StoryEditorOCM
Hrvatskasigurnost

Oglasila se SOA: Radimo na rasvjetljavanju kibernetičkog napada, a moramo istaknuti i jednu važnu stvar

Piše Vijesti SD
28. lipnja 2024. - 12:44

Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA) potvrdila je za N1 da aktivno sudjeluje u rasvjetljavanju kibernetičkog napada na KBC Zagreb. Bolnički sustav vratio se u funkciju, a u tijeku je forenzična obrada.

“Centar za kibernetičku sigurnost SOA-e pruža aktivnu podršku zdravstvenom sustavu u digitalnoj forenzičkoj obradi, kao i otklanjanju i saniranju posljedica kibernetičkog napada na dio informacijskog sustava KBC Zagreb”, naveli su dodajući kako više informacija ne mogu dati budući da je u tijeku kriminalističko istraživanje pokrenuto nakon ovog napada.

Međutim, iz SOA-e ističu još jednu važnu stvar.

“I ovaj kibernetički napad potvrdio je važnost mjera predviđenih novim Zakonom o kibernetičkoj sigurnosti, odnosno EU NIS2 direktivom. U tom smislu će Centar za kibernetičku sigurnost SOA-e, u suradnji s drugim dionicima Zakona o kibernetičkoj sigurnosti, poduzimati potrebne mjere s naglaskom na prevenciji i otpornosti informacijskih sustava na kibernetičke prijetnje”, poručuju oni dalje za N1

Europska NIS2 direktiva za cilj ima visoku zajedničke razine kibernetičke sigurnosti diljem Unije. Kako bi ispoštivale njezina pravila mnoga trgovačka društva i razne organizacije koje dosad nisu bile obuhvaćene poljem primjene ovih pravila morat će početi razmišljati o vlastitoj razini kibernetičke sigurnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. lipanj 2024 12:44