StoryEditorOCM
Hrvatskamarkić na čekanju

Plenković optužuje Milanovića: Predsjednik je taj koji blokira izbor ravnatelja SOA-e i krši naš raniji dogovor!

Piše hina
24. lipnja 2024. - 19:44

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković rekao je u ponedjeljak kako i dalje ustrajavaju na prijedlogu da Daniel Markić ostane ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) istaknuvši da je njihov prijedlog za drugi Markićev mandat blokirao predsjednik Republike.

"Naša pozicija je identična. Ista ona kao što je bila i prije izbora načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH kada smo mi prihvatili sugestiju predsjednika Republike da to bude Tihomir Kundid. Tada je to trebao biti vrlo jasan quid pro quo (uzajamni ustupci) u odnosu Markić-Kundid", rekao je Plenković novinarima nakon sjednice šireg Predsjedništva HDZ-a.

Time je odgovorio na upit vezan uz vršitelja dužnosti ravnatelja Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) Daniela Markića koji je 6. svibnja imenovan na tu dužnost do imenovanja ravnatelja, a najduže na rok do dva mjeseca.

image

Daniel Markić

Goran Mehkek/Cropix

Premijer Andrej Plenković u svibnju je uputio predsjedniku Republike Zoranu Milanoviću prijedlog za privremeno produljenje mandata aktualnom ravnatelju Sigurnosno-obavještajne agencije Danielu Markiću, kojemu je mandat istjecao 5. svibnja, ali je predsjednik Zoran Milanović potpisao Rješenje o imenovanju Markića vršiteljem dužnosti ravnatelja SOA-e.

"Naša je pozicija krajnje poznata", ponovio je Plenković na novinarske upite hoće li o tome razgovarati s Milanovićem.

"Mi smo ti koji uvijek poštujemo funkcionalnost institucija. Tako je bilo oko VSOA-e i tako je bilo oko načelnika Glavnog stožera OS RH.  Ovdje se blokiranje Markića dogodilo isključivo s njegove strane (predsjednika Republike). Treba pitati onoga tko je blokirao, a ne nas", poručio je. 

Plenković je izvijestio da su na Predsjedništvu HDZ-a, među inim, razgovarali i o jučerašnjim izborima u Gospiću te čestitali HDZ-ovu kandidatu Josi Vrkljanu i gospićkom HDZ-u na prilično dobrom rezultatu. Plenković je čestitao i predsjedniku stranke LiPO Darku Milinoviću na izboru za novog gradonačelnika Gospića.

Izvijestio je i da su razgovarali o unutarstranačkim izborima koji će se održati 13. srpnja pojasnivši kako su trenutno u fazi prikupljanja potpisa za predsjednika, zamjenika i četvero potpredsjednika HDZ-a, a oni se moraju predati do petka, 28. lipnja.

Tako bi se od idućeg tjedna predstavili kandidati za novi četverogodišnji mandat, a to će, uz njega, biti  - Tomo Medved,  Oleg Butković, Zdravka Bušić, Ivan Anušić te Branko Bačić. Naveo je i kako za sada nemaju informacije o mogućim protukandidatima.

image

Zoran Milanović

Zeljko Puhovski/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. lipanj 2024 19:45