StoryEditorOCM
Hrvatskarizik za zdravlje

Zbog opasne koncentracije histamina povlači se riba uvezena iz Poljske: još jednom provjerite svoje frižidere

Piše VIJESTI SD
2. kolovoza 2024. - 20:09

U prehrambenom proizvodu uvezenom iz Poljske otkrivene su visoke razine histamina, priopćio je u petak europski sustav za sigurnost hrane.

Kako navode, rizik po zdravlje je ozbiljan. Visoke razine histamina otkrivene su na hrvatskom tržištu, i to u filetima lososa iz Poljske.

Sve je potvrđeno vlastitom analizom tvrtke koja ga je prodavala te je uzela uzorke. Utvrđeno je 139,7 miligrama histamina u kilogramu lososa; dopušteno je najviše 100 mg/kg.

“Određena prisutnost histamina u proizvodu s kožom iz kategorije ribe i ribljih proizvoda”, navodi se u obavijesti, javlja Danica.hr.

Dijelom potrošen

Ističe se, također, kako proizvod vjerojatno više nije na hrvatskom tržištu. Dakle, dijelom se potrošio, a dijelom je povučen nakon isteka roka trajanja.

Histamin je posebno problematičan za osobe koje su alergične na taj spoj. Povišene razine histamina u ribi obično upućuju na nedovoljnu svježinu proizvoda, loše hlađenje i slabije higijenske uvjete.

Simptomi trovanja histaminom su probavne smetnje, mučnina, glavobolja, visoka temperatura, gubitak daha te kožni osip i svrbež.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. rujan 2024 08:02