stdClass Object ( [id] => 477719 [title] => Mala škola uhljebologije: u Ministarstvu obrazovanja osnovala podružnicu Sindikata policije, imenovana povjerenicom i sada je zaštićena od smjene i otkaza [alias] => mala-skola-uhljebologije-u-ministarstvu-obrazovanja-osnovala-podruznicu-sindikata-policije-imenovana-povjerenicom-i-sada-je-zasticena-od-smjene-i-otkaza [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Znači, nema prepreka da ja u svojoj redakciji osnujem, karikiram, podružnicu sindikata medicinskih sestara ili, recimo, pilota i postanem sindikalna povjerenica?

- Nikakvih, pod uvjetom, kako propisuje Zakon o radu, da uspiješ okupiti barem pet članova i da to omogućuje statut toga sindikata.

Tako je otprilike tekao razgovor s jednim dugogodišnjim sindikalcem kojega smo kontaktirali nakon neobične informacije koja nam je stigla iz izvora bliskih Ministarstvu znanosti i obrazovanja Pave Barišića. Naime, prema našim izvorima čije su se informacije na kraju pokazale točnima, u tome je Ministarstvu osnovana podružnica ni manje ni više nego - Sindikata policije Hrvatske.

Sindikalna povjerenica SPH-a u Ministarstvu obrazovanja je Gabrijela Herceg-Sarajlić, dugogodišnja načelnica Sektora za međunarodnu suradnju, programe i projekte Europske unije u Upravi za znanost i tehnologiju.

Taman kada su nas sugovornici, među kojima i neki njezini kolege iz Ministarstva, uvjeravali kako je riječ o novoj vrsti "uhljebništva" državnih službenika koji su za ovim mehanizmom posegnuli kako bi sačuvali svoje pozicije u slučaju smjene vlasti (a za načelnicu Herceg-Sarajlić tvrdili su da je navodno na tu dužnost imenovana u mandatu bivšeg SDP-ova ministra Željka Jovanovića i njegova zamjenika Saše Zelenike) odgovori koje smo dobili sa svih relevantnih adresa pokazuju da je u Hrvatskoj sve moguće i da su ovakvi slučajevi kristalno čisti pred zakonom. Bez obzira na to što mi mislili na temu kako sačuvati mjesto i status u državnoj službi.

Očekuju još članova

Dakle, načelnica Herceg-Sarajlić nam je u kratkom telefonskom razgovoru samo potvrdila da jest sindikalna povjerenica SPH, ali je na sva ostala pitanja odgovarao Dubravko Jagić, šef Sindikata policije Hrvatske, jer je, kako nam je rečeno, prema njihovu Statutu on osoba zadužena za javne istupe. Sindikat policije doista ima članove u Ministarstvu obrazovanja, i to zasad njih deset, a podružnica je osnovana još u sprnju 2016. godine.

- To je, s obzirom na vrijeme od osnivanja i ukupan broj zaposlenih u MZO-u, dobar broj te ubuduće očekujemo da će još veći broj zaposlenika MZO-a prepoznati potrebu za sindikalnim organiziranjem u zaštiti svojih radnih prava i promicanju socijalnih interesa – odgovara Jagić.

Napomenimo da u Ministarstvu obrazovanja djeluje i strukovni Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika što, naravno, ima svoju logiku. Jagić ne krije ni da je glavni tajnik Sindikata policije Hrvatske Edin Sarajlić, suprug Gabrijele Herceg-Sarajlić, inače 2014. godine imenovan za predsjednika Komisije za tumačenje odredaba i praćenje Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike.

Na upit nije li neuobičajeno da u državnom tijelu koje nije usko vezano uz policijsku struku djeluje podružnica sindikata koji u osnovi okuplja djelatnike policije, Jagić odgovara:

Ima ih svugdje

- Ne, baš sasvim suprotno. Sindikat policije Hrvatske jedan je od tri reprezentativna sindikata u državnoj službi te potpisnik Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike koji se neposredno primjenjuje na sve zaposlene u državnim službama. Sindikat policije Hrvatske još je krajem 2007. godine i donošenjem tada novog Statuta, odobrenog od strane Ministarstva rada i mirovinskog sustava, sukladno odredbama toga statuta počeo s prihvaćanjem u članstvo i osnivanjem podružnica, osim u Ministarstvu unutarnjih poslova, i u drugim državnim tijelima. Tako, na primjer, s današnjim danom imamo osnovane podružnice u Ministarstvu pravosuđa (zatvorski sustav, probacijski sustav, osiguranje pravosudnih tijela, pravosudna tijela), Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje, Ministarstvu financija, Ministarstvu gospodarstva, Ministarstvu zaštite okoliša i energetike, Hrvatskom saboru, u Ministarstvu vanjskih poslova, Ministarstvu zdravlja, Ministarstvu hrvatskih branitelja, Ministarstvu prometa, pomorstva i veza. Praktički djelujemo u cijeloj državnoj upravi, što je i u skladu s odredbama članka našeg Statuta – objašnjava Jagić.

Predočio nam je i nekoliko članaka u kojima, uz ostalo, jasno stoji kako članom toga sindikata može postati "svaki zaposlenik MUP-a, zaposlenik Sindikata i drugih državnih i javnih tijela na području Republike Hrvatske“ te da se podružnica sindikata može osnovati "na nivou policijskih postaja i drugih ustrojstvenih jedinica u MUP-u, kao i drugim državnim i javnim tijelima uz suglasnost glavne podružnice“.

Jagić brani svoju sindikalnu povjerenicu i od prozivki kako se na ovaj način spasila od moguće smjene te uspjela zadržati dobro plaćeno načelničko mjesto. Ističe kako ona u Ministarstvo nije došla ni s Jovanovićem ni sa Zelenikom, nego ondje radi od 2004. godine.

Paušalne ocjene

- Nejasne su nam takve zlonamjerne i paušalne ocjene jer, koliko nam je poznato, sindikalna povjerenica u MZO-u je na tome radnom mjestu praktički od njegova ustrojavanja te je u tom razdoblju bila ocjenjivana s najvišim ocjenama. Komentari mogu biti samo iskazi nečije možebitne ambicije koju na taj način pokušava realizirati a što definitivno nije ispravan, niti zakonit put - smatra Jagić.

Također, nastavlja on, kada se radnici sindikalno organiziraju, može postojati i "otpor“ poslodavca, no njemu ovdje nema mjesta jer nam je cilj isključivo štititi interese članova. Poslodavac koji ne krši prava radnika ne treba se "plašiti“ djelovanja sindikata.

- Vjerujemo da komentar nije od strane poslodavca jer bi to predstavljalo direktni pokušaj pritiska i miješanja u rad sindikata od strane poslodavca koji je suprotan međunarodnim konvencijama koje je RH ratificirala, Zakonu o radu, Kolektivnom ugovoru za državne službenike i namještenike a može predstavljati i kazneno djelo opisano u članku 129. Kaznenog zakona RH o povredi prava na udruživanje – poručuje Jagić.

Bez obzira na sve, dodaje, ovim putem "kolegama“ zahvaljuje na besplatnoj reklami njihova rada u MZO-u i drugim državnim tijelima te i ostale zaposlenike u tim tijelima poziva da se učlane u SPH!

Kuhar: U fokusu često nisu radnička prava, nego interesi

Siniša Kuhar, glavni tajnik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika, kaže kako nije neuobičajeno da različiti sindikati osnivaju podružnice u različitim djelatnostima te da svaki radnik može biti član bilo kojeg sindikata, ako Statut toga sindikata tako odredi. Članovi SDLSN-a, objašnjava, danas su primjerice i zaposlenici agencija te Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, koji je nekad bio državna služba a u međuvremenu je postao javnom.

- Stvar je radnika da procijeni koliko se koji sindikat može izboriti za njegova prava, pa makar bio i iz druge djelatnosti. Nije tajna da neki radnici ulaze u sindikate iz različitih interesa, na primjer, radi pravne pomoći, ali i nabavke roba i usluga poput mobilnih telefona, povlaštenog prijevoza, recimo u HŽ-u, i slično. Često nisu samo radnička prava u fokusu nego i druge pogodnosti koje su ugovorili sindikati – otvoren je Kuhar.

Ćorić: Nema prepreka slobodnom udruživanju radnika

I iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava potvrđeno nam je kako nema prepreka slobodnom udruživanju radnika u sindikate, očigledno nevezano uz struku u kojoj rade. Naime, nismo upućeni ni na kakvu odredbu koja bi striktno upozoravala da se učlaniti može samo u strukovni sindikat, izuzev statuta samih sindikata.

- U skladu s konvencijama Međunarodne organizacije rada br. 98. i 87. te nastavno člankom 165. Zakona o radu radnici imaju pravo po svojem slobodnom izboru utemeljiti sindikat te se u njega učlaniti, uz uvjete koji mogu biti propisani samo Statutom ili pravilima toga sindikata. U tome smislu, a na temelju navedenog principa, odnosno, prava na organiziranje i udruživanje, nema zapreke, ali ni zabrane da se zaposleni učlani u sindikat po svojem odabiru – stoji u objašnjenju koje smo dobili iz MRMS-a ministra Tomislava Ćorića.

Dovoljno je pet zaposlenika

Zakon o radu u članku 187. kaže i to kako sindikati koji imaju najmanje pet zaposlenika kod određenog poslodavca mogu imenovati ili izabrati jednog ili više sindikalnih povjerenika. Sindikalni povjerenici dobro su zaštićeni člankom 188. ZOR-a u kojemu stoji kako im za vrijeme obavljanja te dužnosti kao i šest mjeseci nakon prestanka dužnosti, a bez suglasnosti sindikata, nije moguće otkazati ugovor o radu ili na drugi način staviti u nepovoljan položaj u odnosu na njegove dotadašnje uvjete rada kao i ostale radnike.

Podsjetimo, jedan od najrazvikanijih slučajeva spašavanja samog sebe od mogućeg otkaza bio je onaj bivšeg ravnatelja Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Ante Peze, koji je lani nakon smjene vlasti postao pomoćnikom ravnatelja, ali se istovremno, kako su pisali mediji, zaštitio i na način da je postao sindikalni povjerenik Novog sindikata.

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => sjetila se [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2017-03-30 13:16:49 [created_by] => 3165 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2017-03-30 22:06:45 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2017-03-30 21:31:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 14578 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/Images/2017/04/30/Novosti/8578272.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "1200x688" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8073695 Threads: 4 Questions: 1605265292 Slow queries: 4910838 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112667064 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 57 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/mala-skola-uhljebologije-u-ministarstvu-obrazovanja-osnovala-podruznicu-sindikata-policije-imenovana-povjerenicom-i-sada-je-zasticena-od-smjene-i-otkaza-477719 [printLink] => /vijesti/hrvatska/mala-skola-uhljebologije-u-ministarstvu-obrazovanja-osnovala-podruznicu-sindikata-policije-imenovana-povjerenicom-i-sada-je-zasticena-od-smjene-i-otkaza-477719?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 282023 [name] => sindikat policije [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sindikat-policije [link] => /tag/sindikat-policije ) [1] => stdClass Object ( [id] => 433867 [name] => Ministarstvo obrazovanja [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ministarstvo-obrazovanja [link] => /tag/ministarstvo-obrazovanja ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => sjetila se [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Mala škola uhljebologije: u Ministarstvu obrazovanja osnovala podružnicu Sindikata policije, imenovana povjerenicom i sada je zaštićena od smjene i otkaza [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3165 [name] => Marijana Cvrtila [username] => marijana-cvrtila [email] => marijana-cvrtila@sd.hr [password] => $2y$10$Q/zOznnTGnBEbzhN.HEtxuUUh4okiHdqF1cEZLD1TpeexwgVpMIsK [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marijana-cvrtila-3165 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1683 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/c8cca5d798092afd8c343e0adf592180?s=100&default=https%3A%2F%2Ff03.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/04/30/Novosti/8578272.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/04/30/Novosti/8578272.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Znači, nema prepreka da ja u svojoj redakciji osnujem, karikiram, podružnicu sindikata medicinskih sestara ili, recimo, pilota i postanem sindikalna povjerenica?

- Nikakvih, pod uvjetom, kako propisuje Zakon o radu, da uspiješ okupiti barem pet članova i da to omogućuje statut toga sindikata.

Tako je otprilike tekao razgovor s jednim dugogodišnjim sindikalcem kojega smo kontaktirali nakon neobične informacije koja nam je stigla iz izvora bliskih Ministarstvu znanosti i obrazovanja Pave Barišića. Naime, prema našim izvorima čije su se informacije na kraju pokazale točnima, u tome je Ministarstvu osnovana podružnica ni manje ni više nego - Sindikata policije Hrvatske.

Sindikalna povjerenica SPH-a u Ministarstvu obrazovanja je Gabrijela Herceg-Sarajlić, dugogodišnja načelnica Sektora za međunarodnu suradnju, programe i projekte Europske unije u Upravi za znanost i tehnologiju.

Taman kada su nas sugovornici, među kojima i neki njezini kolege iz Ministarstva, uvjeravali kako je riječ o novoj vrsti "uhljebništva" državnih službenika koji su za ovim mehanizmom posegnuli kako bi sačuvali svoje pozicije u slučaju smjene vlasti (a za načelnicu Herceg-Sarajlić tvrdili su da je navodno na tu dužnost imenovana u mandatu bivšeg SDP-ova ministra Željka Jovanovića i njegova zamjenika Saše Zelenike) odgovori koje smo dobili sa svih relevantnih adresa pokazuju da je u Hrvatskoj sve moguće i da su ovakvi slučajevi kristalno čisti pred zakonom. Bez obzira na to što mi mislili na temu kako sačuvati mjesto i status u državnoj službi.

Očekuju još članova

Dakle, načelnica Herceg-Sarajlić nam je u kratkom telefonskom razgovoru samo potvrdila da jest sindikalna povjerenica SPH, ali je na sva ostala pitanja odgovarao Dubravko Jagić, šef Sindikata policije Hrvatske, jer je, kako nam je rečeno, prema njihovu Statutu on osoba zadužena za javne istupe. Sindikat policije doista ima članove u Ministarstvu obrazovanja, i to zasad njih deset, a podružnica je osnovana još u sprnju 2016. godine.

- To je, s obzirom na vrijeme od osnivanja i ukupan broj zaposlenih u MZO-u, dobar broj te ubuduće očekujemo da će još veći broj zaposlenika MZO-a prepoznati potrebu za sindikalnim organiziranjem u zaštiti svojih radnih prava i promicanju socijalnih interesa – odgovara Jagić.

Napomenimo da u Ministarstvu obrazovanja djeluje i strukovni Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika što, naravno, ima svoju logiku. Jagić ne krije ni da je glavni tajnik Sindikata policije Hrvatske Edin Sarajlić, suprug Gabrijele Herceg-Sarajlić, inače 2014. godine imenovan za predsjednika Komisije za tumačenje odredaba i praćenje Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike.

Na upit nije li neuobičajeno da u državnom tijelu koje nije usko vezano uz policijsku struku djeluje podružnica sindikata koji u osnovi okuplja djelatnike policije, Jagić odgovara:

Ima ih svugdje

- Ne, baš sasvim suprotno. Sindikat policije Hrvatske jedan je od tri reprezentativna sindikata u državnoj službi te potpisnik Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike koji se neposredno primjenjuje na sve zaposlene u državnim službama. Sindikat policije Hrvatske još je krajem 2007. godine i donošenjem tada novog Statuta, odobrenog od strane Ministarstva rada i mirovinskog sustava, sukladno odredbama toga statuta počeo s prihvaćanjem u članstvo i osnivanjem podružnica, osim u Ministarstvu unutarnjih poslova, i u drugim državnim tijelima. Tako, na primjer, s današnjim danom imamo osnovane podružnice u Ministarstvu pravosuđa (zatvorski sustav, probacijski sustav, osiguranje pravosudnih tijela, pravosudna tijela), Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje, Ministarstvu financija, Ministarstvu gospodarstva, Ministarstvu zaštite okoliša i energetike, Hrvatskom saboru, u Ministarstvu vanjskih poslova, Ministarstvu zdravlja, Ministarstvu hrvatskih branitelja, Ministarstvu prometa, pomorstva i veza. Praktički djelujemo u cijeloj državnoj upravi, što je i u skladu s odredbama članka našeg Statuta – objašnjava Jagić.

Predočio nam je i nekoliko članaka u kojima, uz ostalo, jasno stoji kako članom toga sindikata može postati "svaki zaposlenik MUP-a, zaposlenik Sindikata i drugih državnih i javnih tijela na području Republike Hrvatske“ te da se podružnica sindikata može osnovati "na nivou policijskih postaja i drugih ustrojstvenih jedinica u MUP-u, kao i drugim državnim i javnim tijelima uz suglasnost glavne podružnice“.

Jagić brani svoju sindikalnu povjerenicu i od prozivki kako se na ovaj način spasila od moguće smjene te uspjela zadržati dobro plaćeno načelničko mjesto. Ističe kako ona u Ministarstvo nije došla ni s Jovanovićem ni sa Zelenikom, nego ondje radi od 2004. godine.

Paušalne ocjene

- Nejasne su nam takve zlonamjerne i paušalne ocjene jer, koliko nam je poznato, sindikalna povjerenica u MZO-u je na tome radnom mjestu praktički od njegova ustrojavanja te je u tom razdoblju bila ocjenjivana s najvišim ocjenama. Komentari mogu biti samo iskazi nečije možebitne ambicije koju na taj način pokušava realizirati a što definitivno nije ispravan, niti zakonit put - smatra Jagić.

Također, nastavlja on, kada se radnici sindikalno organiziraju, može postojati i "otpor“ poslodavca, no njemu ovdje nema mjesta jer nam je cilj isključivo štititi interese članova. Poslodavac koji ne krši prava radnika ne treba se "plašiti“ djelovanja sindikata.

- Vjerujemo da komentar nije od strane poslodavca jer bi to predstavljalo direktni pokušaj pritiska i miješanja u rad sindikata od strane poslodavca koji je suprotan međunarodnim konvencijama koje je RH ratificirala, Zakonu o radu, Kolektivnom ugovoru za državne službenike i namještenike a može predstavljati i kazneno djelo opisano u članku 129. Kaznenog zakona RH o povredi prava na udruživanje – poručuje Jagić.

Bez obzira na sve, dodaje, ovim putem "kolegama“ zahvaljuje na besplatnoj reklami njihova rada u MZO-u i drugim državnim tijelima te i ostale zaposlenike u tim tijelima poziva da se učlane u SPH!

Kuhar: U fokusu često nisu radnička prava, nego interesi

Siniša Kuhar, glavni tajnik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika, kaže kako nije neuobičajeno da različiti sindikati osnivaju podružnice u različitim djelatnostima te da svaki radnik može biti član bilo kojeg sindikata, ako Statut toga sindikata tako odredi. Članovi SDLSN-a, objašnjava, danas su primjerice i zaposlenici agencija te Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, koji je nekad bio državna služba a u međuvremenu je postao javnom.

- Stvar je radnika da procijeni koliko se koji sindikat može izboriti za njegova prava, pa makar bio i iz druge djelatnosti. Nije tajna da neki radnici ulaze u sindikate iz različitih interesa, na primjer, radi pravne pomoći, ali i nabavke roba i usluga poput mobilnih telefona, povlaštenog prijevoza, recimo u HŽ-u, i slično. Često nisu samo radnička prava u fokusu nego i druge pogodnosti koje su ugovorili sindikati – otvoren je Kuhar.

Ćorić: Nema prepreka slobodnom udruživanju radnika

I iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava potvrđeno nam je kako nema prepreka slobodnom udruživanju radnika u sindikate, očigledno nevezano uz struku u kojoj rade. Naime, nismo upućeni ni na kakvu odredbu koja bi striktno upozoravala da se učlaniti može samo u strukovni sindikat, izuzev statuta samih sindikata.

- U skladu s konvencijama Međunarodne organizacije rada br. 98. i 87. te nastavno člankom 165. Zakona o radu radnici imaju pravo po svojem slobodnom izboru utemeljiti sindikat te se u njega učlaniti, uz uvjete koji mogu biti propisani samo Statutom ili pravilima toga sindikata. U tome smislu, a na temelju navedenog principa, odnosno, prava na organiziranje i udruživanje, nema zapreke, ali ni zabrane da se zaposleni učlani u sindikat po svojem odabiru – stoji u objašnjenju koje smo dobili iz MRMS-a ministra Tomislava Ćorića.

Dovoljno je pet zaposlenika

Zakon o radu u članku 187. kaže i to kako sindikati koji imaju najmanje pet zaposlenika kod određenog poslodavca mogu imenovati ili izabrati jednog ili više sindikalnih povjerenika. Sindikalni povjerenici dobro su zaštićeni člankom 188. ZOR-a u kojemu stoji kako im za vrijeme obavljanja te dužnosti kao i šest mjeseci nakon prestanka dužnosti, a bez suglasnosti sindikata, nije moguće otkazati ugovor o radu ili na drugi način staviti u nepovoljan položaj u odnosu na njegove dotadašnje uvjete rada kao i ostale radnike.

Podsjetimo, jedan od najrazvikanijih slučajeva spašavanja samog sebe od mogućeg otkaza bio je onaj bivšeg ravnatelja Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Ante Peze, koji je lani nakon smjene vlasti postao pomoćnikom ravnatelja, ali se istovremno, kako su pisali mediji, zaštitio i na način da je postao sindikalni povjerenik Novog sindikata.

 

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/mala-skola-uhljebologije-u-ministarstvu-obrazovanja-osnovala-podruznicu-sindikata-policije-imenovana-povjerenicom-i-sada-je-zasticena-od-smjene-i-otkaza-477719 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=72389722b9a53422d427b619ca6844c9cf46dea0 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Mala+%C5%A1kola+uhljebologije%3A+u+Ministarstvu+obrazovanja+osnovala+podru%C5%BEnicu+Sindikata+policije%2C+imenovana+povjerenicom+i+sada+je+za%C5%A1ti%C4%87ena+od+smjene+i+otkaza&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fmala-skola-uhljebologije-u-ministarstvu-obrazovanja-osnovala-podruznicu-sindikata-policije-imenovana-povjerenicom-i-sada-je-zasticena-od-smjene-i-otkaza-477719 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fmala-skola-uhljebologije-u-ministarstvu-obrazovanja-osnovala-podruznicu-sindikata-policije-imenovana-povjerenicom-i-sada-je-zasticena-od-smjene-i-otkaza-477719 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => sjetila se [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskasjetila se

Mala škola uhljebologije: u Ministarstvu obrazovanja osnovala podružnicu Sindikata policije, imenovana povjerenicom i sada je zaštićena od smjene i otkaza

30. ožujka 2017. - 23:31

Znači, nema prepreka da ja u svojoj redakciji osnujem, karikiram, podružnicu sindikata medicinskih sestara ili, recimo, pilota i postanem sindikalna povjerenica?

- Nikakvih, pod uvjetom, kako propisuje Zakon o radu, da uspiješ okupiti barem pet članova i da to omogućuje statut toga sindikata.

Tako je otprilike tekao razgovor s jednim dugogodišnjim sindikalcem kojega smo kontaktirali nakon neobične informacije koja nam je stigla iz izvora bliskih Ministarstvu znanosti i obrazovanja Pave Barišića. Naime, prema našim izvorima čije su se informacije na kraju pokazale točnima, u tome je Ministarstvu osnovana podružnica ni manje ni više nego - Sindikata policije Hrvatske.

Sindikalna povjerenica SPH-a u Ministarstvu obrazovanja je Gabrijela Herceg-Sarajlić, dugogodišnja...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 19:57