StoryEditor
HrvatskaBESKONAČNA TRAKAVICA

Odvjetnik Nobilo: Ako se predsjednik i premijer zainate, e onda nećemo imati predsjednika Vrhovnog suda sve dok su njih dvojica na vlasti!

Piše Damir Pilić
13. svibnja 2021. - 19:00
Odvjetnik Anto NobiloMatija Djanjesic/Cropix

Ima izgleda da rasplet priče o novom predsjedniku Vrhovnog suda preraste u beskonačnu trakavicu. To bi se lako moglo dogoditi ako sukobljene strane – predsjednik države Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković, odnosno HDZ - ostanu pri svojim sadašnjim stavovima.

Milanović je više puta potvrdio da je Zlata Đurđević njegov jedini izbor, kao što je i Plenković više puta ponovio da je Đurđević HDZ-u neprihvatljiva. Stoga se nameće pitanje: što ako Sabor, u kojem HDZ kontrolira većinu, odbije Milanovićevu kandidatkinju, a Milanović potom odbije sve druge kandidate i nastavi inzistirati na Đurđević?

Takvu mogućnost predsjednik države je, uostalom, i najavio prošlog tjedna u Ogulinu:

„Ako je odbiju, svjestan sam razloga, pritisaka, straha i neuroze. Ali neka zanemare sve priče i izmišljotine, ova je osoba potpuno čista, moralno i intelektualno, dorasla i stručna. Bit ćete ipak protiv nje? Što bi rekao jedan crnogorski pjesnik – ćeraćemo se”, izjavio je Milanović u Ogulinu.

Dakle, „ćeraćemo se”. Šef države time je poručio kako namjerava iskoristiti svoje ovlasti bilo tako da da ne predloži nikog od preostalih kandidata koji su se odazvali na javni poziv, odnosno da ignorira njihove kandidature – što je već najavio - bilo tako da svaki put iznova predlaže Zlatu Đurđević.

Ako se obojica ušanče...

Tu se nameće drugo pitanje: ako i Milanović i Plenković ostanu pri svojim sadašnjim stavovima oko izbora novog predsjednika Vrhovnog suda, dokle to može trajati?

– Do vječnosti – kaže nam odvjetnik Anto Nobilo, te pojašnjava:

– Sadašnjem predsjedniku Vrhovnog suda Đuri Sessi mandat ističe u srpnju, a ako Sabor dotad ne potvrdi njegova nasljednika, tada potpredsjednik Vrhovnog suda, a to je trenutno sudac Marin Mrčela, postaje v.d. predsjednik Vrhovnog suda – kaže nam Nobilo.

Kako doznajemo od njega, Mrčelin mandat potpredsjednika Vrhovnog suda traje do kraja ove godine, nakon čega se bira novi potpredsjednik Suda, koji onda postaje v.d. predsjednik.

– Nema preciznih propisa o tome dokle to može trajati – kaže naš sugovornik, te dodaje:

- Ako se predsjednik i premijer ušanče u svojim sadašnjim pozicijama, moglo bi se dogoditi da nemamo predsjednika Vrhovnog suda sve dok su njih dvojica na vlasti – upozorava Nobilo.

Zagrebački odvjetnik nam tumači da bi se u tom slučaju svake godine birao novi potpredsjednik Vrhovnog suda, koji bi postao v.d. predsjednik, ali bi svaki put to bila tehnička osoba.

Drugim riječima, tko god bio v.d., ne bi mogao provoditi nikakve reforme u sudstvu.

– A to bi bila šteta, jer našem pravosuđu reforme su itekako potrebne – zaključuje Nobilo.

Dakle, lako je odrediti tko bi u takvom „beskonačnom raspletu” bio na dobitku. Treba samo pogledati kojoj političkoj partiji najviše odgovara izostanak bilo kakvih reformi u pravosuđu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. lipanj 2021 00:58