stdClass Object ( [id] => 1370569 [title] => Pretres tjedna Silvane Uzinić: Žene, navucite pod hitno pancirke. Krenuo je masakr motornom pilom. I to na Dan žena! [alias] => pretres-tjedna-silvane-uzinic-zene-navucite-pod-hitno-pancirke-krenuo-je-masakr-motornom-pilom-i-to-na-dan-zena [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Masakr žena motornom pilom mogao bi biti podnaslov priče iz petrinjske drvoprerađivačke tvornice za koju smo, nesretnim slučajem, doznali baš pred ovogodišnji Međunarodni dan žena.

Kad slušamo o odnosu gazde te firme prema radnicama, dijelimo osjećaje od bijesa do malodušnosti. Zar je moguće da razlozi za čuvenu pobunu tekstilnih radnica u New Yorku, od kojih je prije sto šezdeset godina sve s 8. martom i počelo, postoje do danas?

Ovih dana čuli smo, dakle, da zaposlenice u pogonu "Furnir Palavra" d.o.o. doslovno u krvi zarađuju za život jer svako malo ostaju bez prstiju i ruku na radnim trakama. Ali da ne bi ostale i bez bijednih 800 eura mjesečno, bolovanje niti ne otvaraju, nego uvuku ozlijeđene ruke u istrošene radne rukavice i nastavljaju rezati daske.

---

image

tvornica petrinja

/Slobodna Dalmacija
---

Jer, zamislite, poslodavac im, kažu, ne priznaje da su odsutne s radnog mjesta zbog ozljede na radu pa ne primaju puni mjesečni iznos plaće. Pa gdje to još ima, pitate se. Eto, ima u Hrvatskoj. U kojoj toliko žena godišnje ubiju da smo zauzeli visoko treće mjesto u razvijenoj Europskoj uniji.

Ove je godine Ženska mreža Hrvatske pokrenula akciju pod nazivom "Sigurne na radnom mjestu, slobodne od zlostavljanja"! Pridružile su se i novinarke pa su podijelile iskustva iz redakcija o uznemiravanju, zlostavljanju i ponižavanju. Ako ništa slično nisu doživjele, a teško da koja nije jer vjerojatno je samo prešla preko "uobičajenih" dobacivanja i uvreda, imaju nižu plaću od svojih muških kolega kao na niz drugih radnih mjesta. Zato mladim ženama koje tek ulaze u svijet rada ovim putem poručujem da navuku pancirke.

PONEDJELJAK

Konačno od ovog ponedjeljka znamo da se uskoro raspušta Sabor pa samim tim možemo predvidjeti neku od nedjelja u travnju ili svibnju kad ćemo moći na birališta.

HDZ-ovci su se, prigodno muški, rasporedili na svojim izbornim listama, ostali se ubrzano dogovaraju i pregovaraju. Pred nama je predizborno razdoblje u kojemu će nas, znate već, političari i falše ankete trati na dnevnoj bazi. Okrenemo li glavu jer smo uvjereni da se nakon izbora ništa suštinski neće promijeniti, dat ćemo ruke ovima kojima je to u interesu.

Doduše, suštinski će jedni ostati na vlasti, a drugi bez prstiju, al‘ uvijek se neka mrvica može pomaknuti i uvijek se trunčica života može popraviti. Istina jest da za mikron rezultata treba tonu snage, al‘ to je isto kao sa spolnom ravnopravnosti i ženskim ljudskim pravima.

---

image

Još nekoliko dana, i gotovo, svi doma, pa ćemo vidjet tko će se vratit u saborske klupe

Damjan TadiĆ/Cropix
---

Da se, evo prošlih dana, žene nisu obrušile na organizatora jednog, i to ljevičarskog, događanja u Dubrovniku, ono bi proteklo bez ijedne sudionice. Najavljeni program tribina, sa sve jednim do drugoga muškog govornika, nalikovao je na nositelje izbornih lista HDZ-a.

Nakon napada žena, koje sam čitala em s guštom em žalosna jer mi se potvrdilo da muški odnos prema ženama nema veze s njihovom ideološkom orijentacijom, organizator je donekle izmijenio program. Al‘ nije to baš uradio odmah i na pristojno pomirljiv način. Iz njega je prvo izašao bijes kao da ga se netom omelo dok je klečao na Peristilu. Eto, dakle, tu smo. A osmi je mart 2024.

UTORAK

Moramo o izborima. Od centra prema lijevo imat ćemo dva bloka za bitku. Dobro da su se, onako raznorodni, i toliko uspjeli skucat. Još ćemo vidit kako će se postavit splitski SDP prema Puljku. Ne znam šta misli Peđa Grbin napravit po tom pitanju, ali ja bih, da sam na njegovom mjestu, pod hitno dala pedagošku Matijeviću. Ajd, čovječe, urazumi se.

Kad je Kate Peović mogla "prožvakat" Zurovca iz Fokusa, kad su kao oporba mogli prigrlit Čačića, koji je bio partner Plenkoviću, i još štošta šta se tu pomiješalo, valjda neće Split ostat puknut. Vrijeme je za spustit kape pod stol. Ako ni zbog čega drugog, a ono bar radi toga da ionako štufi glasači ne pomisle kako bi to labavo bilo i koliko bi to potrajalo da lijevo-liberalni osvoje vlast. Radi to već HDZ-ova mašinerija.

Raspalili su svi predizborne ankete u kojima većinom opozicija gubi. Sve je poznato i upregnuto u to da budemo malodušni i da izborne nedjelje ostanemo doma. A to je kao da smo radnice u pilani. Strojevi nam režu prste, a mi šutimo.

SRIJEDA

Ja, vidite, baš mislim da će na ovim izborima bit iznenađenja i preslagivanja. Osim što se već zna da će neke strančice otići u zaborav. One koje nitko neće pokupit u predizbornu koaliciju. Među njima će se naći i onaj kontingent bivših SDP-ovaca u Saboru čiji je broj jednak broju članova cijele stranke.

Zaludu Davorku Vidoviću razumni istupi i pozivi na zajedništvo kad mu Bernardić nastavlja javno tamburat protiv Grbina. Bivši predsjednik SDP-a nikad nije bio dorastao situaciji, pa je pravo čudo da je do danas opstao u politici. A Peđa kao da se jednog jutra ispljuskao hladnom vodom pa optrčao nasip i zaigrao košarku. Sav se rifrešao, je l‘ da?

---

image

Davor Bernardić je ispao iz oporbenih koalicija

 

 

Ranko Šuvar/Cropix
---

Živahnije nastupa, kamere ga prate, rejting mu raste, zabija trice... S najvećim nestrpljenjem čekam ishod "možemovaca" na ovim izborima. Jesu li pogodili ili pogriješili što idu sami? Najbolje šta sam dosad čula na tu temu je da su za sebe napravili dobro, al‘ ne i za zajednički cilj, šta ‘oće reć rušenje HDZ-a.

Da su se svi udružili, bilo bi napetije pa bi povukli više birača na izbore, misle jedni. Oni sami misle upravo suprotno jer svjesni su da su na prethodnim izborima pokupili nekadašnje birače SDP-a, što očekuju i sada. Problem je što su biračima, onima koji neće biti u četiri izborne jedinice gdje će ići zajedno u famoznu točkastu koaliciju, ostavili dilemu: da li da glasaju za njih ili za ovih 11 koji objektivno imaju više šanse.

ČETVRTAK

Inače, šanse za promjene u vlasti su male, ali dostižne. Makar za manjinsku vladu ili ponovljene izbore. Kako u ovome i u budućim pretresima tjedana pisat o ičemu drugom? Jesu li jedni drugima ukrali slogane, s kime tko pregovara, di će Karamarko? Ajme i on. Pa i Đapić izgleda ulazi u igru. Kolakušić i Vilibor Sinčić. Todorić. Da te jeza prođe od nekih. Bit će glume i laži, velikih obećanja, prozivki ispod i iznad pojasa...

---

image

Živija Eurosong. Zagreb, 060324.
HTV.
Prva scenska proba Baby Lasagne za Eurosong.
Foto: Livio Andrijic/CROPIX

Livio Andrijić/Cropix
---

Izgleda da bi Eurosong mogao biti tema broj dva, a i mogao bi se podudarit i s datumom izbora. A nije da nemaju sličnosti, oba događaja su festivali. Jednome tepaju čak da je festival demokracije. S pravom bismo mogli misliti da taj dan imamo snagu i pravo nešto odlučiti da tome ne prethode zablude, laži, klijentelizam, kupoprodaja...

Nastup demokracije na tom festivalu opterećen je naštimanim glasovima. Kao ono kad na Eurosongu čujemo "tvelv point" susjed susjedu. Al‘ dobro, ne valja odustajat.

PETAK

Izašle smo mi žene na ulice. Al jedna od najboljih stvari na temu ravnopravnosti stigla je ovih dana iz Japana. Ondje su u jednom uredu muškarcima pomoću flastera simulirali menstrualnu bol da bi suosjetili sa situacijom u kojoj žene jednom mjesečno dolaze na posao.

Ondje su žene već postigle da im se omogući plaćena pošteda u vrijeme ciklusa, s tim što ga one malo koriste jer strahuju da bi se to moglo odraziti na poslovne prilike i status. Koji ionako stječu u nepoštenoj borbi. Kažeš jednom da te boli i da ne možeš, muški šef odma te stavi na rezervnu klupu.

---

image

TOPSHOT - A woman in Kimono poses for photos in front of mimosa and cherry blossom trees in Tokyo on March 8, 2024. (Photo by Yuichi YAMAZAKI/AFP)

Yuichi Yamazaki/Afp
---

Kad bi bar netko izumio flaster koji bi izazvao porođajnu bol, pa da im ga malo nalijepimo, a? Naravno, samo nekima. Na primjer, ginekolozima koji se pri porodu deru na žene jer ne tiskaju dovoljno.

Onome gazdi petrinjske tvornice, na primjer, trebalo bi već nešto žešće.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PALI MAKINJU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => PALI MAKINJU 2 0 7396 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-03-08 13:55:00 [created_by] => 3207 [created_by_alias] => Silvana Uzinić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-03-08 17:59:20 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-03-08 17:59:20 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Pretres tjedna Silvane Uzinić: Žene, navucite pod hitno pancirke. Krenuo je masakr motornom pilom. I to na Dan žena! page_title=Pretres tjedna Silvane Uzinić: Žene, navucite pod hitno pancirke. Krenuo je masakr motornom pilom. I to na Dan žena! [metakey] => pretres tjedna, kaolicija, izbori, silvana uzinić [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/03\/08\/26730399.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/08\/26729152.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/08\/26697823.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/08\/26717534.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/08\/26728872.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/08\/26709824.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Afp","Damjan Tadi\u0106\/Cropix","Ranko \u0160uvar\/Cropix","Livio Andriji\u0107\/Cropix","Yuichi Yamazaki\/Afp","\/Slobodna Dalmacija"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

Jo\u0161 nekoliko dana, i gotovo, svi doma, pa \u0107emo vidjet tko \u0107e se vratit u saborske klupe<\/p>","

Davor Bernardi\u0107 je ispao iz oporbenih koalicija<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

\u017divija Eurosong. Zagreb, 060324.
\nHTV.
\nPrva scenska proba Baby Lasagne za Eurosong.
","

TOPSHOT - A woman in Kimono poses for photos in front of mimosa and cherry blossom trees in Tokyo on March 8, 2024. (Photo by Yuichi YAMAZAKI\/AFP)<\/p>","

tvornica petrinja<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_26730399_1920.jpg":"1920x1080","k_26730399_1280.jpg":"1280x1280","k_26730399_1024.jpg":"1024x1024","k_26730399_640.jpg":"640x640","k_26730399_480.jpg":"480x480","k_26730399_340.jpg":"340x340","k_26730399_220.jpg":"220x220","o_26730399_1280.jpg":"1280x853","o_26730399_1024.jpg":"1024x682","o_26730399_640.jpg":"640x426","o_26730399_480.jpg":"480x320","o_26730399_340.jpg":"340x226","o_26730399_220.jpg":"220x146","h_26730399_1280.jpg":"1280x854","h_26730399_1024.jpg":"1024x683","h_26730399_640.jpg":"640x427","h_26730399_480.jpg":"480x320","h_26730399_340.jpg":"340x227","h_26730399_220.jpg":"220x147","pp_26730399_1280.jpg":"1280x1628","pp_26730399_1024.jpg":"1024x1303","pp_26730399_640.jpg":"640x814","pp_26730399_480.jpg":"480x611","pp_26730399_340.jpg":"340x432","pp_26730399_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26729152_1920.jpg":"1920x1080","k_26729152_1280.jpg":"1280x1280","k_26729152_1024.jpg":"1024x1024","k_26729152_640.jpg":"640x640","k_26729152_480.jpg":"480x480","k_26729152_340.jpg":"340x340","k_26729152_220.jpg":"220x220","o_26729152_1280.jpg":"1280x853","o_26729152_1024.jpg":"1024x682","o_26729152_640.jpg":"640x426","o_26729152_480.jpg":"480x320","o_26729152_340.jpg":"340x226","o_26729152_220.jpg":"220x146","h_26729152_1280.jpg":"1280x854","h_26729152_1024.jpg":"1024x683","h_26729152_640.jpg":"640x427","h_26729152_480.jpg":"480x320","h_26729152_340.jpg":"340x227","h_26729152_220.jpg":"220x147","pp_26729152_1280.jpg":"1280x1628","pp_26729152_1024.jpg":"1024x1303","pp_26729152_640.jpg":"640x814","pp_26729152_480.jpg":"480x611","pp_26729152_340.jpg":"340x432","pp_26729152_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26697823_1920.jpg":"1920x1080","k_26697823_1280.jpg":"1280x1280","k_26697823_1024.jpg":"1024x1024","k_26697823_640.jpg":"640x640","k_26697823_480.jpg":"480x480","k_26697823_340.jpg":"340x340","k_26697823_220.jpg":"220x220","o_26697823_1280.jpg":"1280x853","o_26697823_1024.jpg":"1024x682","o_26697823_640.jpg":"640x426","o_26697823_480.jpg":"480x320","o_26697823_340.jpg":"340x226","o_26697823_220.jpg":"220x146","h_26697823_1280.jpg":"1280x854","h_26697823_1024.jpg":"1024x683","h_26697823_640.jpg":"640x427","h_26697823_480.jpg":"480x320","h_26697823_340.jpg":"340x227","h_26697823_220.jpg":"220x147","pp_26697823_1280.jpg":"1280x1628","pp_26697823_1024.jpg":"1024x1303","pp_26697823_640.jpg":"640x814","pp_26697823_480.jpg":"480x611","pp_26697823_340.jpg":"340x432","pp_26697823_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26717534_1920.jpg":"1920x1080","k_26717534_1280.jpg":"1280x1280","k_26717534_1024.jpg":"1024x1024","k_26717534_640.jpg":"640x640","k_26717534_480.jpg":"480x480","k_26717534_340.jpg":"340x340","k_26717534_220.jpg":"220x220","o_26717534_1280.jpg":"1280x853","o_26717534_1024.jpg":"1024x682","o_26717534_640.jpg":"640x426","o_26717534_480.jpg":"480x320","o_26717534_340.jpg":"340x226","o_26717534_220.jpg":"220x146","h_26717534_1280.jpg":"1280x854","h_26717534_1024.jpg":"1024x683","h_26717534_640.jpg":"640x427","h_26717534_480.jpg":"480x320","h_26717534_340.jpg":"340x227","h_26717534_220.jpg":"220x147","pp_26717534_1280.jpg":"1280x1628","pp_26717534_1024.jpg":"1024x1303","pp_26717534_640.jpg":"640x814","pp_26717534_480.jpg":"480x611","pp_26717534_340.jpg":"340x432","pp_26717534_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26728872_1920.jpg":"1920x1080","k_26728872_1280.jpg":"1280x1280","k_26728872_1024.jpg":"1024x1024","k_26728872_640.jpg":"640x640","k_26728872_480.jpg":"480x480","k_26728872_340.jpg":"340x340","k_26728872_220.jpg":"220x220","o_26728872_1280.jpg":"1280x853","o_26728872_1024.jpg":"1024x682","o_26728872_640.jpg":"640x426","o_26728872_480.jpg":"480x320","o_26728872_340.jpg":"340x226","o_26728872_220.jpg":"220x146","h_26728872_1280.jpg":"1280x854","h_26728872_1024.jpg":"1024x683","h_26728872_640.jpg":"640x427","h_26728872_480.jpg":"480x320","h_26728872_340.jpg":"340x227","h_26728872_220.jpg":"220x147","pp_26728872_1280.jpg":"1280x1628","pp_26728872_1024.jpg":"1024x1303","pp_26728872_640.jpg":"640x814","pp_26728872_480.jpg":"480x611","pp_26728872_340.jpg":"340x432","pp_26728872_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1096x626","hd_26709824_1920.jpg":"1920x1080","k_26709824_1280.jpg":"1280x1280","k_26709824_1024.jpg":"1024x1024","k_26709824_640.jpg":"640x640","k_26709824_480.jpg":"480x480","k_26709824_340.jpg":"340x340","k_26709824_220.jpg":"220x220","o_26709824_1280.jpg":"1280x731","o_26709824_1024.jpg":"1024x584","o_26709824_640.jpg":"640x365","o_26709824_480.jpg":"480x274","o_26709824_340.jpg":"340x194","o_26709824_220.jpg":"220x125","h_26709824_1280.jpg":"1280x854","h_26709824_1024.jpg":"1024x683","h_26709824_640.jpg":"640x427","h_26709824_480.jpg":"480x320","h_26709824_340.jpg":"340x227","h_26709824_220.jpg":"220x147","pp_26709824_1280.jpg":"1280x1628","pp_26709824_1024.jpg":"1024x1303","pp_26709824_640.jpg":"640x814","pp_26709824_480.jpg":"480x611","pp_26709824_340.jpg":"340x432","pp_26709824_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7544256 Threads: 5 Questions: 1542941899 Slow queries: 4695696 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110997221 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 50 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/pretres-tjedna-silvane-uzinic-zene-navucite-pod-hitno-pancirke-krenuo-je-masakr-motornom-pilom-i-to-na-dan-zena-1370569 [printLink] => /vijesti/hrvatska/pretres-tjedna-silvane-uzinic-zene-navucite-pod-hitno-pancirke-krenuo-je-masakr-motornom-pilom-i-to-na-dan-zena-1370569?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 642739 [name] => pretres tjedna [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-07-02 21:21:22 [main_article_id] => 0 [alias] => pretres-tjedna [link] => /tag/pretres-tjedna ) [1] => stdClass Object ( [id] => 750983 [name] => kaolicija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-03-08 18:59:56 [main_article_id] => 0 [alias] => kaolicija [link] => /tag/kaolicija ) [2] => stdClass Object ( [id] => 317666 [name] => IZBORI [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => izbori [link] => /tag/izbori ) [3] => stdClass Object ( [id] => 238030 [name] => silvana uzinić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => silvana-uzinic [link] => /tag/silvana-uzinic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PALI MAKINJU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Pretres tjedna Silvane Uzinić: Žene, navucite pod hitno pancirke. Krenuo je masakr motornom pilom. I to na Dan žena! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3207 [name] => Silvana Uzinić [username] => silvana-uzini [email] => silvana-uzini@sd.hr [password] => $2y$10$CcO7xUq1RQQEHF5UqCp8SOJR.rJi2xMO.tm/Xj4o1wIaMUsJrIdVm [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/silvana-uzinic-3207 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1725 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/9be1318d2383fbc8c1da68499b260ce3?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/08/26730399.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Afp [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/08/26730399.jpg [title] => Afp ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/08/26729152.jpg [title] =>

Još nekoliko dana, i gotovo, svi doma, pa ćemo vidjet tko će se vratit u saborske klupe

Damjan TadiĆ/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/08/26697823.jpg [title] =>

Davor Bernardić je ispao iz oporbenih koalicija

 

 

Ranko Šuvar/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/08/26717534.jpg [title] =>

Živija Eurosong. Zagreb, 060324.
HTV.
Prva scenska proba Baby Lasagne za Eurosong.
Livio Andrijić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/08/26728872.jpg [title] =>

TOPSHOT - A woman in Kimono poses for photos in front of mimosa and cherry blossom trees in Tokyo on March 8, 2024. (Photo by Yuichi YAMAZAKI/AFP)

Yuichi Yamazaki/Afp ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/08/26709824.jpg [title] =>

tvornica petrinja

/Slobodna Dalmacija ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Masakr žena motornom pilom mogao bi biti podnaslov priče iz petrinjske drvoprerađivačke tvornice za koju smo, nesretnim slučajem, doznali baš pred ovogodišnji Međunarodni dan žena.

Kad slušamo o odnosu gazde te firme prema radnicama, dijelimo osjećaje od bijesa do malodušnosti. Zar je moguće da razlozi za čuvenu pobunu tekstilnih radnica u New Yorku, od kojih je prije sto šezdeset godina sve s 8. martom i počelo, postoje do danas?

Ovih dana čuli smo, dakle, da zaposlenice u pogonu "Furnir Palavra" d.o.o. doslovno u krvi zarađuju za život jer svako malo ostaju bez prstiju i ruku na radnim trakama. Ali da ne bi ostale i bez bijednih 800 eura mjesečno, bolovanje niti ne otvaraju, nego uvuku ozlijeđene ruke u istrošene radne rukavice i nastavljaju rezati daske.

---

image

tvornica petrinja

/Slobodna Dalmacija
---

Jer, zamislite, poslodavac im, kažu, ne priznaje da su odsutne s radnog mjesta zbog ozljede na radu pa ne primaju puni mjesečni iznos plaće. Pa gdje to još ima, pitate se. Eto, ima u Hrvatskoj. U kojoj toliko žena godišnje ubiju da smo zauzeli visoko treće mjesto u razvijenoj Europskoj uniji.

Ove je godine Ženska mreža Hrvatske pokrenula akciju pod nazivom "Sigurne na radnom mjestu, slobodne od zlostavljanja"! Pridružile su se i novinarke pa su podijelile iskustva iz redakcija o uznemiravanju, zlostavljanju i ponižavanju. Ako ništa slično nisu doživjele, a teško da koja nije jer vjerojatno je samo prešla preko "uobičajenih" dobacivanja i uvreda, imaju nižu plaću od svojih muških kolega kao na niz drugih radnih mjesta. Zato mladim ženama koje tek ulaze u svijet rada ovim putem poručujem da navuku pancirke.

PONEDJELJAK

Konačno od ovog ponedjeljka znamo da se uskoro raspušta Sabor pa samim tim možemo predvidjeti neku od nedjelja u travnju ili svibnju kad ćemo moći na birališta.

HDZ-ovci su se, prigodno muški, rasporedili na svojim izbornim listama, ostali se ubrzano dogovaraju i pregovaraju. Pred nama je predizborno razdoblje u kojemu će nas, znate već, političari i falše ankete trati na dnevnoj bazi. Okrenemo li glavu jer smo uvjereni da se nakon izbora ništa suštinski neće promijeniti, dat ćemo ruke ovima kojima je to u interesu.

Doduše, suštinski će jedni ostati na vlasti, a drugi bez prstiju, al‘ uvijek se neka mrvica može pomaknuti i uvijek se trunčica života može popraviti. Istina jest da za mikron rezultata treba tonu snage, al‘ to je isto kao sa spolnom ravnopravnosti i ženskim ljudskim pravima.

---

image

Još nekoliko dana, i gotovo, svi doma, pa ćemo vidjet tko će se vratit u saborske klupe

Damjan TadiĆ/Cropix
---

Da se, evo prošlih dana, žene nisu obrušile na organizatora jednog, i to ljevičarskog, događanja u Dubrovniku, ono bi proteklo bez ijedne sudionice. Najavljeni program tribina, sa sve jednim do drugoga muškog govornika, nalikovao je na nositelje izbornih lista HDZ-a.

Nakon napada žena, koje sam čitala em s guštom em žalosna jer mi se potvrdilo da muški odnos prema ženama nema veze s njihovom ideološkom orijentacijom, organizator je donekle izmijenio program. Al‘ nije to baš uradio odmah i na pristojno pomirljiv način. Iz njega je prvo izašao bijes kao da ga se netom omelo dok je klečao na Peristilu. Eto, dakle, tu smo. A osmi je mart 2024.

UTORAK

Moramo o izborima. Od centra prema lijevo imat ćemo dva bloka za bitku. Dobro da su se, onako raznorodni, i toliko uspjeli skucat. Još ćemo vidit kako će se postavit splitski SDP prema Puljku. Ne znam šta misli Peđa Grbin napravit po tom pitanju, ali ja bih, da sam na njegovom mjestu, pod hitno dala pedagošku Matijeviću. Ajd, čovječe, urazumi se.

Kad je Kate Peović mogla "prožvakat" Zurovca iz Fokusa, kad su kao oporba mogli prigrlit Čačića, koji je bio partner Plenkoviću, i još štošta šta se tu pomiješalo, valjda neće Split ostat puknut. Vrijeme je za spustit kape pod stol. Ako ni zbog čega drugog, a ono bar radi toga da ionako štufi glasači ne pomisle kako bi to labavo bilo i koliko bi to potrajalo da lijevo-liberalni osvoje vlast. Radi to već HDZ-ova mašinerija.

Raspalili su svi predizborne ankete u kojima većinom opozicija gubi. Sve je poznato i upregnuto u to da budemo malodušni i da izborne nedjelje ostanemo doma. A to je kao da smo radnice u pilani. Strojevi nam režu prste, a mi šutimo.

SRIJEDA

Ja, vidite, baš mislim da će na ovim izborima bit iznenađenja i preslagivanja. Osim što se već zna da će neke strančice otići u zaborav. One koje nitko neće pokupit u predizbornu koaliciju. Među njima će se naći i onaj kontingent bivših SDP-ovaca u Saboru čiji je broj jednak broju članova cijele stranke.

Zaludu Davorku Vidoviću razumni istupi i pozivi na zajedništvo kad mu Bernardić nastavlja javno tamburat protiv Grbina. Bivši predsjednik SDP-a nikad nije bio dorastao situaciji, pa je pravo čudo da je do danas opstao u politici. A Peđa kao da se jednog jutra ispljuskao hladnom vodom pa optrčao nasip i zaigrao košarku. Sav se rifrešao, je l‘ da?

---

image

Davor Bernardić je ispao iz oporbenih koalicija

 

 

Ranko Šuvar/Cropix
---

Živahnije nastupa, kamere ga prate, rejting mu raste, zabija trice... S najvećim nestrpljenjem čekam ishod "možemovaca" na ovim izborima. Jesu li pogodili ili pogriješili što idu sami? Najbolje šta sam dosad čula na tu temu je da su za sebe napravili dobro, al‘ ne i za zajednički cilj, šta ‘oće reć rušenje HDZ-a.

Da su se svi udružili, bilo bi napetije pa bi povukli više birača na izbore, misle jedni. Oni sami misle upravo suprotno jer svjesni su da su na prethodnim izborima pokupili nekadašnje birače SDP-a, što očekuju i sada. Problem je što su biračima, onima koji neće biti u četiri izborne jedinice gdje će ići zajedno u famoznu točkastu koaliciju, ostavili dilemu: da li da glasaju za njih ili za ovih 11 koji objektivno imaju više šanse.

ČETVRTAK

Inače, šanse za promjene u vlasti su male, ali dostižne. Makar za manjinsku vladu ili ponovljene izbore. Kako u ovome i u budućim pretresima tjedana pisat o ičemu drugom? Jesu li jedni drugima ukrali slogane, s kime tko pregovara, di će Karamarko? Ajme i on. Pa i Đapić izgleda ulazi u igru. Kolakušić i Vilibor Sinčić. Todorić. Da te jeza prođe od nekih. Bit će glume i laži, velikih obećanja, prozivki ispod i iznad pojasa...

---

image

Živija Eurosong. Zagreb, 060324.
HTV.
Prva scenska proba Baby Lasagne za Eurosong.
Foto: Livio Andrijic/CROPIX

Livio Andrijić/Cropix
---

Izgleda da bi Eurosong mogao biti tema broj dva, a i mogao bi se podudarit i s datumom izbora. A nije da nemaju sličnosti, oba događaja su festivali. Jednome tepaju čak da je festival demokracije. S pravom bismo mogli misliti da taj dan imamo snagu i pravo nešto odlučiti da tome ne prethode zablude, laži, klijentelizam, kupoprodaja...

Nastup demokracije na tom festivalu opterećen je naštimanim glasovima. Kao ono kad na Eurosongu čujemo "tvelv point" susjed susjedu. Al‘ dobro, ne valja odustajat.

PETAK

Izašle smo mi žene na ulice. Al jedna od najboljih stvari na temu ravnopravnosti stigla je ovih dana iz Japana. Ondje su u jednom uredu muškarcima pomoću flastera simulirali menstrualnu bol da bi suosjetili sa situacijom u kojoj žene jednom mjesečno dolaze na posao.

Ondje su žene već postigle da im se omogući plaćena pošteda u vrijeme ciklusa, s tim što ga one malo koriste jer strahuju da bi se to moglo odraziti na poslovne prilike i status. Koji ionako stječu u nepoštenoj borbi. Kažeš jednom da te boli i da ne možeš, muški šef odma te stavi na rezervnu klupu.

---

image

TOPSHOT - A woman in Kimono poses for photos in front of mimosa and cherry blossom trees in Tokyo on March 8, 2024. (Photo by Yuichi YAMAZAKI/AFP)

Yuichi Yamazaki/Afp
---

Kad bi bar netko izumio flaster koji bi izazvao porođajnu bol, pa da im ga malo nalijepimo, a? Naravno, samo nekima. Na primjer, ginekolozima koji se pri porodu deru na žene jer ne tiskaju dovoljno.

Onome gazdi petrinjske tvornice, na primjer, trebalo bi već nešto žešće.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Afp Damjan TadiĆ/Cropix Ranko Šuvar/Cropix Livio Andrijić/Cropix Yuichi Yamazaki/Afp /Slobodna Dalmacija
Afp
Damjan TadiĆ/Cropix

Još nekoliko dana, i gotovo, svi doma, pa ćemo vidjet tko će se vratit u saborske klupe

Ranko Šuvar/Cropix

Davor Bernardić je ispao iz oporbenih koalicija

 

 

Livio Andrijić/Cropix

Živija Eurosong. Zagreb, 060324.
HTV.
Prva scenska proba Baby Lasagne za Eurosong.

Yuichi Yamazaki/Afp

TOPSHOT - A woman in Kimono poses for photos in front of mimosa and cherry blossom trees in Tokyo on March 8, 2024. (Photo by Yuichi YAMAZAKI/AFP)

/Slobodna Dalmacija

tvornica petrinja

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/pretres-tjedna-silvane-uzinic-zene-navucite-pod-hitno-pancirke-krenuo-je-masakr-motornom-pilom-i-to-na-dan-zena-1370569 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=545079f48be5c3b2995934bf4b002585a3067b89 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Pretres+tjedna+Silvane+Uzini%C4%87%3A+%C5%BDene%2C+navucite+pod+hitno+pancirke.+Krenuo+je+masakr+motornom+pilom.+I+to+na+Dan+%C5%BEena%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fpretres-tjedna-silvane-uzinic-zene-navucite-pod-hitno-pancirke-krenuo-je-masakr-motornom-pilom-i-to-na-dan-zena-1370569 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fpretres-tjedna-silvane-uzinic-zene-navucite-pod-hitno-pancirke-krenuo-je-masakr-motornom-pilom-i-to-na-dan-zena-1370569 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PALI MAKINJU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaPALI MAKINJU

Pretres tjedna Silvane Uzinić: Žene, navucite pod hitno pancirke. Krenuo je masakr motornom pilom. I to na Dan žena!

Piše Silvana Uzinić
8. ožujka 2024. - 18:59

Masakr žena motornom pilom mogao bi biti podnaslov priče iz petrinjske drvoprerađivačke tvornice za koju smo, nesretnim slučajem, doznali baš pred ovogodišnji Međunarodni dan žena.

Kad slušamo o odnosu gazde te firme prema radnicama, dijelimo osjećaje od bijesa do malodušnosti. Zar je moguće da razlozi za čuvenu pobunu tekstilnih radnica u New Yorku, od kojih je prije sto šezdeset godina sve s 8. martom i počelo, postoje do danas?

Ovih dana čuli smo, dakle, da zaposlenice u pogonu "Furnir Palavra" d.o.o. doslovno u krvi zarađuju za život jer svako malo ostaju bez prstiju i ruku na radnim trakama. Ali da ne bi ostale i bez bijednih 800 eura mjesečno, bolovanje niti ne otvaraju, nego uvuku ozlijeđene ruke u istrošene radne rukavice i nastavljaju rezati daske.

...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 16:53