StoryEditor
HrvatskaKARTA KANTA

Zlatu Đurđević je potopio - Milanović

31. ožujka 2021. - 18:00

Tko će i kada postati predsjednik Vrhovnoga suda, gotovo da više i nije važno, no ono što je gotovo sigurno jest – to neće biti prof. dr. sc. Zlata Đurđević, redovita profesorica na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Njezine izglede potopio je predsjednik Zoran Milanović koji ju je, načinom na koji ju je zagovarao, povukao u nevjerojatno šporku raspravu koja se prelila preko rubova i prava i politike i zagadila javni prostor.

Ako se ugledna profesorica iz Zagreba doista i odazove javnom pozivu koji će ponovno uputiti Državno sudbeno vijeće i ako Zoran Milanović doista nju, a ne nekog drugog, predloži Saboru na potvrdu, izgledi da će dobiti glasove su, u najmanju ruku, slabašni. Uz njezino ime, nažalost, više nitko neće vezati njezine nesumnjive kvalitete, ostat će upamćena po Milanoviću, a ne po svojoj stručnosti. Tako je još jednom sadržaj ostao nevažan, a trijumfira neviđena komunikacijska blasfemija koju prakticira predsjednik države te u središtu interesa više uopće nije meritum – Vrhovni sud – već Zoran Milanović i njegov verbalni linč svih i svakoga tko se s njim ne složi.

Što se pak tiče merituma, posve izvan javnog rakursa ostala je činjenica da je od početka ove godine Vrhovni sud, koliko god svi šutjeli o tome, značajno oslabljen. Naime, otkako je s radom počeo Visoki kazneni sud, Vrhovni je sud prestao biti "vrhovni" za kaznene predmete u drugome stupnju. Žalbe na presude županijskih sudova, a županijski sudovi su prvostupanjski u težim oblicima kriminala, više se neće rješavati na Vrhovnome nego na Visokom kaznenom sudu. Na taj način je sudu oko kojeg se sada prepiru svi sa svima, značajno oduzet dio nadležnosti, a samim time i njegova pozicija.

No u isto vrijeme, taj isti Visoki kazneni sud – nema predsjednika! Ima suca Ivana Turudića koji je vršitelj dužnosti, a 31. ožujka bi se na sjednici Državnog sudbenog vijeća trebali obaviti razgovori sa svim kandidatima za to mjesto te bi se, barem je tako najavljeno, trebalo odlučiti i o predsjedniku zagrebačkog Županijskog suda. Ukratko, trenutačno ni Vrhovni, ni Visoki kazneni i Županijski sud u Zagrebu ne rade "normalno", ali se bitka bije samo i jedino oko Milanovića.

Izvan zone javnog zanimanja prošli su i brojni stručni prigovori na samo osnivanje Visokog kaznenog suda o kojem su pravni teoretičari sa sva četiri hrvatska sveučilišta dali negativno mišljenje. No u konačnici Ustavni sud je amenovao njegovo osnivanje te utvrdio da taj sud ne ugrožava osiguravanje jedinstvene primjene prava i ravnopravnost svih u njegovoj primjeni. U izdvojenim mišljenjima pak, ustavni suci, Lovorka Kušan i Goran Selanec upozorili su na izglednu pravnu konfuziju koja nam slijedi, no...

Prijepori oko Visokog kaznenog suda previše su stručni da bi se oko njega vodili medijski ratovi kakve trenutno vodi predsjednik Milanović. Budući da nema apsolutno nikakvu formalnu ulogu u izboru predsjednika toga suda, predsjednik države vjerojatno nema "svog" kandidata kojem bi, baš kao i Zlati Đurđević, pomogao, a zapravo ga izblamirao. Istina, kad je u pitanju Zoran Milanović, sve je postalo moguće!

item - id = 1088075
related id = 0 -> 1127499
related id = 1 -> 1123840
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. rujan 2021 01:55