StoryEditor
HrvatskaKUPI - PRODAJ

Želite saznati vrijednost vašeg stana, kuće, zemljišta? Samo je jedan način kako doći do procjene nekretnine, evo kako se donosi izračun

Piše PSD
17. lipnja 2021. - 11:10

Koliko vrijedi stan? Koliko vrijedi kuća? Koja se cijena može dobiti ako se prodaje? Pitanje je to kojeg svakog vlasnika nekretnine muči. Jer činjenica jest da vlasnik ima predodžbu vrijednosti, svoje cijene, a ona tržišna često je drugačija. Da bi se saznala vrijednost nekretnine postoji nekoliko načina - vlasnik nekretnine može samostalno pregledavati oglasnike i temeljem toga pokušati procijeniti koliko njegova nekretnina vrijedi. A može angažirati i stručnjaka, piše Zgradonačelnik

Tko vrši procjenu vrijednosti nekretnine

Kako je objasnio savjetnik za nekretnine Ivan Varat iz San Patrik nekretnina, procjena vrijednosti nekretnine može biti korisna za ljude koji se odluče prodati svoju nekretninu te na taj način žele doznati realnu tržišnu cijenu koju u ovom trenutku mogu dobiti za svoju nekretninu. Za ovakav tip tržišne procjene vrijednosti nekretnine, napominje, najčešće se koristi usporedna metoda, odnosno analiza realiziranih cijena sličnih nekretnina na određenoj lokaciji.

Varat kaže i da se u svakoj transakciji u kojoj se financiranje odvija putem kredita banke koristi službena procjena vrijednosti nekretnine. U većini slučajeva banke kupcima ne naplaćuju procjenu vrijednosti.

Procjena vrijednosti nekretnine provode ovlašteni stalni sudski vještaci i procjenitelji po Zakonu u procjeni vrijednosti nekretnina, a čije ovlasti proizlaze iz posebnih propisa kojima se uređuje rad sudova i postupci izvlaštenja. Oni su jedini službeno ovlašteni raditi procjene koje se koriste u službene svrhe.

Kako se vrši procjena

Procjena vrijednosti nekretnina u Republici Hrvatskoj nije jednostavan proces i regulirana je spomenutim Zakonom koji se primjenjuje prilikom:

procjene vrijednosti nekretnina

njihovih sastavnih dijelova

njihovih pripadaka i drugih stvarnih prava na nekretninama kao tržišne vrijednosti

Procjena vrijednosti nekretnine je multidisciplinarni postupak tržišnog vrednovanja prema 'zadatcima naručitelja', kojeg nije moguće odrediti jednom formulom. Radi se o djelatnosti za koju je potrebno:

poznavanje propisa i iskustvo

znanja iz područja graditeljstva i prostornog uređenja

osnove prava i ekonomije

Zakon se isključivo bavi tržišnom vrijednosti nekretnina čija se osnovica utvrđuje pomoću tri metode (usporedna/poredbena, troškovna i prihodovna) i sedam postupaka, a propisan je i način na koji se prikupljaju podaci koje procjenitelji dobiju primjenjujući propisanu metodologiju koju potom dalje koriste.

Procjembeni elaborat

Procjena vrijednosti nekretnina se jasno i transparentno prezentira u pisanom obliku odnosno u dokumentu koji se zove procjembeni elaborat, a obuhvaća:

nalaz i mišljenje stalnoga sudskog vještaka za procjenu nekretnina ili

procjenu stalnoga sudskog procjenitelja

To je vjerodostojna isprava za donošenje odluka u upravnim i sudskim postupcima te za donošenje investicijskih i drugih odluka. Procjembeni elaborat, koji nije izrađen u skladu sa Zakonom i Pravilnikom, je nevažeći.

Rok izrade procjembenog elaborata je stvar dogovora naručitelja i procjenitelja.

Za procjenu vrijednosti nekretnina i izvođenje nužnih podataka koriste se:

kupoprodajne cijene i drugi podaci, kao što su najamnine, zakupnine, troškovi gospodarenja

i skup obilježja nekretnine, koji nisu pod utjecajem neuobičajenih ili osobnih okolnosti.

Više OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. srpanj 2021 09:08