StoryEditorOCM
Hrvatskasporni koeficijenti

Malenica o nesrazmjeru u primanjima u pravosuđu: ‘Trebali bismo ozbiljno porazgovarati o plaćama ministara...‘

Piše Vijesti SD
3. siječnja 2024. - 12:04

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica govorio je za N1 o novim plaćama i koeficijentima službenika, novom prijedlogu Zakona o sudovima, ali i budućem novom glavnom državnom odvjetniku ili odvjetnici.

“Državni tajnik neće imati veću plaću od ministra, ali savjetnik ili glavni tajnik ministarstva bi mogao”, rekao je Ivan Malenica i dodao: “U završnoj smo fazi jedne od najvećih reformi, reforme plaća, rješavamo pitanje javnih i državnih službenika, a doći će i državni dužnosnici na red. Završavamo reformu, kroz mjesec dana donijet ćemo nove uredbe.”

Na optužbe sindikata da se s njima nije razgovaralo odgovara da su prošli tjedan imali sastanak sa sindikatom lokalnih službenika kojima su prezentirali izmjene i koeficijente za novu uredbu, no njihovo očitovanje još nisu dobili. “Prošle godine im je već bilo povećanje, a sad će prosječno povećanje iznositi malo više od desetak posto. U godinu dana će doći do značajnog povećanja plaća i povećanjem osnovice i drugog”, istaknuo je Malenica.

O nesrazmjernim povećanjima plaće prema kojima će nekim policijskim načelnicima plaće rasti i preko 30 posto u odnosu na primjerice zapisničare na sudu kojima će plaća rasti tek oko tri posto, Malenica je rekao:

“Kad je bio štrajk službenika u pravosuđu, rekli smo da težimo tome da im plaća bude oko 1.000 eura neto i to ćemo postići izmjenama. Još čekamo očitovanje sindikata pa ćemo u idućih mjesec dana vidjeti konačan ishod koeficijenata i uredbi. Nekim radnim mjestima više raste plaća, pretpostavljam da se radi o onima kojima nije raslo prošle godine. O ovome će se još razgovarati i sa sindikatima u javnim službama. Trebali bismo ozbiljno porazgovarati i o plaćama ministara.”

Povela se rasprava i oko vansudskih aktivnosti sudaca nakon što je svoj prijedlog iznio predsjednik Vrhovnog suda, a on je podijelio mišljenja sudaca. Malenica ističe da su tek između dva čitanja, a sporni prijedlog bi, kaže, samo trebao ojačati ulogu predsjednika sudova pri odobravanju vansudskih aktivnosti da one ne bi ometale suce u obavljanju temeljnog posla.

Kratko se osvrnuo i na kandidate za novog državnog odvjetnika, odnosno odvjetnicu i rekao: “Čekamo Državno odvjetničko vijeće koje prima kandidature da utvrdi kandidate. Oni to dostavljaju Vladi, Vlada će obaviti razgovor i predložiti kandidata Hrvatskom saboru", kazao je Malenica za N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 12:56