StoryEditorOCM
Hrvatskastrujni kolaps

Ministar gospodarstva: ‘Sve dežurne ekipe su na terenu‘; Direktor HOPS-a: ‘Ispao je dalekovod između Grčke i Albanije‘

Piše Vijesti SD
21. lipnja 2024. - 14:26
Ante Šušnjar: Opskrbili smo naše građane strujom ili ćemo ih brzo opskrbiti dok ostale zemlje još rade na tomeDamir Krajač/Cropix

Zbog međunarodnog poremećaja u opskrbi električnom energijom, u 14:15 u sjedištu Hrvatskog operatora prijenosnog sustava d.o.o. u Zagrebu izjave za medije daju ministar gospodarstva Ante Šušnjar i direktor Sektora za vođenje elektroenergetskog sustava HOPS-a Danko Blažević.

Šušnjar je rekao da je bez struje ostao dio Hrvatske, Crna Gora i Albanija: “Utvrđuju se detalji i uzroci. Naše službe do sada nisu utvrdile da se radi o o bilo kakvom kvaru kod nas, a s obzirom na to da se radi o sustavu spojenih posuda i dio naše mreže je ostao bez napona. Veći dio gradova je ponovno opskrbljen električnom energijom, postoje posebne procedure za vraćanje napona jer se radi o vrlo osjetljivim stvarima. Sve dežurne ekipe su na terenu i vjerujem da će svi građani vrlo brzo biti opskrbljeni električnom energijom”, piše N1.

Ministar je odgovorio na pitanje hoće li opet nestati struje: “Ovaj ispad je došao samo do Zadra, a mi smo intervencijom stručnih službi od sjevera prema jugu pustili struju i zato smo opskrbili naše građane strujom ili ćemo ih brzo opskrbiti dok ostale zemlje još rade na tome”, kazao je.

Bosna i Hercegovina bez napajanja

Šušnjar je rekao da se još uvijek ne zna uzrok nestanka struje: “Može biti zbog temperatura, prevelike potrošnje”, kazao je i dodao da će se utvrditi sve okolnosti.

 “Ovo kod nas dogodilo se trenutno. Ne bih volio izletjeti s informacija, ali preliminarno je dalekovod između Grčke i Albanije ispao, ali to je u sferi nagađanja”, rekao je Danko Blažević.

 “Cijela BiH je ostala bez napajanja, pa vjerujem da su se i u rubnim dijelovima dogodili ispadi. Ne vjerujem da će se ovo ponoviti”, kazao je Blažević.

image

 Danko Blažević: Ne vjerujem da će se ovo ponoviti

Damir Krajač/Cropix

 Ministar Šušnjar je istaknuo da je zadovoljan reakcijom službi: “Ljudi i sada predano rade da posljednje kućanstvo koje nema struju da ga dobije” i dodao je ako bude potrebno stupit će se u kontakt i s ministrima ostalih zemalja, prenosi N1.

Kako je ranije javila Hina, dogodio se raspad elektroenergetske mreže kroz tri države - prvo je krenulo iz Crne Gore, potom je prekid struje zahvatio Bosnu i Hercegovinu, a zatim i dio Hrvatske - cijelu Dalmaciju, pa sve do Rijeke, navodno do trafostanice Brinje.

Takvo nešto nikad se ranije nije dogodilo.

Uskoro opširnije...

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. lipanj 2024 14:59