StoryEditor
Hrvatskavirusni suživot

Uz pandemiju dolazi i twindemija, preklapanje korone i gripe. Kako prepoznati od koje bolujete i kako se zaštititi?

Piše PSD
22. listopada 2021. - 13:33

Na sjednici Vlade u četvrtak govorilo se i o značajnom porastu broja oboljelih od covida pa je premijer Andrej Plenković rekao da ćemo za koji dan u Hrvatsko prijeći broj od 9000 preminulih od covida ili s njim. On je podsjetio da od početka listopada 74 posto hospitaliziranih nije bilo cijepljeno, kao ni 80 posto pacijenata na respiratoru te je apelirao na odgovornost svakoga da se cijepi.

S njim se složio i ministar zdravstva Vili Beroš koji je, uz podsjećanje na 3053 novih slučajeva i važnost cijepljenja, istaknuo, kako je izvijestio Tportal, da znanstvenici upozoravaju na mogućnost twindemije. Za one koji to ne znaju, riječ je o preklapanju gripe i koronavirusa".

image
Više od pedeset posto Hrvata prepoznat će da je ovo cjepivo protiv gripe, a ne protiv korone
Tomislav Krišto/Cropix

"Nezgodno je kad se tako dvije respiratorne bolesti preklope u isto vrijeme. To znači veći rizik oboljevanja, ali i veće opterećenje zdravstvenog sustava, jer i kod covida i kod gripe u određenom broju slučajeva dođe do hospitalizacije. Ove sezone iznimno je važno da se što više ljudi cijepi, pogotovo rizične skupine. Mjere su puno relaksiranije nego prošle godine pa se virus i covida i gripe vrlo lako mogu širiti", rekla je za RTL Vijesti epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Zvjezdana Lovrić Makarić.

A kako prepoznati bolujemo li od korone ili gripe, koje lani nije bilo, dok je prvi slučaj ove godine registriran u kolovozu, a do sada je zabilježeno njih 140.

image
Detalj s prošlogodišnje kampanje o cijepljenju protiv gripe i pneumokoknih bolesti u Školi narodnog zdravlja Andrija Štampar
Goran Mehkek/Cropix

"Kod covida simptomi kreću postupno, kod gripe naglo. Temeraturu imamo i kod gripe i kod covida, kod covida je to postupno, kod gripe je odmah visoka temperatura i kašalj je kod gripe jedan od vodećih simptoma. Kod covida je gubitak okusa i mirisa jedan od vodećih simptoma, kod gripe se to može pojaviti, ali puno rjeđe. Bol u mišićima imamo i kod jedne i druge bolesti, ali kod gripe je to nekako pravilo, kod covida nije kod svih pacijenata isto", objasnila je za RTL Vijesti liječnica obiteljske medicine Mirela Marković.

Važno je napomenuti da se cjepiva protiv covida i gripe mogu primiti istodobno ili uz razmak od 7 do 14 dana.

image
U ljekarnama znaju što dati protiv gripe, a što protiv korone
Božidar Vukičević/Cropix
item - id = 1137101
related id = 0 -> 1148882
related id = 1 -> 1148777
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. prosinac 2021 13:14