StoryEditor
Hrvatskanovi pokušaj

Milanović neće pozvati nijednog kandidata da se prijavi na treći poziv za predsjednika Vrhovnog suda. HDZ tvrdi da ni oni nemaju svog kandidata

Piše PSD.
29. lipnja 2021. - 08:57

Predsjednik Zoran Milanović neće nikome reći da se prijavi na treći javni poziv za predsjednika Vrhovnog suda, što će ga sutra raspisati Državno sudbeno vijeće.

Kada završi javni poziv, Milanović će nekoga od prijavljenih, vjerojatno u dogovoru s premijerom Andrejom Plenkovićem, predložiti Saboru ili, pak, konstatirati da nitko od njih ne zadovljava njegove kriterije. O tome kako će pristupiti novom javnom pozivu, predsjednik Republike je jučer govorio novinarima u Virovitici. Milanović, znači, ostaje dosljedan svom stavu da nikome neće sugerirati da se javi na poziv, kako bi potom mogao biti njegov kandidat za predsjednika Vrhovnog suda, piše Novi list.

Ponovio je da ne pristaje na namještanje javnog poziva za bilo koga, ali je i upozorio da je on na ovaj način ograničen u odabiru osobe koju bi predložio Saboru. Ako se predsjednik Republike neće ni s kim unaprijed dogovoriti, osuđen je na čekanje da se na neki poziv javi istaknuti pravnik koji se uklapa u njegovu ideju o predsjedniku Vrhovnog suda. Od prijavljenih na prvi javni poziv, Milanović nije nikoga prihvatio. Kako je zatim odlučio da će njegova kandidatkinja biti Zlata Đurđević, ona se javila na drugi poziv, pa su svi ostali koji su u njemu sudjelovali bili tek puki statisti.

Rok opet 30 dana

HDZ tvrdi da oni nemaju svog kandidata, što implicira da ni oni neće nikome signalizirati da se javi na treći poziv. Hoće li uopće ijedan ozbiljan pravnik biti spreman javiti se na taj poziv, a da ne zna uživa li naklonost makar jednog od dvojice najviših državnih dužnosnika, predsjednika Republike ili premijera? Znat će se to krajem srpnja. Premda se dio članova DSV-a već prije raspisivanja drugog poziva zalagao da on traje 15 dana, rok za treći također će biti 30 dana. Dakle, u Saboru će se ova tema eventualno naći najranije u prvoj polovici kolovoza, u vrijeme ljetne stanke.

“Sabor neće biti usko grlo. Čim DSV, Vrhovni sud, Odbor za pravosuđe i predsjednik Republike naprave svoj posao, Sabor će zasjedati, a to može biti i izvanredno”, rekao je za Novi list predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Ustav ovlašćuje i predsjednika Republike da može sazvati izvanrednu saborsku sjednicu u razdoblju između 15. srpnja i 15. rujna. Ako Milanoviću neće odgovarati nitko od prijavljenih, Sabor se neće sastajati preko ljeta, DSV će jednostavno raspisati četvrti javni poziv.

Sve po proceduri

Premijer Plenković optimističan je da će predsjednik Vrhovnog suda biti uskoro izabran.

“Siguran sam da će se ljudi javiti na treći poziv, kad sve bude po proceduri. Imamo mi puno pametnih pravnika, bilo da su suci ili u nekoj drugoj profesiji, koji mogu obavljati tu dužnost”, ocijenio je Plenković.

Ali, poručio je Milanoviću da će na kraju ipak on biti taj koji će odlučiti tko će biti predsjednik Vrhovnog suda.

“Bez parlamentarne većine neće se nikoga izabrati, to je vrlo važno, Predsjednik samo predlaže, a predsjednika Vrhovnog suda, da se razumijemo, bira naša većina u Saboru”, zaključio je predsjednik Vlade, piše Novi list.

item - id = 1109070
related id = 0 -> 1127757
related id = 1 -> 1127023
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. rujan 2021 14:52