StoryEditor
HrvatskaNastavak prepucavanja

Nastavak sukoba oko Burčulove smjene, MORH optužio Milanovića i Glavni stožer: ‘Jasno je tko krši Ustav i Zakon...‘

Piše PSD
22. listopada 2021. - 11:40

Ministarstvo obrane u priopćenju je optužilo predsjednika RH Zorana Milanovića i Glavni stožer Hrvatske vojske da krše Ustav i zakon. Riječ je o nastavku sukoba oko smjene zapovjednika Počasno-zaštitne bojne Elvisa Burčula.

“Člankom 100. stavkom 2. Ustava Republike Hrvatske propisano je da Predsjednik Republike Hrvatske imenuje i razrješuje vojne zapovjednike u skladu sa zakonom.

Zakonom o obrani, člankom 7. stavkom 1. točkom 10. propisano je da Predsjednik Republike Hrvatske imenuje i razrješuje vojne zapovjednike u Oružanim snagama na ustrojbenim mjestima brigadira i generala na prijedlog načelnika Glavnog stožera OS RH i uz suglasnost ministra obrane.

Kao što je Ministarstvo obrane ranije priopćilo načelnik Glavnog stožera OS RH predložio je imenovanje brigadira Elvisa Burčula na dužnost zapovjednika Počasno-zaštitne bojne na rok do 31. prosinca 2021. za što ministar obrane nije dao suglasnost.

Ministarstvo obrane ponovno ističe da je načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske bio upoznat sa stavom ministra obrane o predloženom imenovanju.

Stoga naglašavamo da je Predsjednik Republike Hrvatske protivno Ustavu i Zakonu o obrani 14. listopada 2021. donio Odluku o produljenju imenovanja brigadiru Elvisa Burčula zapovjednikom Počasno-zaštitne bojne do 31. prosinca 2021.

Istodobno Glavni stožer OS RH 14. listopada 2021., donio je jedino moguće zakonito rješenje utemeljeno na Zakonu o službi u Oružanim snagama Republike Hrvatske kojim je brigadir Elvis Burčul stavljen na raspolaganje s danom 15. listopada 2021.

Naglašavamo da je Glavni stožer Oružanih snaga protivno zakonu poništio navedeno zakonito rješenje o raspolaganju za brigadira Elvisa Burčula i proveo nezakonitu Odluku Predsjednika Republike Hrvatske o produljenju imenovanja brigadiru Elvisu Burčulu do 31. prosinca 2021.

Stoga je iz navedenoga postupanja Predsjednika Republike Hrvatske i Glavnog stožera jasno tko krši Ustav i Zakon.

Ministarstvo obrane zaključuje da su nadležnosti državnih tijela u području obrane koje su propisane u zakonima koji su donijeti 2013. godine u vrijeme Milanovićeve Vlade, koji su i danas na snazi, jasno određeni i treba ih poštivati.

Ministarstvo obrane sukladno zakonu kao tijelo državne uprave ima planske usmjeravajuće, koordinacijske i nadzorne funkcije u obrani te osigurava uvijete za funkcioniranje i djelovanje Oružanih snaga.

Sukladno zakonu prijem i prestanak službe u Oružanim snagama Republike Hrvatske u isključivoj su nadležnosti Ministarstva obrane.

Ova Vlada i Ministarstvo obrane itekako vode brigu o Hrvatskoj vojsci u podizanju standarda njezinih pripadnika i o njihovom svakodnevnom životu i radu, opremanju i modernizaciji”, priopćilo je Ministarstvo obrane.

item - id = 1137066
related id = 0 -> 1146304
related id = 1 -> 1146065
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. studeni 2021 21:42