StoryEditorOCM
Hrvatskaoživljena prošlost

Zavirite u dom grofa i grofice: Pune tri godine obnavljalo se 500 kvadrata ekskluzivnog interijera

Piše Nikola Patković
29. lipnja 2023. - 10:45

U njoj su prije 170 godina svoj dom i obitelj zasnovali grof Konstantin Normann-Ehrenfelsa i mlada grofica Marijana Prandau. Bila je to u 19. stoljeću ekskluzivna stambena građevina, koju je zub vremena često nagrizao, ali je ipak uspjela uvijek zadržavati neku svoju patinu i dozu ekskluzivnosti, da bi ove godine ponovno i napokon zasjala punim sjajem, zahvaljujući temeljitoj obnovi i rekonstrukciji sufinanciranoj iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova. Od 779.364,82 eura koliko je vrijedna investicija, bespovratnih je sredstava bilo 338.443,16 eura.

Kuriji Normann udahnut je novi život kroz projekt ‘‘Čuvarica baštine u srcu Bizovca‘‘ i danas je svih njenih 500 kvadrata interijera uređeno kao ekskluzivan prostor u kojem se osjeća dah prošlosti, ali i duh modernog vremena kroz njezinu polivalentnost i funkcionalnost. Prije ovih temeljitih radova, naime, tek je polovica zgrade bila u upotrebi za potrebe općinske uprave Bizovca, a sada je kompletna zgrada stavljena u funkciju. Pune tri godine trajali su radovi na ovom zaštićenom kulturnom dobru, pa shodno tomu i prema svim uvjetima i pod nadzorom konzervatora iz Konzervatorskog odjela Osijek Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

- To je priča koju smo odavno htjeli realizirati i na neki način zaokružiti ideju da iskoristimo cijeli ovaj prostor zgrade koja je naš biser, a kada nam se kroz europski fond ukazala prilika da to napokon ostvarimo, nismo je smjeli propustiti. Naše zadovoljstvo i sreća sada su ogromni – veli nam Srećko Vuković, dugogodišnji načelnik Općine Bizovac koja sada ima nove prostorije, ali i zgradu u kojoj će moći predstaviti dio tamošnje tradicijske i povijesne baštine. Naime, osim ureda za potrebe općinske uprave i velike konferencijske dvorane, u kuriji su uređene i ostale prostorije čime su dobili prostor za galeriju i knjižnicu.

image

Kurija Normann

Vlado Kos/cropix/

- Imamo bogatu baštinu koju do sada nismo imali gdje adekvatno prezentirati. Poznato je, naime, da je bizovačka narodna nošnja jedna od najljepših nošnji na svijetu i sada ćemo je napokon moći prikazati u njenom pravom svjetlu i u prostoru kakav ona po svojoj važnosti i vrijednosti zaslužuje. Dobili smo integrirani kulturni prostor za prezentaciju i interpretaciju kulturne baštine općine. Galeriju smo inače nazvali po Antunu Ulrichu, jednom od najvećih hrvatskih galerista svih vremena, rođenom u Bizovcu – kazao je Vuković. Inače, bizovačka nošnja dodatno je globalno dobila na značaju kada su današnji britanski kralj Charles i kraljica Camilla, tada još kao princ i vojvotkinja, odlučili za svoju božićnu čestitku 2016. godine odabrati fotografiju na kojoj su se fotografirali u Osijeku s mladim Slavonkama Majom Uremović i Marijom Novoselović, članicama HKUD-a Osijek 1862, koje su bile odjevene u bizovačku narodnu nošnju. Fotografija je snimljena u Tvrđi 15. ožujka 2016., tijekom posjeta Charlesa i Camille Hrvatskoj, a onda je kao božićna čestitka s britanskog dvora otišla na tisuće adresa diljem svijeta i tako bizovačku nošnju učinila još poznatijom. U galeriji će se redovno održavati i izložbe, a prva od njih bit će otvorena već 13. srpnja u sklopu otvorenja manifestacije Bizovačke ljetne večeri. Retrospektivu svojih radova kroz 50 godina rada izložit će akademski slikar Dinko Županović, koji je, inače, također dao svoj obol u obnovi kurije.

- Zadovoljstvo je vidjeti ovakav uložen trud i napor na nivou jedne općine u današnje vrijeme u kojem imamo jednu novu praksu, a to je da nam je povijest postala važna. Ja sam sasvim slučajno sudionik u ovom procesu, radio sam na osliku kojeg sam morao pronaći ispod žbuke i drago mi je da smo to uspješno učinili. Ova nas zgrada povezuje sa 19. stoljećem kada su ovdje živjeli napredni ljudi koji su obogaćivali život da bismo mi danas mogli biti ponosni na to vrijeme – rekao nam je Županović, koji je svakodnevno u pripremi izložbe. Oslik kojeg je spomenuo nalazi se u jednom od hodnika kurije, a riječ je originalnom zidu iz sredine 19. stoljeća, koji je tijekom radova na obnovi pronađen ispod osam slojeva boje koja se na tom zidu mijenjala u ovih 170 i više godina.

image

Kurija Normann

Vlado Kos/cropix/

Osim galerije, Bizovac će dobiti i knjižnicu, koju do sada nije imao. Općina planira osnovati ustanovu koja će voditi brigu o knjižnici.

- Tek nam slijedi kupovina knjižne građe, ali i zapošljavanje jedne osobe koja će raditi u knjižnici, ali i brinuti o turističkoj promidžbi kurije kroz organizaciju događaja u kojima će se baštiniti povijest kurije i Bizovca, odnosno ovog kraja – najavio je Vuković. Posebna prostorija kurije je nekadašnja grofovska kupaonica u kojoj je obnovljena izvorna kada ukopana u pod, gdje je grof imao i parnu kupelj.

Cijelu su prostoriju obnovili u njezinom izvornom izgledu, a na tome je mjesec dana radili čak šest restauratora. Cijela zgrada je u biti elitni prostor. U galeriji, dodao je Vuković, planiraju izložiti i pojedine arheološke izloške, odnosno iskopine iz kasnog brončanog i kamenog doba koje su tijekom brojnih arheoloških radova i iskapanja pronađene u bizovačkom kraju. Poslali su pismo namjere Arheološkom muzeju u Zagrebu i čekaju njihov odgovor.

U svakoj su prostoriji postavili i imitacije kamina iz izvornog vremena građevine, a zgrada obiluje i brojnim ukrasnim Vanjskom dijelu, fasadi, krovištu, dimnjacima... također je vraćen stari aristokratski sjaj.

Zgrada je, inače, od 1949. do 1979. bila sjedište bizovačke osnovne škole, što je sigurno pridonijelo njezinu očuvanju, a Općina je u nju uselila 1995. godine. Intervencije koje su na njoj rađene kroz prošlost nisu joj umanjila vrijednost, a danas je ona bitno povećana.

image

fdf d dfd

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. svibanj 2024 08:42