StoryEditorOCM
HrvatskaVRIJEDNE NAGRADE

Zaklada prof. dr. Marijan Hanžeković organizira svečanu dodjelu nagrada za 2023., evo tko su dobitnici

Piše VIJESTI SD
28. studenog 2023. - 13:48

Zaklada prof. dr. Marijan Hanžeković organizira svečanu dodjelu nagrada za 2023. godinu u četvrtak, 7. prosinca 2023., 13:00 – 15:00 sati u Hotel Academia, Ul. Ivana Tkalčića 88, Zagreb.

U kategoriji redovitih radova, diplomu, medalju i 6.500 eura dobio je PETAR SORIĆ za članak The Euro and Croatian inflation: much ado about nothing?

U kategoriji studentskih radova, diplomu i 2.000 eura dobila je ENJA ERKER za članak Forecasting medical inflation in the European Union using the ARIMA model.

Inače, prof. dr. Marijan Hanžeković rođen je 1915. u Požegi, a umro 1993. u Zagrebu. Doktorirao je pravo i diplomirao germanistiku. Bavio se gotovo svim područjima ekonomije, osobito financijama, fiskalnim i monetarnim sustavom, bankarstvom, vrijednosnim papirima i burzama. Objavio je brojne znanstvene i stručne radove u zemlji i inozemstvu.

U povijesti će ostati zabilježen kao prvi hrvatski ministar financija, a brojni naraštaji studenata ekonomije sjećat će ga se kao izuzetno zanimljivog predavača financijskih predmeta. Opsežna biografija i izbor radova objavljeni su u časopisu Financijska praksa 18 (3), 173–358, 1994.

Zaklada je osnovana 1998. u spomen na prof. dr. Marijana Hanžekovića. Njezini su osnivači Institut za javne financije, pok. Marijan Hanžeković (mlađi), Ministarstvo financija RH, Hrvatska narodna banka, Privredna banka Zagreb, Zagrebačka banka i Hrvatska poštanska banka. Osim njegovanja uspomene na prof. dr. Marijana Hanžekovića, cilj Zaklade je promicanje financijske znanosti te poticanje znanstvenika i stručnjaka, posebice mladih, da se bave tom znanstvenom disciplinom.

Više o zakladi OVDJE.

image

P S D

Članovi Odbora za dodjelu nagrade 2023.: Velibor Mačkić, Ekonomski fakultet, Zagreb; Andrea Mervar, Ekonomski institut, Zagreb; Katarina Ott, Institut za javne financije, Zagreb; Branko Stanić, Institut za javne financije, Zagreb; i Tihana Škrinjarić, Bank of England, London.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. lipanj 2024 12:38