StoryEditorOCM
Hrvatskasvi isposvađani

Šef poznate bolnice podnio ostavku: ‘Svi se međusobno mrze, podijeljeni su u klanove i spletkare...‘

Piše Ivana Krnić/JL
5. srpnja 2024. - 14:41

Nakon što je Povjerenstvo za unutarnji nadzor i mobbing dostavilo zaključke Upravi bolnice, Dinko Vidović, pročelnik Klinike za traumatologiju KBC-a Sestre milosrdnice, podnio je ostavku. Iz KBC-a su potvrdili informaciju i dodali kako je ravnatelj Davor Vagić ostavku i prihvatio.

- Izvanredni unutarnji nadzor nad radom Klinike za traumatologiju KBC-a Sestre milosrdnice, koji je 27. svibnja 2024. pokrenuo ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice, prof. dr. sc. Davor Vagić, dr. med., donio je zaključke i preporuke za daljnji nesmetani rad Klinike - odgovorili su Jutarnjem listu iz Vinogradske.

Nadalje, kažu kako je unutarnji nadzor utvrdio narušene odnose i komunikaciju između pojedinih liječnika i predstojnika Klinike.

Osim toga, što se tiče prijava za mobbing, iz Ravnateljstva bolnice su rekli da je završen "postupak u povodu prijave za zaštitu dostojanstva radnika na radnom mjestu", ali on je tajan.   

- Zapisnik o provedenom postupku rješavanja pritužbe za zaštitu dostojanstva je tajan temeljem stavka 10. članka 134. Zakona o radu, kojim je propisano da svi podaci utvrđeni u postupku zaštite radnika moraju ostati tajni - naveli su iz Vinogradske i dodali da će početkom idućeg tjedna biti imenovan v.d. predstojnika Klinike za traumatologiju KBC-a Sestre milosrdnice.

Kao što je poznato 17 liječnika "Traume" poslalo je dopis Ravnateljstvu bolnice i Ministarstvu zdravstva u kojem u osam točaka optužuju Vidovića za nekompetentno vođenje ustanove, odlaske liječnika, dodjeljivanje dežurstava liječnicima koji ne bi trebali dežurati, javno kažnjavanje i ismijavanje kolega...

Nakon prijave, Jutarnjem su se javili neki od potpisnika i rekli da je Vidović na njih vršio pritisak.

U međuvremenu se situacija za "Traumu" dodatno zakomplicirala jer je 12 liječnika povuklo potpis kojim su dali suglasnost za rad dulji od 48 sati tjedno... Sad već bivši predstojnik Vidović ima i brojne prijave u Hrvatskoj liječničkoj komori, optužen je za mobbing, ali i za "krađu" tuđih pacijenata, no zasad nije bio procesuiran pred Sudom časti Hrvatske liječničke komore, a prijave se istražuju.

No, činjenica je da Vidović nije jedini problem bolnice u kojoj je, kako su za list kazali mnogi tamošnji zaposlenici, situacija već dugo neodrživa zbog narušenih međuljudskih odnosa.

- Svi se međusobno mrze, podijeljeni su u klanove i spletkare jedni protiv drugih. Niti je u pravu Vidović, niti ovi drugi koji su se upleli u cijelu priču. Nema tu dobrih dečki - rekao je za Jutarnji jedan od liječnika i dodao da na cijelu situaciju gleda s pristojne udaljenosti.

image

 

 

Goran Mehkek/Cropix

Kao što je Jutarnji list ekskluzivno pisao, troje potpisnika protiv Vidovića također ima ozbiljne propuste. Inspekcija Ministarstva zdravstva uhvatila je trojicu liječnika iz Klinike za traumatologiju u ozbiljnim prekršajima zbog kojih su procesuirani i platili su odštetu. Naime, radili su, na crno, u privatnoj klinici, o tome nisu obavijestili matičnu bolnicu u kojoj su zaposleni i nisu imali odobrenje koje je nužno.

Osim navedenih dokumenata, postoje i prijave protiv još jednog liječnika koji je također jedan od potpisnika protiv bivšeg predstojnika Vidovića i koji je povukao suglasnost o radu duljem od 48 sati. Na njega se žalilo više pacijenata, a dvoje je u svojim službenim dopisima nadležnim institucijama navelo da ih je držao na dugim listama čekanja, ali im je zato usred javne bolnice rekao da tu termin neće dobiti tako lako, no kod njega u privatnoj klinici mogu ga dobiti bilo kad. Isti je liječnik drugoj pacijentici, koja je trpjela nesnosne bolove nakon prometne nesreće, rekao da je ne može operirati jer u državnoj bolnici nema čavla koji se teško može nabaviti, a koji je potreban za operaciju.

"S obzirom na to da je oteklina bila sve veća, a bolovi nesnosni, odlučila sam sama kontaktirati firmu koja dobavlja implantat za bolnicu. U navedenoj firmi su mi rekli da bolnica ima sve implantate, pa i taj čavao. Na Klinici za traumatologiju također doznajem da ih imaju na raspolaganju", napisala je u prijavi pacijentica. Nakon prijave pacijenticu je operirao drugi liječnik.

Sada je na Ravnateljstvu Vinogradske da pronađe prvo vršitelja dužnosti, a potom i pročelnika koji će ugasiti vatru koja očito već neko vrijeme gori u "Traumi".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. srpanj 2024 15:31