StoryEditorOCM
HrvatskaSTRATIŠTA

Mučna priča: otkriveno kako su trojica hrvatskih branitelja izbjegla strijeljanje zahvaljujući četniku i kapetanu JNA

Piše Saša Ljubičić
27. kolovoza 2023. - 21:20

Petar Janjić Tromblon, hrvatski branitelj koji evocira uspomene na Domovinski rat, ali i na sve njegove strahote na vukovarskom području, ponovno je u fokusu javnosti. Videosnimka na kojoj posjetiteljima grada heroja pripovijeda o pokolju na Ovčari ovih je dana iznimno gledana na YouTubeu jer, između ostalog, govori o neočekivanim potezima pojedinaca s neprijateljske strane, koji su pokazali čovječnost u najtežim trenucima.

Janjić tvrdi da njegova tri bliska prijatelja koja su aktivno sudjelovala u borbama za obranu Vukovara, a do sada nisu medijski istupali, život duguju hrabrosti dvojice ljudi koji su u grad na Vuki stigli kao okupatori, nakon što ga je temeljito porušila JNA i paravojne postrojbe.

image

Petar Janjić Tromblon

Dragan Matić/Cropix

Janjić kaže da branitelji koji su spašeni ne žele sami prepričavati golgotu koju su prošli, pa on to čini da se ne bi zaboravilo što se sve dogodilo na stratištu Ovčara i drugim mjestima zločina, gdje su strijeljani i ranjenici iz vukovarske bolnice i drugi branitelji. Inače, sedam je osoba u posljednji tren pukom srećom i zahvaljujući neobičnim okolnostima izvuklo živu glavu, a Janjić iznosi sudbinu trojice s kojima je blizak.

"Prvi od njih je čika Stjepan Gunčević, financijski direktor vukovarske bolnice, spasio ga je s Ovčare četnik koji mu je bio komšija. On je za njega garantirao. Čika Stjepan je pričao da to kao medicinski djelatnik i intelektualac nije ni u najgorim filmovima vidio kako su kosti pucale i kako se ubijalo…", kaže Tromblon na videosnimci iz Vukovara.

Pavu Blaževića, Janjićeva suborca, spasio je kum.

"Druga osoba je Pavo Blažević, koji je radio na poljoprivrednom dobru Ovčara, a u kumstvu je preko djece bio sa Srbinom Milanom. Milan je živio tu na Ovčari i saznao je da je Pavo zatočen. Otišao je do četničkog vojvode i rekao: ‘Ovaj je moj, ja ću ga riješiti.‘ Odveo ga je iz hangara, nahranio ga i sakrio ga u krovište. Rekao mu je: ‘Ovi će svi biti poubijani, ja ću za dva-tri dana doći po tebe.‘ Četvrtu noć ga je odveo do Sotina, preveslao je Dunav i odveo ga u Srbiju, pa otamo do Mađarske. Pavo se u Mađarskoj, u koju je ušao ilegalno, predao policajcima i ispričao je što je preživio."

image
YT

Treća priča vezana je uz pukovnika Zdenka Novaka, zvanog Mina.

"Novak je bio zapovjednik minera, moj dobar prijatelj. On je iskočio iz traktorske prikolice, pobjegao je pet kilometara odavde u pravoslavno selo Petrovci. Tamo su ga locirali četnici i ubacili u podrum u kojem su bila još dvojica zatočenih iz proboja, a onda su počeli planirati kako da ih svu trojicu ubiju…", govori Tromblon i dodaje da je to spazio jedan kapetan prve klase iz JNA kojemu je proradila savjest.

Suprotstavio se četnicima po cijenu sukoba i poveo zarobljene branitelje sa sobom. Novak je završio u zarobljeništvu, ali je zahvaljujući oficiru JNA izbjegao smrt.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 17:08