StoryEditor
HrvatskaJavna rasprava

Suci Vrhovnog reagirali na Milanovićeve izjave, predsjednika nazvali ‘laikom površnih dojmova‘: ‘To ima vrlo ozbiljne posljedice...‘

Piše Vladimir Urukalo
25. svibnja 2021. - 13:35

Povodom rasprava i razglabanja o stanju sudstva u Hrvatskoj, a koje se posljednjih tjedana učestalo vode u javnom prostoru posebice od kad se zahuktala bitka između premijera Plenkovića i predsjednika Milanovića oko izbora predsjednika Vrhovnog suda, suci Vrhovnog suda u utorak su se osjetili p(r)ozvani objaviti priopćenje u kojem ističu kako je "medijski prostor uglavnom prepušten pojedincima koji s minimalnim ili nikakvim iskustvom u radu sudova iznose sračunate i krute stavove o funkcionalnosti sudbene vlasti te o stručnim i moralnim deficitima navodno široko rasprostranjenim među pravosudnim dužnosnicima".

- Takve stavove na temelju nepotpunih i površnih dojmova primjerenih laičkoj razini, bez utemeljenosti u ozbiljnim i cjelovitim raščlambama, možemo čuti od predsjednika Republike Hrvatske, pojedinih zastupnika u Hrvatskom Saboru, akademske zajednice te odvjetnika. U optjecaju je i veliki broj posve neprimjerenih i omalovažavajućih stilskih figura i izričaja koje svojom agresivnošću prikrivaju nedostatak stručnosti i otkrivaju nedostatak odgovornosti i ozbiljnosti. To ima vrlo ozbiljne posljedice.

Zato suci Vrhovnog suda Republike Hrvatske ističu da u sudbenoj vlasti Republike Hrvatske postoje negativne pojave koje trebaju biti iskorijenjene. Odgovarajuće promjene trebaju omogućiti stvarno mogući napredak bez nasumičnog i neodgovornog eksperimentiranja. Smatramo nedopustivim u javnom prostoru poticati i promicati opću netrpeljivost prema sucima prikazujući ih kao izoliranu hedonističku zajednicu koja je dovoljna sama sebi i ne odgovara nikome. Upravo suprotno, za svoj rad suci prije svega odgovaraju u postupku u povodu pravnih lijekova. Osim toga, suci odgovaraju javnosti, ali i u stegovnom, građanskom i kaznenom postupku u skladu sa zakonom. To je vidljivo iz dovršenih postupaka, ali i postupaka koji su protiv pojedinaca iz sudačke sredine u tijeku - navodi se u priopćenju kojeg potpisuje sudac Željko Pajalić, glasnogovornik Vrhovnog suda.

image
Na fotografiji: Željko Pajalić
Željko Puhovski/Cropix

Ističe i da su netočne ponovo aktualizirane teze koje je iznijela prof. dr. sc. Zlata Đurđević (koju za šeficu Vrhovnog suda želi predsjednik Zoran Milanović - op.a.) da je sudbena vlast postala "autonomna i izolirana, strukovna ili cehovska organizacija koja sama sebe bira i to na temelju kriterija koje sama postavlja i sama se ocjenjuje, sama sebe obrazuje i ispituje, zatim sama sebe stegovno progoni te se sami razrješuju“.

- Zamisli o potrebi reduciranja postignute neovisnosti i samostalnosti sudbene vlasti u suprotnosti su s Ustavom RH koji propisuje neovisnost i samostalnost sudbene vlasti, a takve su teze izravno suprotne pravnoj stečevini EU koju smo se obvezali poštivati. Potpuno se zanemaruje da u svojem djelovanju sudovi u zakonima propisanim postupcima primjenjuju propise koje donosi Hrvatski sabor, a ne sudovi. Propise koji uređuju organizaciju sudova i materijalni položaj sudaca ne donose suci nego opet Hrvatski sabor. Upozoravamo da pretjerivanje pojedinaca u neutemeljenom kritiziranju dovodi do opće sklonosti javnosti tendencioznim krajnostima. To je možda posljedica nedostatka iskustva i znanja koje se stječe radom na sudovima ili nedostatka potpunog poznavanja rada sudaca, ali i želje aktera javnog života za postizanjem popularnosti u političkom okruženju, računajući na to da profesionalni položaj sucima nalaže načelnu suzdržanost u konfliktima koji se događaju u javnom životu - žestoko su odgovorili s Vrhovnog suda svojim kritičarima ističući da "velika većina sudaca svoj integritet svakodnevno dokazuje poštenim naporima da svojim radom zakonito i pravedno razrješavaju konkretne, često vrlo složene činjenične i pravne probleme i odnose s dramatičnim učinkom na aktere tih odnosa".

image
Goran Mehkek/Cropix

- Pritom su suočeni s pritiscima, osnovanim i neosnovanim kritikama sudionika u tim odnosima te s medijskom pozornosti.

Smatramo da pravo na kompliment integriteta imaju prije svega ti suci prema kojima se u javnom prostoru ne pokazuje nikakvo poštovanje te ih se umjesto toga vidi kao nečije „podobnike“. Nikome ne osporavamo pravo na slobodno mišljenje i izražavanje, ali od državnih dužnosnika i drugih sudionika koji smatraju da svojim promišljanjima mogu doprinijeti napretku našega društva (uključujući i sudbenu vlast), očekujemo da taj doprinos daju prije svega tamo gdje ih određuje njihov profesionalni položaj (položaj u zakonodavnoj ili izvršnoj vlasti, fakulteti itd.), a ne destruktivnim javnim istupima, bez suvislih zamisli o tomu što i kako treba poduzimati - istaknuto je u javno objavljenom stavu Vrhovnog suda.

item - id = 1101166
related id = 0 -> 1127023
related id = 1 -> 1127013
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. rujan 2021 20:58