StoryEditor
Hrvatskanakon afere ‘pršut‘

Splitski Upravni sud se pravda: Kerumu smo sudili deset puta, sedam je tužbi odbijeno. Sudac Čović postupao je samo u jednom predmetu Fani Kerum

8. veljače 2021. - 09:22
Duje Klarić, Tom Dubravec/Cropix

Otkad je u medije izbila afera "Pršut", u kojoj su glavni akteri ugledni splitski suci koji su se "veselili" na zabavi u konobi bivšega gradonačelnika Splita Željka Keruma, u većem dijelu javnosti postavljalo se pitanje kako ti suci mogu suditi Kerumu ako se zabavljaju u njegovu društvu.

S obzirom na to da se najveći broj predmeta u kojima se pojavljuje Kerum, njegove tvrtke ili rodbina vodi na splitskom Upravnom sudu, čiji je predsjednik Silvio Čović također bio na spornoj rođendanskoj zabavi, javnost je zanimalo koliko se postupaka vodi pred tim sudom i jesu li i na koji način okončani.

Sa splitskog Upravnog suda poručili su da je od osnivanja suda 1. siječnja 2012. godine pokrenuto ukupno deset sporova od kojih se u jednom kao stranka pojavila Kerumova supruga Fani Kerum, u osam predmeta stranka je bila tvrtka "Kruščica" d.o.o., te "Kerum" d.o.o. u jednom slučaju.

– Od toga je riješeno ukupno devet predmeta, tako da je u sedam sporova tužba odbijena kao neosnovana, a u dva je tužba usvojena uz vraćanje predmeta na ponovni postupak nadležnim upravnim tijelima. Trenutačno se na Upravnom sudu u Splitu vodi jedan upravni spor, koji je pokrenut 19. siječnja 2021. godine.

Odbijene tužbe

S obzirom na to da je u medijskim upitima stavljen naglasak na sporove vezano uz bespravnu gradnju i postupanje suca Silvija Čovića u tim vrstama sporova, uvidom u upisnike i evidencije ovog suda utvrđeno je da je trgovačko društvo "Kruščica" d.o.o. pokrenulo četiri upravna spora i u svima je odbijen tužbeni zahtjev. Ni u jednom predmetu bespravne gradnje tužitelja "Kruščica" d.o.o. nije postupao sudac Čović, osim u predmetu tužiteljice Fani Kerum, a u kojem je tužba pravomoćno odbijena – navodi se u priopćenju splitskog Upravnog suda.

Napominje se i da je potrebno navesti da je sudac Čović 2016. godine sudio i u sporu tužiteljice "Kruščica" d.o.o. radi dodjele koncesije na pomorskom dobru. U tom je sporu usvojen tužbeni zahtjev i predmet je vraćen na ponovni postupak, a novodoneseno rješenje bilo je predmetom drugog spora pred ovim sudom u kojem nije sudio sudac Silvio Čović.

– Sudac Čović, osim u navedenim predmetima, nije sudio, a niti je trenutačno zadužen za ijedan predmet u kojem bi sudjelovao Željko Kerum ili s njim povezana fizička ili pravna osoba.

S obzirom na medijske insinuacije da sudac Čović, koristeći položaj predsjednika suda, izravno utječe na dodjelu predmeta sucima u rad, pojašnjavamo da se na svim upravnim sudovima predmeti dodjeljuju ručno prema Sudskom poslovniku. Upravni sud u Splitu je na inicijativu predsjednika suda Čovića, dva puta, ukazao na potrebu uvođenja elektroničkog sustava automatske dodjele predmeta u upravnim sudovima od nadležnog Ministarstva pravosuđa, a što proizlazi iz službenih dopisa iz 2013. i 2017. godine.

Službeni statistički podaci pobijaju navode i napore pojedinih novinara koji kroz medijski prostor zlonamjerno pokušavaju nametnuti dojam da se Željku Kerumu ili s njim povezanim fizičkim i/ili pravnim osobama pogoduje u sudskim postupcima pred Upravnim sudom u Splitu" – navodi se u službenom priopćenju Upravnog suda u Splitu.

Ističu još i da su podaci o kretanju i rješavanju navedenih predmeta zatraženi 5. veljače (petak) 2021., a javno su objavljeni na službenoj internetskoj stranici suda 8. veljače 2021. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2021 02:44