StoryEditorOCM
HrvatskaŠTRAJK SUDACA

Sudac Mrčela objasnio zašto kod nas suđenja traju predugo: ‘Kriva je država!‘ Evo zbog čega, a to nikako nije dobro...

Piše VIJESTI SD
29. siječnja 2024. - 15:30

Marin Mrčela, zamjenik predsjednika Udruge hrvatskih sudaca (UHS), gostovao je na N1 gdje je komentirao štrajk sudaca.

O nepovjerenju u pravosuđe pritom je rekao da je svjestan toga, kao i rezultata istraživanja po kojima tek svaki četvrti ispitanik podržava ovaj štrajk.

"Znamo da građani mogu biti trenutno zaustavljeni u ostvarivanju nekih svojih prava, ali mi nemamo druge opcije da se borimo i to nam je za sada jedini način. Probali smo druge načine, pisali smo Europskoj komisiji, Vlada je obećala da će ispunit, ali nije. Znam da građani nisu zadovoljni, ali to nije da se nama dignu plaće", rekao je.

"Svi podaci koji su dostupni na Vrhovnom sudu pokazuju da se vrijeme trajanja postupka skraćuje, nije idealno ili dobro i trebalo bi biti bolje. Podaci pokazuju da se sudac rješava 8000 predmeta godišnje, to je mnogo više nego u Danskoj ili Austriji, ali tamo je sustav drugačiji. Mi imamo tisuće postupaka koje generira država, gdje ne ispunjava kolektivne ugovore ili neke druge svoje obveze, gdje je država stranka u postupku. To nije dobro", dodao je Mrčela.

"Naravno, postoje i suci koji ne rade dobro, mi znamo da takvih ima. Za takve suce postoji lijek, postoje stegovni postupci i mogućnosti razgovora s nadležnim predsjednikom suda i to se radi. Ai sustav nije dobar čim on generira godišnje 1.300 zaostalih predmeta", napomenuo je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 14:48