako toliko najavljivati nove “1929. godine” (zime stoljeća), a zatim su to kopirali razni domaći meteo influenseri bez formalnog obrazovanja.

image

PROGNOZA ZA SPLIT

DHMZ

Zašto je lakše kopirati takve budalaštine nego jednostavno nazvati dežurnog prognostičara u DHMZ-u, ostat će enigma. Međutim, nužno je naglasiti važnost točnog izvještavanja i razumijevanja složenih meteoroloških pojava. Polarni vorteks može utjecati na vremenske prilike širom Europe, uključujući i Hrvatsku, ali na indirektan način – kroz promjene u strujanjima zraka i kretanjima zračnih masa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. lipanj 2024 17:12