StoryEditorOCM
Hrvatskaobjavili imena

Poznata imena kandidata za šefa DORH-a: aktualna čelnica Zlata Hrvoj Šipek nije među njima; Evo kakva procedura slijedi

Piše vijesti sd
5. siječnja 2024. - 10:40

Državno odvjetničko vijeće (DOV) u petak je objavilo imena kandidata koji se natječu za poziciju novog glavnog državnog odvjetnika. Aktualna glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek, kako je i najavila, nije među kandidatima.

Kako je objavljeno u petak, četvero kandidata prijavilo se na natječaj za čelnu osobu DORH-a, a to su odvjetnik Mladen Dragičević, zamjenik županijskog odvjetnika u Splitu Nikša Wagner, trenutni zamjenik glavne državne odvjetnice Emilijo Kalabrić i sudac Visokog kaznenog suda Ivan Turudić.

Državnoodvjetničko vijeće će na 25. sjednici zakazanoj za 9. siječnja 2024., utvrditi pravodobnost i potpunost prijava.

Pravodobne i potpune prijave kandidata koji ispunjavaju opće i posebne uvjete za imenovanje za Glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske Državnoodvjetničko vijeće će dostaviti Vladi Republike Hrvatske (članak 25. stavak 3. Zakona o državnom odvjetništvu, Narodne novine broj: 67/18, 21/22), objavio je DOV.

Odvjetnik Anto Nobilo u četvrtak je izjavio da vjeruje da je Turudić već sve dogovorio i da će on zamijeniti Hrvoj Šipek.

“Turudić je sudac viosokog kaznenog suda i on ne bi svoju aplikaciju na taj natječaj poslao, a da nije dobio neki mig i da se nije dogovorio s nekim, da ga vladajući podrže. Bez toga se on ne bi ni javio na taj natječaj”, rekao je Nobilo.

Iako su sada poznata imena, procedura koju je DOV pokrenuo raspisavši javni poziv za funkciju šefa Državnog odvjetništva RH (DORH) još nije završena. Naime, valjanost kandidatura DOV će provjeriti na svojoj sjednici koja se očekuje idući tjedan. Tek nakon toga imena kandidata koji ispunjavaju uvjete bit će poslana Vladi RH, piše N1.

Nakon toga, Vlada RH ima rok od osam dana da o kandidatima zatraži mišljenje nadležnog odbora Hrvatskog sabora. Riječ je o Odboru za pravosuđe kojeg u ovom trenutku vodi SDP-ov Mišel Jakšić, no HDZ i njegovi koalicijski partneri imaju većinu.

Kada Odbor za pravosuđe da mišljenje, Vlada RH ima rok od 15 dana da odabere kandidata kojeg će predložiti za šefa DORH-a i njegovo ime pošalje Saboru na glasovanje. U slučaju da nitko ne bude predložen javni natječaj se poništava, te novi javni poziv DOV mora raspisati u roku od osam dana.

U ovih proteklih mjesec dana dok je trajao natječaj proširio se zaključak da se Ivan Turudić ne bi javio na njega da nije već sve dogovorio s HDZ-om. Naime, ovaj sudac Visokog kaznenog suda već je jednom isticao svoje ambicije da postane predsjednika Vrhovnog suda RH, ali je u zadnji čas od toga odustao. Bilo je to u mandatu predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović.

Turudić je želio biti i predsjednik Visokog kaznenog suda, ali ga Državno sudbeno vijeće za tu funkciju nije odabralo. Sada pak cilja na čelo DORH-a.

Inače, u ovom trenutku njegova i ostale kandidature nalaze se u rukama članova DOV-a kojeg vodi Željka Mostečak. Ona je zamjenica glavne državne odvjetnice i trenutno obnaša dužnost ravnateljice USKOK-a.

Zamjenik predsjednice je izvanredni profesor s Pravnog fakulteta u Osijeku dr. sc. Ante Novokmet, dok su članovi: izvanredni profesor s Pravnog fakulteta u Zagrebu dr. sc. Marin Bonačić, Miroslav Dasović, zamjenik u Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku, saborski zastupnik Zlatko Hasanbegović, Jozo Jurčević, zamjenik glavne državne odvjetnice Republike Hrvatske, Maja Krahulec, zamjenica u Općinskom državnom odvjetništvu u Puli-Pola, zastupnica u Hrvatskom saboru Ermina Lekaj Prljaskaj, Silvia Lončar, zamjenica u Općinskom kaznenom državnom odvjetništvu u Zagrebu, Živko Slijepčević, zamjenik u Županijskom državnom odvjetništvu u Bjelovaru, te Andrea Šurina Marton, zamjenica glavne državne odvjetnice Republike Hrvatske.

Oni će, dakle, pregledati valjanost kandidatura. Kandidat osim što mora biti hrvatski državljanin mora imati položen pravosudni ispit.

U pravosudnim tijelima mora imati najmanje 15 godina staža ili pak mora imati 15 godina iskustva kao odvjetnik, javni bilježnik, sveučilišni profesor pravnih znanosti koji ima položen pravosudni ispit i najmanje petnaest godina radnog iskustva nakon položenog pravosudnog ispita.

Mogli su se javiti i ugledni pravnici s položenim pravosudnim ispitom koji imaju najmanje dvadeset godina radnog iskustva i koji su se dokazali svojim stručnim djelovanjem na određenom pravnom području, kao i stručnim i znanstvenim radovima.

Za to sve moraju priložiti i valjane dokumente, kao i uvjerenje da se protiv njih ne vodi kazneni postupak. Nužno se i da napišu program rada, te da daju suglasnost za sigurnosnu provjeru, piše N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. rujan 2024 00:16